Wyniki 1-10 spośród 19 dla zapytania: authorDesc:"Tomasz Kodłubański"

Słaba opłacalność produkcji mąki pogrąża małe młyny

Czytaj za darmo! »

Młyn Jacka Strzeleckiego, znajdujący się na przedmieściach Głowna, jest bardzo dobrze widoczny z drogi E-30 Stryków - Głowno - Łowicz. Blisko przepływa rzeka Mroga, której bystry nurt ułatwia pracę młyna. - Kiedyś młyn należał do Gminnej Spółdzielni w G łownie, lecz w 1995 roku wraz z ojcem wykupiliśmy ten budynek wraz z przyległą małą działką ziemi leżącą na rzeką Mrogą - mówi właściciel Jacek Strzelecki. Słaba opłacalność produkcji mąki Od początku działalności młynarskiej Strzelecki nastawiony był na zakup zboża od rolników z okolic Głowna i S trykowa oraz [...]

Fruitlogistica 2015 - nowoczesne maszyny do owoców i przetworów DOI:

Czytaj za darmo! »

Na tegorocznej edycji targów FL 2015, które odbyły się w Berlinie w dn. 4-6 lutego, dwie duże hale zajmowały firmy zajmujące się produkcją i sprzedażą maszyn używanych do obróbki oraz konfekcji warzyw i owoców, w tym także do produkcji soków oraz innych artykułów spożywczych pozostałych po przetworzeniu produktów świeżych. Na powierzchni przeszło 530 m2 ponad 60 firm z 25 krajów eksponowało na swoich stoiskach maszyny do czyszczenia, mycia, sortowania oraz pakowania obrobionych owoców i warzyw. Nowoczesne maszyny do mycia, obróbki i pakowania owoców przedstawiły na swoich stoiskach firmy Kreuzmayr, Kronen Plaza i Sorma. Włoska firma Cosmo zaprezentowała najnowsze maszyny do całkowitego przetwarzania warzyw takich, jak: kapusta, sałata, brokuły, rzodkiewki czy radicchio. Ciekawe urządzenia do obierania warzyw takich, jak: marchew, ogórki czy rzodkiew wystawiła niemiecka[...]

Polskie owoce i warzywa na Fruitlogistica 2015 DOI:

Czytaj za darmo! »

Osobną halę podczas targów Fruitlogistica 2015 w Berlinie zajmowały polskie firmy oraz grupy owocowe i warzywne. Silna reprezentacja sektora owocowowarzywnego jak zwykle fachowo i rzetelnie reprezentowała nasz kraj na forum międzynarodowym. W tym roku polskie stoisko miało imponujące wymiary ponad 560 m2, na którym zaprezentowały się 24 firmy z województwa mazowie[...]

Mały młyn walczy o przetrwanie DOI:


  Konstanty Ślusarek prowadził swój młyn w Woli Branickiej, w gminie Zgierz ponad 30 lat. Dwa lata temu zawiesił produkcję mąki z powodów ekonomicznych. Dla takiego pasjonata młynarstwa koniec pracy młyna to był bardzo ciężki moment. Jednak po dwóch latach zarówno chęci do pracy oraz pasji nie można mu odmówić. Od 40 lat pracuję w tej branży. Skończyłem Technikum Młynarskie w Toruniu i od tego czasu działałem tylko w branży młynarskiej. W 1980 roku zostałem kierownikiem młyna w Woli Branickiej, który wcześniej należał do Gminnej Spółdzielni w Białej, a następnie do PZZ-u. Przez ponad 30 lat młyn działał bez przeszkód i opłacało się produkować mąkę - opowiada K. Ślusarek. W okresie, w którym młyn działał przerób ziarna wynosił do 60 ton z możliwością zwiększenia do 100 ton na dobę. Już 2 lata temu nie zwiększaliśmy produkcji mąki, głównie z powodu sytuacji rynkowej. [...]

Lokalne młyny wiejskie znajdują swoje miejsce na rynku DOI:


  Małych młynów przerabiających ziarno pszenicy lub żyta jest w Polsce coraz mniej. Nie sprzyja im zarówno powstawanie dużych kompleksów młynów na terenie kraju, jak i niskie ceny zbóż, które uderzają nie tylko w rolników, ale i prowadzących małe młyny. Opłacalność produkcji mąki jest coraz mniejsza - mówi Tomasz Piotrowski, który z bratem Sławomirem prowadzi młyn Wierzchy oraz uprawia zboże i rzepak w gminie Koluszki. Niska cena zboża uderza nie tylko w rolnika, ale także w nas. Marża na mące jest coraz mniejsza, a z drugiej strony są piekarnie, które narzucają nam swoje ceny. Właściwie można powiedzieć, że w łańcuchu wytwórców i dostawców ziarna, mąki i pieczywa lepiej żyje się piekarzom. Młyn wiejski zbudowany od podstaw Młyn w miejscowości Wierzchy powstał od podstaw w roku 1995. Budowę młyna rozpoczęliśmy w 1992 roku, a produkcję w 1995 r. - mówi P[...]

Niewielki młyn - duże wyzwania DOI:

Czytaj za darmo! »

Młyn Jacka Strzeleckiego, znajdujący się na przedmieściach Głowna, jest bardzo dobrze widoczny z drogi E-30 Stryków-Głowno-Łowicz. Blisko przepływa rzeka Mroga, której bystry nurt ułatwia pracę młyna.Kiedyś młyn należał do Gminnej Spółdzielni w Głownie; w 1995 roku wspólnie z ojcem wykupiliśmy ten budynek wraz z przyległą małą działką leżącą na rzeką Mrogą - mówi właściciel Jacek Strzelecki. Słaba opłacalność produkcji mąki Od początku działalności młynarskiej Strzelecki nastawiony był na zakup zboża od rolników z okolic Głowna i Strykowa oraz sprzedaż mąki żytniej pobliskim piekarniom. Opłacalność produkcji w tak małym młynie jak nasz jest niska. Mły[...]

Trudno utrzymać gospodarstwo tylko z produkcji mąki DOI:

Czytaj za darmo! »

Gospodarstwo Sylwestra Piotrowskiego odbiega od innych jakich dziesiątki w regionie Piątku. Oprócz upraw zbóż czy hodowli krów i trzody chlewnej Piotrowscy prowadzą także młyn gospodarczy. Zaczęliśmy gospodarować z żoną w tym gospodarstwie w 2003 roku, gdy przejęliśmy ziemię po moich rodzicach - mówi Sylwester Piotrowski. Powierzchnia naszego gospodarstwa to ponad 30 ha ziemi własnej bez dzierżaw. Od początku byliśmy nastawieni na wielotorowość produkcji rolnej. Hodowaliśmy kilkadziesiąt sztuk trzody chlewnej, kilkanaście sztuk bydła, w tym 3 krowy mleczne, których mleko wykorzystywaliśmy w naszym gospodarstwie. Hodowaliśmy i hodujemy drób na śc[...]

Stały rozwój młynów handlowych w Ł ęczycy i Chociszewie DOI:

Czytaj za darmo! »

Młyny w Łęczycy to jeden z największych tego typu zakładów w woj. łódzkim. Rocznie dwa zakłady: młyn pszenny w Łęczycy i żytni w Chociszewie, przerabiają łącznie około 30 tys. ziarna. Młyn w Ł ęczycy przerabia rocznie 25 tys. ton pszenicy, a Chociszew około 5 tys. ton żyta - mówi Włodzimierz Nowakowski, dyrektor zakładu Jar-Młyn w Ł ęczycy. Młyny w Ł ęczycy i Chociszewie znane są z produkcji wysokiej jakości mąki przeznaczonej na pieczywo. Kupujemy ziarno, którego parametry kwalifikują je jako konsumpcyjne. Dostawca[...]

Branża zbożowa obecna na największych w Polsce targach ekologicznych DOI:


  Międzynarodowe Targi Żywności Ekologicznej i Regionalnej NATURA FOOD oraz piąta edycja Targów Ekologicznego Stylu życia beECO zyskały już stałe miejsce pośród polskich imprez targowych poświęconych szeroko pojętej branży ekologicznej. Podczas dziewiątej edycji targów, które odbyły się w październiku w łódzkiej hali Expo zaprezentowali się wiodący producenci i dystrybutorzy z branży bioproduków oraz gospodarstw produkujących żywność ekologiczną. Targi NATURA FOOD & beECO są najważniejszą i największą imprezą branży produktów żywności wysokiej jakości w Polsce. Na przestrzeni ponad 6 tys. m2 ofertę zaprezentowało ponad 300 firm z branży bioproduktów, w tym producenci, przetwórcy i dystrybutorzy żywności ekologicznej, naturalnej i tradycyjnej, a także naturalnych i ekologicznych kosmetyków, środków czystości lub sprzętu gospodarst[...]

Małe młyny elektryczne walczą o przetrwanie DOI:

Czytaj za darmo! »

Małe młyny w Polsce przeżywają ostatnio trudne dni. Nie dość, że zboże jest drogie i rolnicy przetrzymują je w nadziei na większy zarobek, to jeszcze piekarze odbierający mąkę z młynów narzucają swoją, często zbyt niską, cenę młynarzom. Takie problemy ma także Lesław Sobala prowadzący, wraz z zięciem, młyn elektryczny usytuowany na granicy Łodzi i miejscowości Nowosolna. Nasz młyn jest stary. Jego historia sięga końca XIX wieku. Maszyny są mocno wyeksploatowane, ale nie mamy funduszy na ich wymianę lub choćby na najbardziej potrzebne remonty. Produkujemy mąkę z d[...]

 Strona 1  Następna strona »