Wyniki 1-9 spośród 9 dla zapytania: authorDesc:"JERZY PASIKOWSKI"

Luxemburg 2006

Czytaj za darmo! »

Kulinarny Puchar Świata EXPOGAST 2006 był doskonałą okazją do ogólnoświatowej wymiany doświadczeń gastronomiczno-kulinarnych. Spotkanie zgromadziło uczestników z 36 państw, w tym 90-osobową ekipę z Polski. Wyjazd Polaków przygotowało Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni, dzięki środkom uzyskanym w ramach wspólnotowego programu Leonardo da Vinci. Było to wyjątkowe przedsięwzięc[...]

Luxemburg 2006

Czytaj za darmo! »

Wyjazd na Kulinarny Puchar Świata EXPOGAST 2006 w Luksemburgu dostarczył nie tylko konkursowych emocji, ale był też niepowtarzalną okazją do poznania obowiązujących trendów gastronomicznych. Trzy najlepsze ekipy narodowe — Norwegia, Szwecja i Singapur — wyznaczały kierunki współczesnej sztuki kulinarnej.Podstawowa tendencja, bardzo rzucająca się w oczy w pracach mistrzowskich ek[...]

Luxemburg 2006

Czytaj za darmo! »

Kulinarne Mistrzostwa Świata w Luksemburgu - w których uczestniczyły m.in. ekipy z Polski - odbywały się podczas międzynarodowych targów gastronomicznych Expogast 2006. Jednym z największych targowych hitów była oferta wyjątkowo dużej hurtowni La Provencale z Luksemburga, słynącej z bogatego asortymentu oraz doskonałej jakości prezentowanych produktów kulinarnych.Hurtownia La Prove[...]

Bocuse d'Or 2007

Czytaj za darmo! »

Obserwując zmagania ekip kucharskich podczas Kulinarnego Pucharu Świata w Luksemburgu (w listopadzie ub.r.) byłem przekonany, że jedynie Mistrzostwa Świata organizowane w Erfurcie mogą konkurować wielkością i rangą z tym konkursem. Jednak to, co zobaczyłem podczas konkursu Bocuse d’Or — wspólnie z kilkunastoosobową grupą, która wyjechała dzięki Wielkopolskiej Izbie Gastronomii do L[...]

Smak Andaluzji

Czytaj za darmo! »

W lutym br. polscy szefowie kuchni wzięli udział w kulinarnym spotkaniu z kuchnią hiszpańską, ze szczególnym uwzględnieniem promocji Andaluzji. Wyjazd został przygotowany przez Agencję Extenda, która traktuje ten projekt jako pilotażowy w dziedzinie gastronomii. Jestem przekonany, że organizacja tego typu szkoleń przyczyni się do zdobywania i pogłębiania wiedzy na temat sztuki kulinarnej różny[...]

Kreator Sodexho

Czytaj za darmo! »

Tegoroczna, szósta już edycja konkursu dla Szefów Kuchni i Kucharzy Sodexho odbyła się pod hasłem "Health&Wellness". Zawodnicy zmierzyli się w dniach 23-24 sierpnia, w Centrum Kulinarnym Unilever Foodsolutions w Poznaniu.Siedem dwuosobowych ekip, które wzięły udział w konkursie Kreator Sodexho 2007, reprezentowało firmy Sodexho z całej Polski. Wszyscy mieli do przygotowania trzy potrawy: prz[...]

Zwycięstwa na najwyższym poziomie

Czytaj za darmo! »

Siódmego września br. poznaliśmy wyniki IX Finału Zielona Czapka Bonduelle. Konkurs odbył się w hotelu Jan III Sobieski w Warszawie i wzięło w nim udział 13 uczestników, w tym trzech spoza granic Polski. Podobnie jak w ubiegłych latach, zadaniem zawodników było przygotowanie dania głównego z wykorzystaniem warzyw Bonduelle, które powinny stanowić nie mniej niż 50% potrawy.Na generalną klasyfika[...]

Wyjazd kulinarioznawczy

Czytaj za darmo! »

We wrześniu 2007 r. firma Convotherm zaprosiła polskich szefów kuchni na spotkanie szkoleniowo-kulinarne do swej siedziby w Murnau pod Monachium. Zaprezentowano tam liczne rozwiązania kulinarne, ułatwiające i polepszające jakość pracy w kuchni. Pokazy połączone były ze szkoleniami, wyjaśniającymi możliwości nowoczesnej technologii zastosowanej w piecach konwekcyjno-parowych Convotherm.Wyjazd [...]

Światowe trendy

Czytaj za darmo! »

W dniach od 19 do 22 października 2008 roku w Erfurcie odbyła się XXII Olimpiada Kulinarna. W tegorocznej edycji uczestniczyły 32 ekipy narodowe seniorów, 20 ekip narodowych juniorów, 10 narodowych ekip wojskowych, 8 ekip reprezentujących żywienie zbiorowe, 62 ekipy regionalne i 560 uczestników w kategoriach indywidualnych. Łącznie wystąpiło 1600 kucharzy z 50 krajów.Tegoroczne kulinarne zmag[...]

 Strona 1