Wyniki 1-3 spośród 3 dla zapytania: authorDesc:"Michał WineMike Misior"

Od amfory do plastiku (cz. I) DOI:

Czytaj za darmo! »

Śmiało można stwierdzić, że przyzwyczailiśmy się do obecności wina w naszym życiu. Handel, misje religijne i kolonizacje miały w tym znaczący udział, ale rzadko kto zastanawia się dziś nad tym "jak wino dostawało się z miejsca na miejsce"? Prześledźmy zatem, jak to było z transportem wina przez ostatnie 8000 lat...Dziś wino przewozi się często kontenerowcami. Taki kontenerowiec do transportu wina musi być idealnie szczelny, materiał izolujący wino od powietrza mocny, aby nie uległ zniszczeniu, ale na tyle lekki, żeby kontener można było przesunąć (kiedyś fizycznie, dziś za pomocą maszyn). Kontener - to jednak pieśń współczesności, ale w przeszłości nie bywało tak kolorowo. Glinianych amfor, znanych i dziś np. w Gruzji pod nazwą kvevri, raczej do[...]

Wiele hałasu o nic? DOI:

Czytaj za darmo! »

Kolorystyka świata wina bywa bardziej podstępna niż sądzimy! Istnieją białe wina z czerwonych winogron, wina różowe i żółte (vin de jaune), a nawet wina pomarańczowe. Tymi ostatnimi chcę Państwa zainteresować, ale trzeba pamiętać, że nie robi się ich ani z pomarańczy ani z ich dodatkiem! Czym są tajemnicze pomarańczowe wina? Niczym innym, jak specyficznym, osobliwym i w dalszym ciągu bardzo kontrowersyjnym rodzajem białego wina, które powstało w procesie winifikacji w wyniku pozostawienia skórek i nasion winogron w dłuższym, ryzykownym kontakcie z sokiem, co zapewniło winu tak fascynującą - lub zniechęcającą - pomarańczową barwę. Całość zabiegu odbywa się w odpowiedniej wielkości cementowym lub ceramicznym naczyniu. [...]

Cava czy Prosecco? DOI:

Czytaj za darmo! »

Bardzo często kelner w restauracji stoi przed dylematem - jakie wino zaproponować gościowi do potrawy - białe czy czerwone? Spokojne czy może musujące? A jeżeli musujące - to jakie i skąd? Uwzględniwszy grubość portfela polskich konsumentów, ten ostatni dylemat najczęściej sprowadza się do odpowiedzi na pytanie: hiszpańska Cava czy włoskie Prosecco?W ina musujące ogólnie znajdują szczególne miejsce w sercach konsumentów - i to nie tylko z uwagi na bąbelki, które natychmiastowo uderzają do głów. Dobrze schłodzone "musiaki" w akompaniamencie umiejętnie dobranych potraw zawsze zaoferują to, co w nich najlepsze. Żeby jednak wybrać mądrze, należy cofnąć się na grunt definicji, czyli wypunktować podstawowe różnice pomiędzy Cavą a Prosecco. Najbardziej oczywistym wyró[...]

 Strona 1