Wyniki 1-2 spośród 2 dla zapytania: authorDesc:"Jerzy Wiesław Kosieradzki "

Brytyjskie argumenty potwierdzające, że genetycznie uszlachetnione rośliny uprawne są dobre dla ludzi i naszej planety – część I


  Prasa światowa, ta fachowa i popularna, nadal poświęca sporo miejsca tematyce żywności genetycznie uszlachetnionej, nazywaną w Polsce stygmatyzującym określeniem “żywność GMO", ale podchodzi do tego tematu na ogół znacznie bardziej merytorycznie i konstruktywnie, podczas gdy w naszym kraju poziom dyskursu pozostaje na poziomie lat 90. ub.w. w świecie zachodnim. Drugą cechą tej światowej dyskusji medialnej jest obniżanie poziomu emocjonalnego i podwyższanie merytorycznego, w tym koncentrowanie się na aspektach natury ekonomicznej i strategicznej. Śledząc publikacje na wspomniany temat w wielu krajach świata, a szczególnie w krajach angielskojęzycznych, moją uwagę zwróciłem na artukuły publikowane przez Sunday Times w Z jednoczonym Królestwie, które to pismo bardzo poważnie i ciekawie podchodzi do informowania o tej nowoczesnej problematyce łańcucha żywnościowego. Pragnę też przedstawić polskiemu środowisku producentów pasz i zwierząt kilka myśli pochodzących z wyżej wspomnianego magazynu, a szczególnie artykułu Richarda Girlinga: “I’ll have the purple tomato please, Dr Frankenstein!", UK Sunday Times, który ukazał się 27 czerwca ubiegłego roku. Spojrzenie na tę niezwykle ważną tematykę z brytyjskiego punktu widzenia powinno, mam nadzieję - wnieść do naszej polskiej debaty społecznej nieco pożytecznego dystansu. Dla Czytelników znudzonych już suchą naukową formą dotychczasowych publikacji na temat GMO w Polsce, proponuję lżejszą formę wypowiedzi bez, mam nadzieję, straty na merytorycznej wadze przesłania. Brytyjczycy zadają sobie dzisiaj pytanie natury strategicznej: Czy świat wyżywi się sam bez żywności genetycznie zmodyfikowanej? Gdy rozpoczynają się nowe badania, za brytyjskimi kolegami przedstawiam argumenty potwierdzające, że genetycznie zmodyfikowane rośliny uprawne są dobre dla ludzi i dla naszej planety. Na swój przedziwny sposób, psoraleny (organiczny związek chemiczny z grupy l[...]

Brytyjskie argumenty potwierdzające, że genetycznie uszlachetnione rośliny uprawne są dobre dla ludzi i naszej planety - część II


  Centralnym zarzutem w stosunku do GM jest to, że ona ograniczy bioróżnorodność i spowoduje nieodwracalne zmiany w środowisku. Znalezienie odpowiedzi czy te obawy są usprawiedliwione jest żywotną częścią pracy naukowców. Profesor Atkinson, który prowadzi próby z bananami, porównuje ten wandalizm do palenia książek - zaprzeczanie wiedzy. "Jesteśmy naukowcami i naszą pracą jest dostarczenie dowodów" - mówi - "Bez tego społeczeństwo nie będzie w stanie podjąć decyzji." Ziemniaki i banany, rzeczywiście, stanowią małe lub żadne ryzyko zanieczyszczenia innych roślin. Przebywszy drogę z Ameryki Południowej, ziemniaki nie mają miejscowych gatunków, z którymi mogłyby się krzyżować, a bananowce są sterylne i nie rozsiewają pyłku kwiatowego. Przedmiotem zainteresowania zespołu z L eeds był wpływ tych roślin GM na glebę. Z tego powodu dokonywali oni pomiarów wpływu badanych roślin uprawnych na wszystkie nicienie, łącznie z gatunkami pożytecznymi, które zjadają bakterie. "Zademonstrowaliśmy - mówi Atkinson - "że nasze ziemniaki GM miały mniejszy wpływ na populacje organizmów glebowych niż konwencjonalny rzepak." To bardzo przyziemne wartościowanie sprawia, że ta wiadomość jest tak trudna do rozpowszechnienia. "Pożyteczne bezkręgowce bez szkody w badaniu na ziemniakach" nie jest tytułem, który przyspiesza puls wydawców wiadomości. Aby znaleźć coś bardziej egzotycznego, odwiedzam John Innes Centre (JIC ) w Norwich, społeczność naukową o światowej sławie w zakresie badań roślin finansowaną przez wspieraną przez rząd Radę Naukową Biotechnologii i Nauk Biologicznych. W kawiarni Profesor Cathie Martin i Dr Eugenio Butelli kładą na stole części pomidora. Są identyczne z wszystkimi pomidorami jakie dotychczas widziałem, z wyjątkiem jednego uderzającego szczegółu - mają barwę purpurową. Ten zapożyczony od "lwiej paszczy" kolor, jest spektakularnym produktem ubocznym badań mających na celu uczynienie owocu zdrowszym do spożycia. Te pomidory wydł[...]

 Strona 1