Wyniki 1-1 spośród 1 dla zapytania: authorDesc:"Małgorzata Rosikiewicz"

Jakość mikrobiologiczna mieszanek sałat w czasie przechowywania chłodniczego DOI:10.15199/64.2019.1-2.2


  Warzywa, dzięki zawartości związków mineralnych, witamin i składników czynnych biologicznie, są nieodzownym elementem prawidłowej diety człowieka. W istotny sposób zmniejszają zachorowalność i umieralność na choroby układu krążenia, cukrzycę i nowotwory oraz wydłużają długość życia człowieka. Wśród zasad prawidłowego żywienia, np. Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, zaleca się, aby warzywa i owoce były podstawą naszego żywienia, w proporcjach: 3/4 - warzywa i 1/4 - owoce [1]. Żywienie poza domem, chęć wygodnego i szybkiego przygotowania posiłku powodują wzrost znaczenia żywności wygodnej. Wśród szerokiej gamy warzyw minimalnie przetworzonych, można znaleźć warzywa obrane, szatkowane, mieszanki warzyw do zup, mieszanki sałat czy gotowe surówki. Taka obróbka warzyw powoduje, że łańcuch żywnościowy przetworzonych warzyw jest wydłużony i tym samym wzrasta ryzyko zanieczyszczenia produktu. Niezbędne jest stosowanie metod zwiększających trwałość i zapewniających bezpieczeństwo mikrobiologiczne żywności na każdym z etapów tego łańcucha. Konieczność takiego działania potwierdza fakt, że w ostatnich latach wzrosła liczba przypadków infekcji drobnoustrojami, związanych ze spożyciem warzyw i owoców minimalnie przetworzonych. Może to być spowodowane m.in. stosowaniem nieuzdatnionych nawozów organicznych do użyźniania pól uprawnych, prowadzeniem hodowli zwierzęcej w pobliżu miejsc upraw roślinnych, importem surowców z krajów o niskiej kulturze higienicznej, a także wzrostem w społeczeństwie liczby osób szczególnie narażonych na działanie patogenów (osoby starsze, małe dzieci, kobiety [...]

 Strona 1