Wyniki 1-10 spośród 45 dla zapytania: authorDesc:"Maria Burska"

OD REDAKCJI

Czytaj za darmo! »

Postanowiliśmy "przełamać pierwsze lody" i zacząć intensywnie myśleć o lecie, choć to dopiero luty. Dlatego przewodni temat tego numeru, to właśnie lody. Do gorącego, wakacyjnego sezonu - kiedy apetyt na mrożone desery jest największy - trzeba zacząć przygotowywać się już zimą. Branża lodziarska wie o tym doskonale i dlatego właśnie teraz (24-26.02.) odbędą się w Warszawie największe targi cukierniczo-lodziarskie Expo Sweet 2010. To już druga edycja tych Targów, które w ubiegłym roku powstały z inicjatywy samych wystawców i od razu osiągnęły niebywały sukces. Tegoroczna edycja zapowiada się jeszcze ciekawiej, nie zabraknie konkursów oraz pokazów cukierniczych i kawowych, dlatego serdecznie zapraszam wszystkich właścicieli kawiarni i restauracji na rekonesans wśród naj[...]

OD REDAKCJI

Czytaj za darmo! »

"Cudze chwalicie, swego nie znacie" chciałoby się zakrzyknąć po przeczytaniu rewelacji na temat oleju rzepakowego, o którym piszemy w marcowym wydaniu "Przeglądu Gastronomicznego". Jego porównanie z osławioną i zdrową oliwą z oliwek wypada niezwykle korzystnie. Z tą różnicą, że Polska jest jednym z największych producentów rzepaku w Europie, a oliwki są niestety poza zasięgiem możliwości naszego klimatu. Szkoda byłoby więc nie docenić dobra, które mamy na wyciągnięcie ręki. Warto wiedzieć, że: "Na temat wartości żywieniowej oliwy z oliwek i oleju rzepakowego opinię wydał amerykański Urząd ds. Żywności i Leków (FDA), który oficjalnie potwierdził, że oba te oleje pomagają obniżyć ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Ale Urząd ten uznał, że bardziej aktywny jest[...]

OD REDAKCJI

Czytaj za darmo! »

Co przyniesie nam Nowy Rok? Z odpowiedzią na to pytanie przyjdzie nam jeszcze trochę poczekać, ale życzę, by była ona jak najbardziej pozytywna. Tymczasem z przyjemnością pragnę zapowiedzieć, co przynosi nam pierwszy tegoroczny numer "Przeglądu Gastronomicznego". Zacznijmy od najmłodszych, czyli: HACCP w przedszkolach i żłobkach. Być może dla wielu z Państwa będzie zaskoczeniem, że "W przedszkolnym s[...]

OD REDAKCJI

Czytaj za darmo! »

Trochę ostatnio podróżowałam i za każdym razem, zwiedzając nowe miejsca z radością odkrywałam też nowe, nieznane mi dotąd smaki. Myślę, że wojaże kulinarne to jedna z głównych sił napędzających współczesną turystykę. Prawda jest taka, że wizytę w uroczej restauracji, smak podanych potraw, aromat wina zapamiętamy lepiej, niż niejeden z obowiązkowych zabytków wyszczególnionych w przewodniku. "Do serca turysty, przez żołądek!" - ta zasada sprawdza się stuprocent[...]

OD REDAKCJI

Czytaj za darmo! »

Co prawda perspektywa wakacji sprzyja lekkiemu rozleniwieniu, ale najpierw obowiązek, potem przyjemność. I jakkolwiek groźnie by to nie zabrzmiało, na początek stawiamy gastronomię pod ścianą. Ścianą zalepioną wszelkimi możliwymi instrukcjami, co niestety zdarza się nagminnie na kuchennych zapleczach. A to błąd, przed czym przestrzega dr inż. Waldemar Dzwolak: "Instrukcje każą umieszczać na ścianach eksperci od bezpieczeństwa i higieny pracy, od czego raczej nie odstąpią, bo wymagają tego przepisy bhp. Gdyby na tym poprzestać, [...]

OD REDAKCJI

Czytaj za darmo! »

Lato w pełni, co można poczuć również na naszych łamach. I nie chodzi mi wcale o sezon ogórkowy, bo akurat dla gastronomii taki nie istnieje. A jeśli nawet, to przecież nawet przysłowiowe "ogórki" stanowią bardzo wdzięczny kulinarny temat. Na początek proponuję jednak nieco więcej egzotyki i to w iście letnim, soczyście-owocowym wydaniu. Dorota Czerwińska oprowadza nas po "straganie" pełnym tropikalnych owoców, opowiadając o ich wielorakich zaletach. "To nie tylko cytrusy, banan[...]

OD REDAKCJI

Czytaj za darmo! »

"Wszędzie dobrze, gdzie nas nie ma" głosi znane porzekadło, ale czy aby na pewno słusznie? Podczas wakacyjnych wojaży mogliśmy niejednokrotnie zweryfikować ten pogląd, przypominając sobie inne, równie popularne powiedzenie: "Wszędzie dobrze, ale w domu najlepiej!". Taki wniosek nasunie się z pewnością po lekturze naszej korespondencji z Portugalii - kraju walczącego obecnie z poważnym kryzysem. "Trawiący portugalską gospodarkę kryzys dotarł już do miejscowej gastronomii. Właściciele restauracji potwierdzają zmniejs[...]

OD REDAKCJI

Czytaj za darmo! »

W wirze przedświątecznych przygotowań ciężko złapać głębszy oddech, ale mam nadzieję, że chwila na lekturę "PG" się znajdzie. Tym bardziej że inspirujących tematów i pomysłów na uatrakcyjnienie świątecznego stołu oraz na "ocieplenie" zimy, z pewnością w grudniowym numerze nie zabraknie. Jako że najpiękniejszy wieczór w roku - Wigilia - to święto zdecydowanie rybne, proponuję zacząć od kulinarnej ciekawostki rybnej: płetwy rekina. "To najdroższy z produktów żywnościowych pochodzenia morskiego, spośród znajdujących się na [...]

 Strona 1  Następna strona »