Wyniki 1-2 spośród 2 dla zapytania: authorDesc:"Paweł Czerenko"

Kraków przed wielką szansą DOI:

Czytaj za darmo! »

W 2019 roku Kraków nosi zaszczytny tytuł Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej. To wielka szansa dla przedstawicieli tej branży działających w mieście. W planach są specjalne wydarzenia kulinarne kierowane zarówno do turystów, mieszkańców, jak i restauratorów. Wszyscy liczą też, że honorowy tytuł ściągnie do dawnej stolicy Polski jeszcze większą rzeszę odwiedzających i zwiększy zyski lokali.Kraków jest pierwszym w historii miastem, które otrzymało tytuł Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej. To zupełnie nowe wyróżnienie przyznawane przez Europejską [...]

Bez odpadów DOI:


  Trend "zero waste", czyli gotowanie tak, aby było jak najmniej odpadów, robi się coraz bardziej popularny w domowych kuchniach. Ale czy może przyjąć się w profesjonalnej gastronomii?Temat jest niezwykle poważny, bo jak wynika z danych FAO (Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa) na całym świecie co roku wyrzuca się 1,3 mld ton żywności. W Polsce według raportu Federacji Polskich Banków Żywności do śmietnika rocznie trafia 9 milionów ton jedzenia. Nic dziwnego, że w polskim społeczeństwie, którego świadomość ekologiczna z każdym rokiem rośnie, trend "zero waste" staje się coraz bardziej popularny. Dla jednych jest modą, dla innych stylem życia, który wykracza poza kuchnię i zaczyna dotyczyć wszystkich jego sfer. Nie chodzi tylko o to, aby nie marnować jedzenia, ale także, by podczas zakupów zwracać uwagę na sposób pakowania produktów, unikać stosowania różnego rodzaju jednorazówek, zastępując je przedmiotami wielokrotnego użytku, segregować śmieci i utylizować odpady, na przykład w formie kompostu w przydomowym ogródku. Dominika Wójciak, zwyciężczyni programu Master Chef i propagatorka "zero waste", przyznaje, że ten styl stał się dla niej codziennością. - Mój sposób na "zero waste" w kuchni to mądre i przemyślane zakupy i cot[...]

 Strona 1