Wyniki 1-1 spośród 1 dla zapytania: authorDesc:"Małgorzata Jaszyk"

Jagoda kamczacka - "eliksir życia" DOI:10.15199/64.2019.4.2


  Jagoda kamczacka (Lonicera caerulea L. var. Kamtschatica Sevast.) uznawana przez Japończyków za "eliksir życia" jest odmianą wiciokrzewu sinego (Lonicera caerulea), który należy do rodziny przewiertniowatych (Caprifoliaceae Juss.). Krzew ten pochodzi z północno-wschodniej Azji, natomiast uprawiany jest w wielu krajach świata, również i w Polsce. Polska nazwa tego gatunku posiada wiele synonimów jak: wiciokrzew siny, suchodrzew siny, suchodrzew jadalny, suchodrzew błękitny, borówka kamczacka, czy lonicera. Owoce jagody kamczackiej są soczyste o słodko- kwaśnym smaku. Popularność tych owoców cały czas rośnie jako prozdrowotnego składnika odpowiednio zbilansowanej diety. Jej korzystny wpływ na zdrowie człowieka potwierdzają liczne badania naukowe. Właściwości jagody doceniane i wykorzystywane są od wieków w medycynie ludowej Chin, Japonii, czy północnej Rosji. Wykorzystywane są jako surowiec wzmacniający organizm, obniżający ryzyko zawałów serca, ciśnienia tętniczego, spowalniający rozwój jaskry, zapobiegający anemii, malarii, osteoporozie [2, 30]. Jagody te znalazły zastosowanie jako lek przeciwmalaryczny, przeciwbakteryjny, przeciwwirusowy oraz w chorobach układu pokarmowego. Przyczyniają się również do zmniejszenia ryzyko występowania miażdżycy, otyłości oraz cukrzycy. Napary przygotowane z jagód i innych części roślin były również stosowane w krajach ich pochodzenia jako leki moczopędne, antyseptyczne, do leczenia gardła i oczu [15]. Dodatkowo owoce jagody kamczackiej posiadają nie tylko wyjątkowe walory smakowo-zapachowe, ale również skład chemiczny. Cechują się one zawartością witamin, w tym: taniny, karotenów (prowitaminy A), ryboflawiny, kwasu foliowego, pirydoksyny oraz naturalnych makroelemenów niezbędnych dla organizmu człowieka, jak: wapń, sód, potas, fosfor oraz mikroelementów, jak: miedź, krzem, magnez, bor, bar, jod. W 100 g owoców znajduje się 2,6-5,3% dziennego zapotrzebowania na potas, od 6,5 do 10,3% na magne[...]

 Strona 1