Wyniki 1-1 spośród 1 dla zapytania: authorDesc:"DETLEV Glittenberg"

Powlekanie na prasach powlekających - czego można się spodziewać po skrobiach modyfikowanych?

Czytaj za darmo! »

Przed około 20 laty odkryto jako alternatywę dotychczas stosowanych powlekarek prasę zaklejającą ze wstępnym dozowaniem mieszanki pigmentowej, w skrócie - prasę powlekającą. Możliwość jednoczesnego powlekania obu stron podłoża papierowego stanowiła jej olbrzymią zaletę. W latach dziewięćdziesiątych XX w. podjęto szerokie badania, aby usunąć szereg trudności związanych z pracą na tych urządzeniach. Krok po kroku zwiększano nie tylko gramaturę powłoki, ale także prędkość powlekania, tak że granica 2000 m/min na maszynach przemysłowych jest tylko kwestią czasu. Firma Cargill Deutschland GmbH, Niemcy, uznała już dawno, że prasy powlekające otwierają szerokie możliwości stosowania skrobi w mieszankach powlekających i z tego względu od samego początku stawiała na ich rozwój. Artykuł opisuje, w jaki sposób firma na podstawie badań pilotowych rozwinęła wysokowydajne skrobie przeznaczone do mieszanek pigmentowych do powlekania na prasach powlekających i spełniające w sposób idealny wielostronne wymagania tego procesu.W przeciwieństwie do lateksu styrenowo- butadienowego, styrenowo-akrylowego i polioctanu winylu, skrobia jest spoiwem naturalnym uzyskiwanym z surowców odnawialnych. To zadziwiające, jak natura z jednej jednostki budulcowej, glukozy, na drodze minimalnej zmiany konfiguracji może wytworzyć zarówno celulozę jako materiał budulcowy, jak również skrobię jako spichlerz energii (rys. 1). Skrobia jest jedynym biopolimerem, który występuje w naturze w formie nierozpuszczalnych ziaren. Podczas rozdziału i oczyszczenia ta forma jest znakomitą zaletą skrobi w porównaniu z innymi suchymi polisacharydami, jak np. alginianami lub ksantenami, ponieważ w przypadku skrobi procesy te mogą odbywać się w wodnych zawiesinach za pomocą prostych technologii (rys. 2). Ziarna skrobi stanowią zdeformowane kryształy sferyczne, które w świetle spolaryzowanym wyglądają jak tzw. krzyż maltański. Dla większości zastosowań, zarówno jako środków spożywczych, ja[...]

 Strona 1