Wyniki 1-1 spośród 1 dla zapytania: authorDesc:"K. Todorova"

Analiza wodo- i tłuszczoszczelności materiałów opakowaniowych

Czytaj za darmo! »

Stale rosnące zużycie opakowań papierowych, jak również coraz wyższe wymagania konsumentów, zmuszają producentów opakowań do podejmowania odpowiednich kroków dla poprawy ich właściwości i wprowadzania działań innowacyjnych. Przede wszystkim stałej poprawie ulega główna funkcja opakowania - ochrona zapakowanego produktu. Celem tych zabiegów jest ochrona nie tylko przed wpływami mechanicznymi, jak np. uderzeniami lub drganiami, lecz dodatkowo zapewnienie niezmienności jakości zapakowanych produktów. Z powyższych względów opakowania muszą być m.in. wilgocioszczelne i wodoodporne (1, 2). Właściwości barierowe można uzyskać różnymi metodami, jak lakierowanie lub traktowanie powierzchniowe różnymi substancjami chemicznymi (3). Tektura falista stosowana jest jako główny materiał na [...]

 Strona 1