Wyniki 1-5 spośród 5 dla zapytania: authorDesc:"Bożena Sikoń"

Deserki - ważne jak podane

Czytaj za darmo! »

Catering to bardzo popularne słowo w gastronomii i firmach zajmujących się organizacją przyjęć. Przyjęcia na zamówienie organizowane są od lat w najróżniejszych formach, począwszy od pikników, poprzez przyjęcia rocznicowe, komunijne, weselne, aż po dyplomatyczne. Zajmijmy się jednak częścią dotyczącą bufetów, czyli jedzenia. Od rodzaju przyjęcia zależy forma przygotowania bufetu, ułożenia [...]

DESERY

Czytaj za darmo! »

Wczasopismach polskich i zagranicznych branży cukierniczej i gastronomicznej często gości temat deserów. Temat to więc nie nowy. Wiemy, że desery są bardzo ważne jako zwieńczenie całego posiłku, że to właśnie one mogą poprawić wrażenie nawet po mniej udanym posiłku. Dlatego też desery powinny być dopracowanym elementem menu, aby goście zawsze byli zadowoleni z wizyty u nas. W karcie powinny [...]

Letnie smaki DOI:


  Gdy zbliżają się święta albo zmienia się sezon, to znak, że trzeba podjąć decyzję, czy zmienić ofertę w naszej cukierni, czy też zostać przy tej obecnej. Lato powszechnie kojarzy się z owocami, a one - z żywymi kolorami, świeżymi smakami (kwaśnymi, słodkimi), z lekką i wilgotną konsystencją… Można byłoby wymieniać jeszcze dużo cech, bo każdy mógłby dodać swoje indywidualne skojarzenia. Czas na zmiany? Moim zdaniem sezonowe zmiany w ofercie są oczywiste, ale niekoniecznie muszą dotyczyć wszystkich pozycji. Są tacy, którzy uważają, że ciężkie smaki (np. mocno czekoladowe) powinno się w tym okresie zastąpić innymi. Ale czy na pewno? Może wystarczy odpowiedni dodatek świeżych owoców, które utworzą w połączeniu ze wspomnianą czekoladą wspaniałą kompozycję smakową. Należy jedynie pamiętać, aby smak czekolady, który jest mocny i dominujący, nie zagłuszył smaku dodawanych owoców. Lato to czas, kiedy owoce są wyjątkowo piękne, wyglądają świeżo i apetycznie. Dlatego warto wykorzystać każdą chwil[...]

 Strona 1