Wyniki 1-10 spośród 31 dla zapytania: authorDesc:"Marek Perzyński"

Lodziarnia - wabik

Czytaj za darmo! »

Paolo Cozza, który występuje w programie "Europa da się lubić", sprzedaje w Polsce kawę. Był u mnie, żebym też brała (tymczasem nie wzięłam). Chwalił mnie, mówiąc, że widział wiele lodziarni w świecie, ale takiej, jak moja, jeszcze nie - mówi z uśmiechem Anna Barton. Włoch mógł komplementować, żeby sprzedać kawę. Ale inni nic nie chcieli sprzedać, a też chwalą. -W galerii pojawiają się tur[...]

Rzemiosło idzie do... gimnazjów

Czytaj za darmo! »

Przy okazji takich imprez, jak Ogólnopolski Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz we Wrocławiu dyskutuje się także, co oczywiste, o kondycji branży piekarskiej i cukierniczej, i o jakości kształcenia. Mistrzowie załamują ręce. Bo, po pierwsze, wykształcenie uczestnika turnieju coraz więcej kosztuje, po drugie - jest coraz mniej chętnych chcących podjąć trud nauki. Co z[...]

Dolnośląscy piekarze i cukiernicy pomogli niepełnosprawnym

Czytaj za darmo! »

Zachowali się jak Jezus. Dosłownie. Nie potrafi ą wprawdzie tak jak On rozmnożyć chleba, ale potrafi ą go upiec i - podobnie jak On - nakarmić tłumy. 6 września dolnośląscy piekarze i cukiernicy, kolejny raz, w Krzeszowie, w głównym sanktuarium maryjnym diecezji legnickiej, pospieszyli z pomocą w organizacji IX Spotkania Osób Niepełnosprawnych.Zbigniew Ładziński, prezes Dolnośląskiej Izby Rzemieślniczej we Wrocławiu i starszy Cechu Rzemiosł Różnych i Przedsiębiorców w Jeleniej Górze, gdy o tym opowiada, promienieje z radości. Rzemieślnicy, mimo różnic światopoglądowych, skrzyknęli się i ruszyli z pomocą, choć rzeczywistość rynkowa jest coraz trudniejsza. - Rzemieślnicy zawsze byli bardzo prospołeczni, pomaganie innym mają we krwi - mówi Zbigniew Ładziński. Nakarmić 4 tysiące[...]

Rogale świętomarcińskie szturmowały Berlin

Czytaj za darmo! »

Wielkopolanie chcą podbić świat rogalami świętomarcińskimi. Szturm zaczęli od tegorocznych berlińskich targów turystycznych ITB, trwających od 11 do 15 marca. Zrobili furorę. Po rogale ustawiała się długa kolejka. Andrzej Frąckowiak i Grzegorz Adamczewski, ciastkarze ze Spółdzielni Piekarsko-Ciastkarskiej "Fawor" w Poznaniu wyrabiali je na oczach zwiedzających: wałkowali ciasto (przyjechało z Poznania), nadziewali je masą makową i piekli. Prawdziwy rogal świętomarciński wytwarzany jest z ciasta półfrancuskiego, z nadzieniem z białego maku i dekoracją: posypką z rozdrobnionych orzechów i pomadą. Jest też duży (200-250 g). Właśnie taki został zgłoszony do Komisji Europejskiej w Brukseli jako produkt regionalny chroniony znakiem "Chronione Oznaczenie Geografi czne" i został na li[...]

Zawód trzeba promować

Czytaj za darmo! »

Ekspansja wielkiego przemysłu i nieudana reforma szkolnictwa zawodowego powodują, że we Wrocławiu drastycznie spadła liczba uczniów w klasach piekarskich i cukierniczych. Dolnośląski Cech Piekarzy i Cukierników będzie starał się temu zaradzić poprzez promocję w podstawówkach i gimnazjach obu zawodów. Sytuacja jest już tak zła, że uznaliśmy promocję obu zawodów za zadanie priorytetowe - mówi Stanisław Kibało, starszy Dolnośląskiego Cechu Piekarzy i Cukierników we Wrocławiu. Liczby mówią same za siebie. Trzy lata temu do pierwszych klas piekarskich we Wrocławiu zgłosiło się tylko... siedmiu chętnych, a rok temu - 14. Z klasami cukierniczymi jest lepiej, bo zdołano uruchomić trzy klasy pierwsze, ale i tak wciąż daleko do poziomu sprzed 10 laty, gdy były trzy pierwsze klasy p[...]

Niezdrowa konkurencja problemem Wrocławia

Czytaj za darmo! »

Problemy etyki zawodowej to jeden z tematów tegorocznego Walnego Zgromadzenia Sprawozdawczego członków Dolnośląskiego Cechu Piekarzy i Cukierników we Wrocławiu, przeprowadzonego 11 maja w sali konferencyjno-bankietowej cukierni Wincentego Wolaka. Niezdrowa konkurencja problemem Wrocławia Nieetyczne zachowania stają coraz bardziej dokuczliwe. Przykład? Jeden z piekarzy spoza Wrocławia otwiera sklepy piekarsko-cukiernicze tuż pod nosem ko[...]

 Strona 1  Następna strona »