Wyniki 1-5 spośród 5 dla zapytania: authorDesc:"Iwona Wawer"

Sympozjum Naukowe nt. "Naturalne antyoksydanty w farmacji i medycynie"

Czytaj za darmo! »

W dniach 27-28 kwietnia 2001 na Wydziale Farmaceutycznym Akademii Medycznej w Warszawie odbyło się Sympozjum Naukowe na temat: "Naturalne antyoksydanty w farmacji i medycynie" inaugurujące obchody jubileuszu 75-lecia Wydziału Farmaceutycznego. Obrady Sympozjum otworzył Rektor Akademii Medycznej prof. dr hab. Janusz Piekarczyk. Przypomniał zebranym, że Farmacja powstała jako oddzielny Wydz[...]

Żywność funkcjonalna: chleb dla wątroby

Czytaj za darmo! »

Pieczywo funkcjonalne Niestety, znaczna część społeczeństwa prowadzi niezdrowy, nieregularny, a najczęściej - siedzący tryb życia i do tego nieracjonalnie się odżywia, a także coraz powszechniejsze jest spożywanie produktów wysokoprzetworzonych ze zbyt niską zawartością włókna pokarmowego, witamin i składników mineralnych. Mała aktywność fi zyczna, zbyt wysoka kaloryczność jedzenia, nadmiar tłuszczów zwierzęcych i soli kuchennej skutkuje wzrostem liczby osób otyłych, z nadciśnieniem i miażdżycą. Skutkiem nieprawidłowego sposobu odżywiania się są choroby serca i układu krążenia, alergie pokarmowe i choroby związane z układem trawiennym. Podstawę piramidy produktów polecanych w modelu racjonalnego żywienia tworzą produkty zbożowe. Niestety w procesie przemiału zbóż następuje obn[...]

Z PÓŁKI KSIĘGARSKIEJ - Praca zbiorowa (red. jan Gawęcki i Wojciech Roszkowski) ŻYWIENIE CZłOWIEKA A ZDROWIE PUBLICZNE

Czytaj za darmo! »

Książka jest trzecią częścią akademickiego podręcznika z zakresu żywienia człowieka. Pierwsza część to podstawy nauki o żywieniu, w części drugiej omówiono żywienie człowieka zdrowego i chorego. Część trzecią przygotował liczny zespół autorów (33 osoby), najlepszych polskich specjalistów z tej dziedziny. Ich profesjonalizm i szerokie spojrzenie na poruszane problemy widać w każdym z rozdziałów. Książka jest przeznaczona dla studentów uczelni medycznych, przyrodniczych i rolniczych, a więc dla przyszłych lekarzy, dietetyków i producentów żywno[...]

Chleb "orientalny" jako żywność funkcjonalna

Czytaj za darmo! »

Pieczywo może być wzbogacane w biologicznie czynne substancje, które sprzyjają zdrowiu oraz zachowaniu pełnej sprawności fi zycznej i intelektualnej, czyli może mieć cechy żywności funkcjonalnej (prozdrowotnej). Przykładem takich wyrobów jest pieczywo wysokobłonnikowe, wytwarzane bez dodatków chemicznych, z produktów przemiału żyta lub pszenicy z dodatkiem otrąb, nasion i ziarna słonecznika, dyni czy sezamu. Są to chleby całoziarnowe, produkowane z kilku zbóż. Technologia produkcji chleba pozwala na wprowadzenie wielu innych składników, które mogą poprawić jego wartość żywieniową. - Dodatek siemienia lnianego wzbogaca pieczywo w grupę kwasów tłuszczowych omega-3, które s[...]

 Strona 1