Wyniki 1-10 spośród 16 dla zapytania: authorDesc:"Monika Soszyńska-Masny"

Krajowe eliminacje do 4. edycji konkursu o Puchar Louisa Lesaffre okiem jurora


  Zawód piekarza to połączenie wiedzy, fachowości, opanowania technik z kreatywnością i talentem. O tym wszystkim przekonaliśmy się podczas trzydniowych eliminacji, które odbyły się pod koniec października w Wołczynie. Po raz pierwszy w siedzibie organizatora - Lesaff re Polska, który stworzył uczestnikom komfortowe warunki pracy w nowej pracowni piekarskiej. Usytuowana w starej części zakładu (w zabytkowym budynku, więc z duszą), na wskroś nowocześnie urządzona, stała się areną zmagań 9 zawodników. Zostali oni wybrani przez jury na podstawie zgłoszeń, które zawierały zdjęcia, receptury i szczegółowe opisy wyrobów. Motto Lesaff re to: tradycja, innowacja i bliskość, i tego wszystkiego szukaliśmy, oceniając prace uczestników.I KATEGORIA: Wypieki półcukiernicze oraz pieczywo smakowe W tej kategorii zawodnicy musieli zaprezentować wyroby z ciasta drożdżowego listkowanego (c[...]

Drodzy Czytelnicy, DOI:

Czytaj za darmo! »

Mikro, małe i średnie firmy stanowią (według GUS) 99,8% ogółu przedsiębiorstw działających na polskim rynku. Nie dziwi więc fakt, że ubezpieczyciele walczą o ten segment rynku, przygotowując dla przedsiębiorców coraz lepsze oferty, z których korzysta już 75% z nich. Jednak czy w pełni świadomie? Czy skala przekłada się na pełną ochronę, której segment MSP oczekuje - w odniesieniu do posiadanego majątku, ale także roszczeń ze strony pracowników, kon[...]

Drodzy Czytelnicy DOI:

Czytaj za darmo! »

InfoGrain od 2008 roku zajmuje się analizami rynków zbożowych, współpracując z największymi firmami zaangażowanymi w obrót zbożowy. W tym numerze znajdziemy odpowiedzi na kilka istotnych pytań dotyczących sytuacji na rynkach zbożowych, ze szczególnym uwzględnieniem pszenicy. Kontynuujemy temat dotyczący "obowiązku podpisywania umów pisemnych przy nabywaniu produktów rolnych". Okazało się, że w zapisach ustawy jest wiele niejasności i możliwości różnej interpretacji. W dużej mierze dotyczy to także rynku ziarna zbóż. Wiele organizacji branżowych, w tym także producenci ziarna zbóż[...]

Drodzy Czytelnicy DOI:

Czytaj za darmo! »

Bieżący rok okazał się kolejnym z rzędu, w którym ostateczne zbiory pszenicy są wyższe od pierwotnych założeń. I choć po raz pierwszy od 5 lat odnotujemy spadek globalnej produkcji pszenicy, to jej wielkość w stosunku do prognoz przedżniwnych wzrosła aż o 15 mln ton, tj. do 728 mln ton. A wszystko za sporawą Rosji, która po raz kolejny odnotuje rekordowe zbiory, w pełni równoważąc spadki produkcji w U SA, Kanadzie czy Australii. Więcej szczegółów wewnątrz numeru. Tegoroczna kampania żniwna i okres bezpośrednio po niej różni się znacząco od wszystkich poprzednich kampanii w zakresie handlu ziarnem zbóż. Była to bowiem pierwsza kampania, w której obowiązywał w pełni, tj. łącznie z sankcjami karnymi, o[...]

Drodzy Czytelnicy, DOI:

Czytaj za darmo! »

Według najnowszych szacunków amerykańskiego departamentu rolnictwa (USDA), rok 2017 okazał się jednak kolejnym z rzędu, w którym odnotowano rekordowe zbiory pszenicy na świecie. Ich wielkość określono na 757 mln ton, a więc o 6,6 mln ton więcej niż w roku 2016. To także oznacza wzrost aż o 30% w stosunku do roku 2000, co pokazuje, jak bardzo na przestrzeni ostatnich 17 lat wzrósł potencjał plonotwórczy. Polski Komitet Normalizacyjny (PKN) prowadzi działalność obejmującą organizację i prowadzenie prac normalizacyjnych zgodnie z potrzebami kraju, z uwzględnieniem normalizacji europejskiej i międzynarodowej, a także realizuje zadania wynikające z członkost[...]

Drodzy Czytelnicy, DOI:

Czytaj za darmo! »

Po fali dynamicznych wzrostów cen w okresie żniwnym, ostatnie 2 miesiące przyniosły stabilizację notowań pszenicy, co tłumaczy się wysokim tempem eksportu z Rosji, które zaprzecza sugestiom o napiętym bilansie w sezonie 2018/19. Czy w drugiej części sezonu jest zatem szansa na wzrosty cen pszenicy? Gluten stał się bardzo popularnym tematem rozmów i publikacji. Niestety - jako negatywny b[...]

Hamburg Global Bake

Czytaj za darmo! »

W Hamburgu miało niedawno miejsce niezwykłe wydarzenie. 9 marca br. w Centrum Kongresowym odbył się pierwszy międzynarodowy kongres piekarski Hamburg Global Bake. Towarzyszył on targom gastronomicznym Internorga, które w tym roku powiększyły się o nowe hale, w tym o całą część piekarsko-cukierniczą.Pomysł zorganizowania kongresu rodził się przez lata. Inicjatorka tej imprezy, Ruth Ralfs z agenc[...]

Hamburg Global Bake (II)

Czytaj za darmo! »

Bez pomysłu - nie ma sukcesu!Jeden z referatów, wygłoszonych podczas międzynarodowego kongresu piekarskiego Hamburg Global Bake (przygotowany przez BBE Unternehmensberatung), poświęcony był analizie rynku piekarskiego w Niemczech. Oparty był on na wynikach badań rynku w latach 1992-2002 i - bardzo trafnie - został zatytułowany "Piekarstwo - między premium a dyskontem", co doskonale charakteryzu[...]

 Strona 1  Następna strona »