Wyniki 1-3 spośród 3 dla zapytania: authorDesc:"Bogdan Mamaj"

Za, a nawet przeciw...


  Nie bez powodu pieczywo (jako takie, a nie "funkcjonalne") znalazło trwałe miejsce u podstaw piramidy żywienia. Zatem należy promować jego spożycie, gdyż służy zdrowiu. Czy artykuł "Pieczywo funkcjonalne - dlaczego należy je spożywać?", który powstał z funduszy i w ramach Programu Promocyjnego Ziarna Zbóż i Produktów Pełnoziarnistych, dobrze służy temu celowi? Autor listu skierowanego do redakcji "Przemysłu Spożywczego", która zamieściła ten artykuł (i do nas), ma co do tego poważne wątpliwości. Dopiero teraz wpadł mi w ręce "Przemysł Spożywczy" z grudnia 2010 r., a w nim artykuł Hanny Kowalskiej, Agaty Marzec, Moniki Janowicz i Malwiny Muchy pt. "Pieczywo funkcjonalne - dlaczego należy je spożywać". Staram się czytać wszystko, co dotyczy mojej branży i pieczywa. Niestety, bardzo często autorzy tych artykułów, delikatnie mówiąc, mijają się z prawdą. Sądziłem, że w artykule podpisanym przez czterech naukowców wiele spraw zostanie w sposób autorytatywny, a przede wszystkim prawdziwy, wyjaśnionych. Już na wstępie nie mogłem doszukać się choćby skróconej defi nicji żywności funkcjonalnej. Zazwyczaj w podręcznikach akademickich podaje się kilka ich wer[...]

Chlebek św. Klemensa

Czytaj za darmo! »

Opracowując "Chlebek św. Klemensa" należało rozpatrzyć dwie zasadnicze kwestie: spulchnianie ciastai ewentualne uwzględnienie dodatków stosowanych w okresach braku zbóż. Praca św. Klemensa jako ucznia i czeladnika w opactwie Klosterbruck przypadła w okresie nieurodzaju i klęski głodu.Drożdże piekarskie prasowane zaczęto produkować w Europie Centralnej i Zachodniej w połowie XIX wieku. W XVII i XVIII wieku ciasto spulchniano głównie za pomocą zakwasu piekarskiego otrzymywanego przez wielokrotne odnawianie zaczątku pobieranego z dojrzałego ciasta, dodając niewielkie ilości mąki i wody bądź też dzieląc przedostatnią lub ostatnią fazę ciasta na dwie części: jedną do produkcji końcowego ciasta, drugą do bezpośredniego wypieku. W miejscowościach, gdzie produkowano piwo lub gorzałkę, [...]

 Strona 1