30 lat Wydziału Technologii Żywności Akademii Rolniczej w Krakowie
Oddział Technologii Żywności został powołany i w 1974 r. w ramach Wydziału Rolniczego Akademii Rolniczej w Krakowie, a pierwszym prodziekanem tego Oddziału był prof. dr hab. Mieczysław Pałasiński. W 1[...]
Kluczowe parametry produktów kakaowych w różnych zastosowaniach
Firma ADM Cocoa Polska Sp. z o.o. z Szamotuł znana jest na polskim rynku z szerokiej oferty handlowej produktów pochodzących z przerobu ziarna kakaowego: miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego i proszków[...]
Warszawskie Targi Słodyczy
21 października 2004 roku hala widowiskowo- -sportowa warszawskiego Torwaru była miejscem II Warszawskich Targów Słodyczy, które odbyły się pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Inspiratore[...]
III Warszawskie Targi Słodyczy i Napojów
24 lutego br. hala widowiskowa Torwaru ponownie udzieliła gościny Warszawskim Targom Słodyczy i Napojów, lecz po raz pierwszy zorganizowano je w poszerzonym zakresie. Targi odbyły się z inspiracji fir[...]
Zmiany w systemie prawnym dotyczącym odpadów opakowaniowych
Wykład dotyczący nowelizacji Ustawy o obo- wiązkach przedsiębiorców w zakresie go- spodarowania niektórymi odpadami oraz o opłacie produktowej i opłacie depozytowej z 21 stycznia 2005 r. i obowiązując[...]
Zmiany w ustawodawstwie. Jakość handlowa wyrobów kakaowych i czekoladowych
W styczniu 2003 r. zaczęło obowiązywać rozporządzenie Ministra i Rozwoju Wsi z 4 grudnia 2002 r. ,w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej wyrobów kakaowych i czekoladowych" stanow[...]
Seminarium RGŻ i POLBISCO. Aromaty w branży czekoladowo-cukierniczej
Komitet ds. spraw Bezpieczeństwa i Jakości Żywności Rady Gospodarki Żywnościowej przy Ministrze Rolnictwa i Rozwoju Wsi wspólnie z POLBISCO - Stowarzyszeniem Polskich Producentów Wyrobów Czekoladowych[...]
Bezpieczeństwo żywności i żywienia jako problem zdrowia publicznego w Polsce w przededniu integracji z Unią Europejską
40 lat działalności Instytutu Żywności i Żywie- |nia oraz czekająca nas wkrótce akcesja do f Unii Europejskiej, stały się okazją do zorganizowania konferencji naukowej. Konferencja, pt. "Bezpieczeństw[...]
Aktualne wymagania jakościowe dla surowców, półproduktów i wyrobów czekoladowych
Sekcja Technologii Węglowodanów Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności, której przewodniczą- cym jest prof. dr hab. inż. Wacław Leszczyński, już po raz drugi zorganizowała seminarium naukowe adres[...]
Aktualne wymagania jakościowe dla surowców, półproduktów i wyrobów czekoladowych
Wszyscy wiemy, jak wygląda i do czego służy kuwertura. Okazuje się jednak, że jej zastosowanie może być znacznie szersze, niż powszechnie wiadomo. Co zrobić, gdy chcemy na przykład przygotować dekorac[...]