Znakowanie napojów alkoholowych wartością odżywczą DOI:
Wiedza o zasadach prawidłowego znakowania produktów spożywczych
jest niezbędna wszystkim producentom żywności.
Podstawowym aktem prawnym regulującym znakowanie żywności
jest rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE)
nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania
konsumentom informacji na temat żywności (dalej: rozporządzenie
nr 1169/2011). Od 13 grudnia 2016 r. przepis ten nałożył
na producentów większości produktów spożywczych obowiązek
zamieszczania na opakowaniu informacji o wartości energetycznej
i odżywczej. Wyjątek stanowią napoje o zawartości alkoholu
powyżej 1,2% objętościowo, a więc informacja ta nie jest obecnie
obowiązkowa i można ją podać na zasadzie dobrowolności [6].
Po opublikowaniu w marcu 2017 r. sprawozdania Komisji Europejskiej
dotyczącego aktualnej sytuacji w zakresie etykietowania
napojów alkoholowych, a w Polsce dodatkowo projektu zmian
ustawy o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi
oraz ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia, pomysł
wprowadzenia obowiązku umieszczania na opakowaniach informacji
o wartości energetycznej alkoholi jest coraz bardziej realny.
Ważne jest zatem pytanie czy dzięki nowym przepisom wzrośnie
świadomość konsumentów i spadnie spożycie alkoholu i jak taka
zmiana w prawie wpłynie na producentów i dystrybutorów trunków?
ZNAKOWANIE WARTOŚCIĄ
odżywczą środków spożywczych
- ogólne wymagania
Przepisy dotyczące znakowania środków spożywczych
mają na celu zapobieganie nieprawidłowym praktykom
i fałszowaniu żywności. Zgodnie z art. 9 rozporządzenia
nr 1169/2011 obowiązkowo podaje się następujące dane
szczegółowe:
??nazwę produktu,
??wykaz składników, w tym alergeny,
??ilość określonych, charakterystycznych składników lub
kategorii składników,
??ilość netto,
??datę minimalnej trwałości lub termin przydatności do
spożycia,
??wszelkie specjalne warunki przechowywania lub warunki
użycia,
??nazwę lub firmę i jej adres,
??kraj lub mi[...]