Substancje szkodliwe dla zdrowia pochodzące z powierzchni maszyn DOI:10.15199/65.2015.11.2
W artykule omówiono zagrożenia
związane z uwalnianiem się substancji
szkodliwych dla zdrowia człowieka
z elementów maszyn mających kontakt
z żywnością. Omówiono rodzaje substancji,
jakie mogą uwalniać się z różnych
materiałów stosowanych w maszynach
przemysłu spożywczego, takich jak
tworzywa sztuczne, gumy i silikony oraz stopy metali. Przedstawiono szkodliwe
działanie na organizm człowieka pierwszorzędowych
amin aromatycznych, ftalanów
oraz metali (chromu i niklu). Zwrócono
szczególną uwagę na wymagania prawne,
jakim muszą sprostać materiały stanowiące
powierzchnie kontaktujące się
z żywnością w maszynach stosowanych
w przetwórstwie żywności.Maszyny stosowane w przemyśle spożywczym są coraz bardziej zaawansowane
pod względem technologicznym. Stanowią duże wyzwanie
dla konstruktorów, gdyż muszą mieć nie tylko zadowalające
właściwości użytkowe, ale także być odpowiednio przystosowane
do danego zastosowania oraz bezpieczne pod względem obsługi.
Przede wszystkim jednak - co jest szczególnie ważne - muszą zapewniać
bezpieczeństwo żywności. Dlatego podczas projektowania
maszyn stosowanych w przemyśle spożywczym powierzchnie
mające kontakt z żywnością powinny być dobierane zgodnie z kryteriami,
które pozwalają na bezpieczne ich stosowanie.
Maszyny dla przemysłu spożywczego muszą
mieć powierzchnie gładkie, nieporowate,
nienasiąkliwe, pozbawione wypukłości
i szczelin, odporne na korozję, trwałe i łatwozmywalne.
Ponadto powinny być wykonane z materiałów,
które są obojętne w stosunku do żywności i nie powodują
jej zanieczyszczenia substancjami szkodliwymi dla zdrowia
człowieka, takimi jak pierwszorzędowe aminy aromatyczne,
ftalany czy metale - ołów, kadm, chrom lub nikiel.
Wszystkie elementy, które kontaktują się z żywnością,
niezależnie czy jest to kontakt chwilowy czy długotrwały,
muszą odpowiadać obowiązującym wymaganiom prawnym.
Należy podkreślić, że materiały, które nie są przeznaczone
do bezpośredniego kontaktu z żywności[...]
Formaldehyd i inne substancje potencjalnie rakotwórcze DOI:10.15199/65.2015.1.6
W artykule omówiono zagrożenia
dla zdrowia wynikające z uwalniania
się z opakowań żywności substancji
małocząsteczkowych, potencjalnie rakotwórczych
dla człowieka. Przykładami
takich substancji są: formaldehyd oraz
pierwszorzędowe aminy aromatyczne,
takie jak 4,4--oksydianilina, 4,4-
-metylenodianilina, 2,4-toluenodiamina,
3,3--dimetylobenzydyna. Szczególnie
duże ryzyko uwalniania do żywności takich
substancji występuje w przypadku wyrobów importowanych z Chin i Hong
Kongu. Ustanowione w UE przepisy
prawne mają na celu zapewnienie
maksymalnego bezpieczeństwa zdrowotnego
konsumentów, a organy
kontrolne (w Polsce - Państwowa
Inspekcja Sanitarna) przykładają szczególną
wagę do zgodności wyrobów
kuchennych wykonanych z poliamidu
i melaminy w ramach urzędowej
kontroli materiałów do kontaktu
z żywnością.Aby opakowania były wystarczająco obojętne w stosunku do
żywności i tym samym bezpieczne, muszą odpowiadać wymaganiom
odpowiednich przepisów prawnych Unii Europejskiej.
Zgodnie z tymi wymaganiami, w skład materiałów, z których
są wyprodukowane te opakowania, mogą wchodzić tylko substancje
pozytywnie ocenione pod względem toksykologicznym
przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA)
oraz nieuwalniające się do żywności w ilościach przekraczających
ustanowione limity. Jednak bardzo często opakowania
do żywności oraz przybory kuchenne podczas użytkowania oddziałują
z żywnością, uwalniając do niej substancje szkodliwe
dla zdrowia człowieka, często o właściwościach potencjalnie
rakotwórczych. Do takich substancji można zaliczyć formaldehyd
oraz pierwszorzędowe aminy aromatyczne, które są wykorzystywane
w produkcji materiałów i wyrobów przeznaczonych
do kontaktu z żywnością.
ZASTOSOWANIE FORMALDEHYDU
oraz pierwszorzędowych amin
aromatycznych
Formaldehyd jest stosowany głównie w produkcji różnego
rodzaju żywic fenolo[...]
planowane zmiany w przepisach UE Ceramiczne materiały w przemyśle spożywczym DOI:10.15199/65.2016.2.5
W artykule omówiono zastosowanie
materiałów ceramicznych
przeznaczonych do kontaktu
z żywnością jako elementów
maszyn i wyposażenia w przemyśle
spożywczym. Przedstawiono wymagania
szczegółowe Unii Europejskiej
w zakresie badania migracji ołowiu
i kadmu z powierzchni ceramicznych.
Omówiono zmiany planowane
w ustawodawstwie Unii Europejskiej,
dotyczące m.in. aktualizacji dotychczasowych
limitów migracji ołowiu
i kadmu, rozszerzenia wymagań w zakresie limitów migracji dla
innych metali, rozszerzenie zakresu
stosowania do wyrobów szklanych
i powierzchniowo szkliwionych oraz
z powłokami ceramicznymi, emaliowanymi
lub zdobionymi na innych
materiałach, np. stopach metali.
Ponadto planowana jest zmiana
metody oznaczania migracji metali
z wyrobów ceramicznych w celu
potwierdzania zgodności wyrobu
z limitami, w tym rozważane są
nowe warunki badania i nowy płyn
modelowy imitujący żywność.Materiały ceramiczne są stosowane w przemyśle spożywczym
od wielu lat, z uwagi na swoje korzystne właściwości - dużą
odporność chemiczną, odporność na działanie wysokiej temperatury,
w tym ognioodporność, odporność na ścieranie oraz dużą
twardość. Powierzchnie ceramiczne są wykonane z materiałów
naturalnych, takich jak glina, kaolin lub łupek gliniasty, kwarc,
które po wypaleniu uzyskują dużą twardość i zachowują kształt
nadany podczas formowania. Do grupy materiałów ceramicznych
zalicza się m.in. wyroby kamionkowe, cegłę, kafle i płytki szkliwione
oraz ceramikę szlachetną (np. porcelana, fajans).
Materiały ceramiczne znajdują zastosowanie
jako elementy urządzeń i wyposażenia
wnętrz w zakładach przemysłu spożywczego.
Powierzchnie robocze (blaty) mogą być
wykonane z kamienia naturalnego (np. granitu czy marmuru)
lub z mieszanki mineralnej połączonej spoiwem polimerowym,
np. żywicą akrylową z dodatkiem pigmentu
w postaci kompozytu. Szkliwione kafle i płytki (glazura) są
szeroko stosowane w zakładach przemysłu spożywczego do
pokrywania ścian [...]
Opakowania do żywności dokumenty, potwierdzenie zgodności DOI:10.15199/65.2017.2.9
Materiały i wyroby przeznaczone do
kontaktu z żywnością, w tym opakowania
do żywności, muszą spełniać wymagania
obowiązujących przepisów prawnych
w zakresie ich bezpieczeństwa
w kontakcie z żywnością. W artykule
przedstawiono rodzaje dokumentów
potwierdzających zgodność materiałów
i wyrobów przeznaczonych do kontaktu
z żywnością, wprowadzanych do
obrotu handlowego, które muszą im towarzyszyć. Omówiono obowiązki
przedsiębiorców działających na rynku
materiałów i wyrobów przeznaczonych
do kontaktu z żywnością w odniesieniu
do wystawienia i dysponowania
deklaracją zgodności oraz dokumentami
uzupełniającymi. Przedstawiono również
wymagania dotyczące znakowania
i systemu zapewnienia identyfikowalności
materiałom i wyrobom w całym
łańcuchu dostaw.Materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością, w tym
opakowania do żywności oraz maszyny spożywcze, muszą spełniać
wymagania obowiązujących przepisów prawnych Unii Europejskiej [1].
Zgodnie z aktualnymi przepisami Unii Europejskiej za bezpieczeństwo
wprowadzanych do obrotu handlowego materiałów i wyrobów
przeznaczonych do kontaktu z żywnością na terenie UE odpowiada
jego producent lub importer czy dystrybutor. Muszą oni posiadać
odpowiednią dokumentację potwierdzającą zgodność z wymaganiami
właściwych przepisów prawnych, zastosowanie których zależy
od rodzaju materiału przeznaczonego do kontaktu z żywnością.
Rozróżnia się następujące rodzaje materiałów
przeznaczonych do kontaktu z żywnością, dla
których ustanowione są wymagania szczegółowe.
Zalicza się do nich: tworzywa sztuczne, tworzywa
sztuczne pochodzące z recyklingu, aktywne i inteligentne
materiały, wyroby ceramiczne, regenerowana celuloza, Dla
papieru i tektury, metali i ich stopów, farb drukarskich, lakierów
i powłok, szkła, wyrobów gumowych i silikonowych,
klejów, wosków, korka, drewna oraz materiałów tekstylnych
wymagań szczegółowych jeszcze nie ustanowiono.
Ponieważ łańcuch dostaw materiałów do kontaktu
z żyw[...]
Opakowania z tworzyw sztucznych pochodzących z recyklingu DOI:10.15199/65.2018.2.6
Wykorzystanie tworzyw sztucznych pochodzących z recyklingu
pozwala na znaczącą redukcję ilości odpadów opakowaniowych
i tym samym ochronę środowiska naturalnego. Tworzywa
sztuczne rozkładają się bardzo powoli, a spalanie odpadów
z tworzyw sztucznych powoduje emisję toksycznych gazów.
Zmniejszenie ilości odpadów przez ponowne napełnianie jednorazowych,
plastikowych butelek nie jest bezpieczne z uwagi
na problemy ze starzeniem się tworzywa, z chemikaliami stosowanymi
do czyszczenia oraz często niewłaściwym ich użyciem
przez konsumenta.
Skuteczniejszym sposobem ograniczającym ilość odpadów
opakowaniowych jest recykling mechaniczny,
polegający na poddawaniu odpadów z tworzyw sztucznych
obróbce, w wyniku której odzyskuje się tworzywa
sztuczne. Innym rozwiązaniem może być recykling chemiczny,
w wyniku którego tworzywa sztuczne ulegają rozkładowi do
monomerów i oligomerów w procesie chemicznej depolimeryzacji.
W przypadku obróbki mechanicznej zużyte tworzywa
sztuczne są rozdrabnianie do postaci regranulatu nadającego się
do ponownego przetworzenia. Recyklingowi mechanicznemu
można poddać wszystkie rodzaje tworzyw termoplastycznych,
w tym politereftalan etylenu (PET).
Aby można było wykorzystywać tworzywa sztuczne
pochodzące z recyklingu do kontaktu z żywnością, proces
recyklingu musi zapewniać zmniejszenie potencjalnych
zanieczyszczeń do poziomu, który nie stanowi zagrożenia
dla zdrowia człowieka. Migrację zanieczyszczeń stwierdza
się w badaniach obciążeniowych danego procesu recyklingu
lub w innych odpowiednich badaniach analitycznych.
TWORZYWA SZTUCZNE
z recyklingu - zagrożenia
Odpady opakowaniowe z tworzyw sztucznych mogą
zawierać różne zanieczyszczenia przypadkowe, pozostałe
po poprzednich zastosowaniach bądź też pochodzące
z tworzywa sztucznego niedopuszczonego do kontaktu
z żywnością. Tworzywa sztuczne charakteryzują się różną
zdolnością do pochłaniania i uwalniania zanieczyszczeń.
Stosowanie tworzyw sztucznych z recykli[...]
Bezpieczeństwo materiałów silikonowych stosowanych w przemyśle spożywczym DOI:10.15199/65.2018.9.4
Silikony i tworzywa sztuczne są bardzo wszechstronnymi grupami
polimerów stosowanymi w materiałach przeznaczonych do kontaktu
z żywnością, jednak silikony mają pewne cechy, które odróżniają
je od tworzyw sztucznych. Silikony są to wielocząsteczkowe tworzywa
krzemoorganiczne, zbudowane z atomów krzemu i tlenu,
tworzących siatkę podstawową, oraz z połączonych z atomami
krzemu atomów węgla i wodoru. Dwie grupy organiczne są związane
z każdym atomem krzemu. Najczęściej spotykanym silikonem
jest polidimetylosiloksan (PDMS).
W zależności od długości łańcuchów polimeru
oraz stopnia i charakteru sieciowania silikony
występują w postaci płynów, gum lub
żywic. Terminy "silikony" i "siloksany" są
często stosowane jako synonimy, przy czym dla oligomerów
na ogół korzystne są terminy "siloksan" lub "oligomery siloksanowe",
a polimery są najczęściej określane jako "silikony"
lub "polisiloksany". Cykliczne i liniowe oligomery siloksanowe
są powszechnymi produktami ubocznymi podczas
wytwarzania silikonów. Silikony są na ogół odporne na wodę
i oleje, przepuszczają gaz i są nierozpuszczalne w wodzie,
oleju mineralnym i alkoholach.
Połączenie doskonałej termoodporności nieorganicznych
związków krzemu z dobrą plastycznością tworzyw
organicznych, będących wielkocząsteczkowymi związkami
węgla, stało się podstawą utworzenia syntetycznych
tworzyw krzemoorganicznych - polisiloksanów, których
właściwości charakteryzuje:
??stabilność termiczna do 200°C (może być zwiększona
do 300°C);
??wysoka wytrzymałość na rozdarcie i wytrzymałość na
rozciąganie;
??dobre właściwości antypoślizgowe i antyadhezyjne;
??niepalność;
??wyjątkowa odporność na starzenie (nawet w ekstremalnych
warunkach);
??odporność na wiele czynników chemicznych, w tym na
działanie rozpuszczalników, olejów.
Właśnie te pożądane właściwości fizyczne i mechaniczne
oraz stabilność chemiczna i termiczna pozwoliły na
szeroki zakres stosowania silikonów, zwłaszcza w przemyśle
spożywczym, k[...]
Zagrożenia dla zdrowia człowieka, ustawodawstwo Bisfenol A w wyrobach do kontaktu z żywnością
2,2-bis(4-hydroksyfenylo)propan - nazwa zwyczajowa bisfenol
A (BPA) - jest substancją chemiczną stosowaną w produkcji tworzyw
sztucznych, takich jak poliestry, np. poliwęglany czy żywice
epoksydowe, które mają zastosowanie w produkcji materiałów
i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Bisfenol
A może być również stosowany jako przeciwutleniacz i inhibitor
w procesie polimeryzacji niektórych tworzyw sztucznych, np.
polichlorku winylu.
ZASTOSOWANIE bis feno lu A (BPA)
Poliwęglany są wykorzystywane na szeroką skalę
w wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością,
takich jak butelki wielokrotnego użytku na wodę i napoje,
naczynia oraz pojemniki do przechowywania żywności.
Poliwęglany jako tworzywa termoplastyczne mają wiele
korzystnych właściwości, które upodobniają tworzywo
do szkła, choć są od niego znacznie lżejsze. Poliwęglany
cechuje dobra przeźroczystość oraz dobra odporność
termiczna nawet do temp. 260oC.
Pochodne bisfenolu A, np. eter diglicydowy bisfenolu
A, są stosowane w powłokach epoksydowych
wykorzystywanych do powlekania wewnętrznych powierzchni
puszek metalowych przeznaczonych do przechowywania
napojów bezalkoholowych, w tym napojów
energetyzujących oraz alkoholowych, najczęściej piwa.
Powłoki epoksydowe są również wykorzystywane do
powlekania cystern czy zbiorników do transportu mleka
i wody do picia. Wewnętrzne powłoki polimerowe mają
chronić żywność przed niepożądanym oddziaływaniem
pomiędzy metalem, z którego wykonana jest puszka,
a żywnością.
Materiały z tworzyw sztucznych przeznaczone do
kontaktu z żywnością mogą oddziaływać z produktami
spożywczymi, co w głównej mierze zależy od właściwości
danego materiału, rodzaju środka spożywczego, temperatury
przechowywania i obróbki termicznej żywności, ekspozycji
na promieniowanie UV i czasu przechowywania.
Może to doprowadzić do migracji małocząsteczkowych
składników materiału opakowaniowego do żywności,
a wraz z nią dostać się do organizmu człowie[...]
Bezpieczeństwo materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością w UE
System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznych Produktach Żywnościowych i Środkach Żywienia Zwierząt RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed) został utworzony na mocy rozporządzenia (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z 28 stycznia 2002 r., ustanawiającego ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołującego Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiającego procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności [4]. System RASFF został ustanowiony w celu szybkiego przekazywania informacji do Komisji Europejskiej oraz wszystkich państw członkowskich o zagrożeniach związanych ze środkami spożywczymi, paszami oraz materiałami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością. System stanowi skuteczne narzędzie wymiany informacji dotyczących podjętych działań w odniesieniu do stwierdzonego ryzyka dla zdrowia konsumenta, co jest szczególnie istotne dla organów kontrolnych w państwach członkowskich. SIEĆ RASFF członkowie, obowiązki Zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 178/2002 sieć RASFF funkcjonuje na zasadach obligatoryjnych w państwach członkowskich i obejmuje wszystkie państwa członkowskie, Norwegię, Liechtenstein, Islandię, Szwajcarię oraz Komisję Europejską i Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Każdy członek sieci musi wyznaczyć jeden punkt kontaktowy, który reprezentuje członka sieci i gwarantuje szybką oraz skuteczną komunikację. Za zarządzanie siecią RASFF odpowiedzialna jest Komisja Europejska. W Polsce siecią RASFF kieruje Główny Inspektor Sanitarny, odpowiedzialny za funkcjonowanie krajowego punktu kontaktowego mieszczącego się w Głównym Inspektoracie Sanitarnym. W celu podjęcia skoordynowanych działań państwa członkowskie niezwłocznie informują Komisję Europejską o stwierdzonym bezpośrednim lub pośrednim[...]