Wyniki 1-1 spośród 1 dla zapytania: authorDesc:"Iwona ZYCH-WĘŻYK"

Kiełki roślin kapustowatych - żywność funkcjonalna DOI:


  Żywność pochodzenia roślinnego jest dobrym źródłem składników odżywczych, minerałów, związków fenolowych oraz błonnika. Świeże warzywa i owoce są dostępne zazwyczaj sezonowo, poza sezonem należy je importować lub uprawiać metodami intensywnymi. Konsumenci co raz częściej zwracają przy wyborze żywności szczególną uwagę nie tylko na jakość i wartość odżywczą, ale także na jej wartości prozdrowotne. Rośliny kapustowate (Brassicacae), dawniej krzyżowe, są powszechnym składnikiem diety. Znane i lubiane warzywa, jak brokuł, kalafior, rzeżucha, różne gatunki kapusty, rzodkiewki, rzepy cechują się dużą zawartością składników odżywczych, błonnika, soli mineralnych, a także są niskokaloryczne. Kiełki tych roślin jako składnik codziennej diety są mniej popularne, jednak zwiększa się ich dostępność w handlu, gotowych do spożycia, jak i nasion do samodzielnej uprawy na kiełki. Kiełki roślin kapustowatych mogą być traktowane jako żywność funkcjonalna nie tylko ze względu na wartość odżywczą, zróżnicowane walory smakowe, ale przede wszystkim są cennym źródłem składników bioaktywnych o naukowo udowodnionym wpływie na zdrowie i funkcje życiowe człowieka. Kiełki mogą być alternatywną propozycją uzupełnienie diety, produktem o wysokiej wartości żywieniowej, świeżym, naturalnym, mało przetworzonym, wygodnym w uprawie, ekologicznym, wolnym od dodatków chemicznych stosowanych w przemyśle spożywczym, można je uprawiać i spożywać świeże, niezależnie od pory roku.  Wartość odżywcza kiełków roślin kapustowatych Kiełkowaniu towarzyszą bardzo intensywne przemiany biochemiczne, zmagazynowane w nasionach substancje wielkocząsteczkowe rozkładane są do prostych łatwo przyswajalnych związków [10]. Procesy metaboliczne, zachodzące podczas kiełkowania, zwiększają wartość odżywczą kiełków w porównaniu z nasionami w stanie spoczynku. Kiełki rzodkiewki i brokułu zawierają więcej składników odżywczych i bioaktywnych, i wykazują korzys[...]

 Strona 1