Badania nad zastosowaniem mrożenia kriogeniczno-owiewowego do utrwalania wybranych gatunków owoców i warzyw
Technologia zamrażania kriogeniczno-owiewowego polega na połączeniu dwóch różnych metod mrożenia żywności a mianowicie: bardzo szybkiego podmrożenia przy użyciu ciekłego azotu lub skroplonego dwutlenk[...]
Czynniki kształtujące jakość mięsa drobiowego przechowywanego w warunkach chłodniczych
Kształtowanie jakości schłodzonego mięsa drobiowego uzależnione jest od wielu czynników kompleksowo związanych z: gatunkiem drobiu, sposobem obróbki poubojowej, postaci tuszek (całe lub dzielone), rod[...]
echnologiczne możliwości kształtowania jakości mrożonego mięsa końskiego
Zagospodarowanie mięsa końskiego związane jest z zastosowaniem nowoczesnych technologii zamrażalniczych, szczególnie w aspekcie poprawy barwy mięsa bezpośrednio po uboju oraz możliwości kształtowania [...]
Żywność genetycznie modyfikowana – szanse i zagrożenia dla konsumentów (część II)
Potencjalne zagrożenia wprowadzania na dużą skalę upraw roślin transgenicznych, jak i pozyskiwania z nich wszelkiego rodzaju produktów, zwłaszcza żywnościowych, spowodowało powstanie rygorystycznych przepisów prawnych ograniczających lub utrudniających, a w wielu przypadkach wręcz uniemożliwiających, nie tylko stosowanie tego rodzaju produktów, ale nawet prowadzenie prac badawczych. W Unii Europejskiej podstawowym dokumentem prawnym dotyczącym GMO jest dyrektywa 2001/18/EC, na podstawie której wydano wytyczne stosowania produktów zawierających lub pochodzących z wytworów GM. Podstawowe ustalenia zawarte są w rozporządzeniach EC 1829/2003 i 1830/ 2003 przewidujących m.in. konieczność jednoznacznego oznaczania (etykietowania) tych produktów, przy czym oznaczenie musi być [...]
Zmiany mikrobiologiczne mięsa chłodzonego i mrożonego
W artykule zaprezentowano podstawowe czynniki mające wpływ na zmiany mikrobiologiczne w mięsie chłodzonym i mrożonym. Omówiono źródła zanieczyszczenia mikrobiologicznego mięsa i produktów jego przerob[...]
Rozmrażanie - aktualny problem w technologii chłodniczej mięsa
Współczesna technika dysponuje wieloma metodami rozmrażania. Obecnie w celu skrócenia czasu rozmrażania żywności łączy się tradycyjne i nowoczesne technologie oparte, np. na działaniu pola elektromagn[...]
Substancje ochronne stosowane w procesie zamrażalniczego utrwalania mięsa i jego przetworów
Modyfikacje białek mięśniowych mięsa przez zastosowanie substancji ochronnych prowadzą do polepszenia właściwości funkcjonalnych, w wyniku aktywności antydenaturacyjnej oraz zwiększania efektywności u[...]
Nowe tendencjew systemach pakowania żywności przechowywanej w niskich temperaturach. Część l
W artykule zaprezentowano tradycyjne systemy pakowania żywności przechowywanej w niskich temperaturach. Omówiono powszechnie wykorzystywane materiały opakowaniowe, takie jak tworzywa sztuczne, papier,[...]
Nowe tendencje w systemach pakowania żywności przechowywanej w niskich temperaturach. Część 2
W artykule zaprezentowano nowe systemy pakowania żywności przechowywanej w niskich temperaturach. Omówiono opakowania próżniowe oraz materiały i typy opakowań wykorzystywanych w tym systemie. Przedsta[...]
Wpływ różnych technologii chłodniczych na jakość wyrobów piekarniczych
Zamrażanie i przechowywanie w niskich temperaturach jest jedną z najlepszych metod pozwalającą na znaczne przedłużenie świeżości pieczywa, chociaż nie eliminuje całkowicie jego zmian jakościowych [1, [...]