Koncepcja pomiaru parametrów powietrza w komorze składowej chłodni warzyw
Skomplikowana geometria, ciasne upakowanie wnętrza, niska temperatura i wilgotność względna powietrza bliska stanowi nasycenia oraz
zmienny w czasie i przestrzeni kierunek jego przepływu to najważniejsze czynniki mające wpływ na sposób pomiaru parametrów powietrza
w komorze składowej chłodni warzyw. W pracy przedstawiono przegląd najistotniejszych problemów występujących podczas planowania
eksperymentu walidacyjnego modelu numerycznego zjawisk cieplno-przepływowych zachodzących w komorze przechowalniczej chłodni
warzyw. Omówiono sposoby ewaluacji eksperymentalnej, zagadnienia dostępne w literaturze naukowej oraz zaproponowano koncepcję
pomiaru parametrów powietrza w komorze składowej chłodni marchwi.
THE IDEA OF MEASUREMENT OF HUMID PARAMETERS IN VEGETABLE COLD STORAGE CHAMBER
The most important factors affecting the methods of measurement of air parameters in cold storage chamber are very complicated geometry
of tightly loaded chamber, low temperature and relative humidity of air close to the saturation point, unsteadiness and spatial variation
of the mean air velocity. The paper deals with the most important problems arising during planning of experimental validation of numerical
model of heat mass transfer phenomena in cold storage chamber for vegetables. The study provides also the literature survey of the experimental
evaluation of the problem and reports on the idea of measurement of humid air parameters in cold storage chamber for carrots.
Obiekty chłodnicze i przechowalnicze
Wprowadzenie
Płody rolne powinny być przechowywane
w warunkach minimalizujących utratę
ich własności odżywczych i handlowych.
Oznacza to przechowywanie w obniżonej
temperaturze, zależnej od rodzaju
produktu, i w atmosferze o optymalnej,
odpowiednio wysokiej wilgotności tak,
by utrata wilgoci w okresie przechowywania
była jak najmniejsza, a jednocześnie,
by warunki nie sprzyjały nadmiernemu
wzrostowi grzybów i pleśni. Uzyskanie
takich warunków możliwe je[...]