Jakość i bezpieczeństwo żywności mrożonej i chłodzonej w świetle przepisów unijnych
Produkcja i dystrybucja żywności, w tym mrożonej i chłodzonej, z uwagi na bezpieczeństwo zdrowotne objęta jest wieloma, niekiedy dość szczegółowymi przepisami prawnymi. Wejście Polski do Unii Europejskiej spowodowało konieczność dostosowania krajowych uregulowań prawnych do przepisów obowiązujących w krajach unijnych. Niniejszy przegląd stanowi obraz obowiązujących na koniec 2007 roku przepisó[...]
Analiza wybranych przepisów prawa żywnościowego w aspekcie produkcji żywności mrożonej i schłodzonej. Część 3. Stan prawny na koniec roku 2003
Niniejsze zestawienie aktów prawnych dotyczących prawa żywnościowego w aspekcie produkcji żywności mrożonej i schłodzonej uzupełnia przegląd i analizę przepisów zamieszczonych w "Chłodnictwie" w numer[...]
Chłodnictwo dla zakładów przemysłu mleczarskiego
Lody są produktem szczególnym, zarówno ze względu na skład, który kwalifikuje je w grupie produktów pochodzenia zwierzęcego, jak i warunki produkcji. Te dają podstawy do kwalifikowania lodów w grupie [...]
Regulacje z zakresu prawa żywnościowego dla owoców i warzyw
Chłodnictwo z racji charakteru świadczonych usług powiązane jest z wieloma branżami przemysłu spożywczego, zwłaszcza mięsną i owocowo- warzywną. Produkcja żywności regulowana jest licznymi aktami praw[...]
Mięso i produkty mięsne w świetle aktualnych przepisów prawa żywnościowego
Mięso i produkty mięsne jako potencjalne źródło zagrożeń dla zdrowia konsumentów były i są obwarowane licznymi przepisami dotyczącymi ich produkcji na różnych etapach przetwarzania, składowania, trans[...]
Zastosowanie naturalnych antyoksydantów żywności w chłodzonych i mrożonych produktach mięsnych
Antyoksydanty to bardzo zróżnicowane związki chemiczne, które można podzielić, ze względu na pełnione funkcje, na dwie grupy. Do pierwszej należą związki oddziałujące na procesy oksydacyjne zachodzące w organizmie człowieka, prowadzące do niekorzystnych zmian zdrowotnych, w tym nowotworowych. Ich antyoksydacyjne działanie zapobiega tym zmianom i zmniejsza ryzyko niektórych chorób o genezie [...]
Przedłużenie trwałości produktów spożywczych z zastosowaniem atmosfery modyfikowanej
Sposób pakowania i rodzaj materiału opakowaniowego są czynnikami decydującymi w znacznej mierze o jakości pakowanej żywności, na którą składają się bezpieczeństwo zdrowotne i długa trwałość. Spośród m[...]
Wybrane zagadnienia dotyczące przechowywania mrożonych półproduktów kulinarnych
Przechowywanie produktów spożywczych jest niezmiernie istotne z punktu widzenia racjonalnego gospodarowania wytworami rolnictwa i pokrewnych mu gałęzi gospodarki. Okres, w którym mogą być one składowa[...]
Zawartość soli w produktach schłodzonych i zamrożonych w świetle aktualnych zaleceń
Problem poziomu spożycia soli (chlorku sodu) jest jednym z bardziej istotnych z punktu widzenia wpływu diety na zdrowie konsumentów. Zawarty w soli sód powoduje zatrzymywanie wody w organizmie, co prowadzi do podwyższenia ciśnienia tętniczego, w wyniku czego dochodzi do rozwoju chorób serca i wylewów krwi do mózgu. Przyjmuje się, że niezbędne dla funkcjonowania organizmu dzienne zapotrzeb[...]