Wyniki 1-5 spośród 5 dla zapytania: authorDesc:"Alicja Kawka"

Przetwory zbożowe - aspekty wzbogacania wartości odżywczej

Czytaj za darmo! »

Podczas ostatnich dziesięcioleci wiedza dotycząca wpływu specjalnych składników żywności oraz sposobu odżywiania na zdrowie i dobre samopoczucie znacznie się rozwinęła. Umożliwiło to projektowanie żywności bardziej pożądanej przez konsumenta, obniżającej ryzyko dietozależnych chorób, m.in. układu krążenia, nowotworowych, cukrzycy, otyłości itp. Zmiany zachodzące w sposobie życia w znacznym stopniu wymuszają zmiany w sposobie odżywiania. Świadomość żywieniowa konsumentów jest dzisiaj dużo większa niż dawniej. Są bardziej zainteresowani wpływem sposobu odżywiania na ich stan zdrowia. Związek między sposobem odżywiania a stanem zdrowia oraz znaczenie właściwego żywienia w zapobieganiu i leczeniu dietozależnych chorób jest teraz częściej dostrzegane. Obecnie w świecie zwiększa si[...]

 Strona 1