Wyniki 1-9 spośród 9 dla zapytania: authorDesc:"Krystyna Czarnecka"

Jesteśmy ciastkarzami "z krwi i kości" Rozmowa z pasjonatami ciastkarstwa - właścicielami Ciastkarni "Kryszeń"

Czytaj za darmo! »

Wyroby marki Kryszeń - to przede wszystkim znakomite torty śmietanowe, bez których nie obejdzie się żadna gala w Białymstoku. To ciasta, które uśmiechają się do klientów z witryn i nie dają przejść obojętnie.Jakie były początki zakładu? Michał Kryszeń: Nasza Ciastkarnia to typowa fi rma rodzinna, założona w 1980 r. przez naszych rodziców Jadwigę i Andrzeja, ciastkarzy z zawodu. Pracowali on[...]

Przestało pachnieć świeżymi bułeczkami...

Czytaj za darmo! »

Z uwagą czytam "Przegląd Piekarski i Cukierniczy", szczególnie zaś artykuły: "Chleba naszego powszedniego", "Żywność ekologiczna - ruszyła kampania informacyjna" oraz "KRPiC. Palące piekarskie tematy", poruszające problemy spadku spożycia pieczywa w Polsce i pilną potrzebę promocji, szczególnie tego tradycyjnego i ekologicznego, tym bardziej, że UE przeznaczyła na ten cel duże środki p[...]

Od surowców... do Instytutu Piekarstwa

Czytaj za darmo! »

Tym razem chciałabym się zająć jakością surowców dla piekarstwa i ciastkarstwa. Oczywiste jest, że ich właściwości decydują o jakości gotowych wyrobów, zatem powinny mieć najwyższą jakość zdrowotną, odżywczą, organoleptyczną i technologiczną. Podstawowym surowcem jest rzecz jasna - mąka. Po pierwsze używa się jej najwięcej, po drugie to jej właściwości decydują zarówno o wyborze parametrów[...]

Święto Chleba w Białymstoku

Czytaj za darmo! »

Było to już kolejne, siódme Święto Chleba w Białymstoku zorganizowane na wzór ludowego jarmarku przez PHU "Market" sp. z o.o. - znaczącą jednostką handlową w mieście, inicjatora i głównego organizatora imprezy, promującej pieczywo i wyroby regionalne Podlasia, Kurpi, Litwy i Białorusi.Rozmowa z Mariolą Tarasiewicz - specjalistą ds. marketingu w "Markecie".Dlaczego Święto Chleba organizuje fi[...]

Fermentacja ciasta żytniego

Czytaj za darmo! »

Coraz częściej mówi się o żywności ekologicznej, tradycyjnych metodach produkcji, ginących smakach dawnego dobrego jedzenia. Również piekarze zaczynają wracać do starych, sprawdzonych rodzinnych receptur i metod produkcji. Zatem zasadne wydaje się przypomnienie tradycyjnych metod produkcji ciast żytnich według opracowania Zakładu Badawczego Przemysłu Piekarskiego pod kierownictwem prof. Henr[...]

Jak uzdrowić szkolnictwo zawodowe?

Czytaj za darmo! »

W prasie i telewizji coraz częściej pojawiają się informacje, iż w Polsce zaczyna brakować wykwalifi kowanych rąk do pracy w zawodzie piekarza. Potwierdzają to sami właściciele piekarni, którzy obawiają się, że brak odpowiedniej kadry zmusi ich do rezygnacji z prowadzonej przez siebie działalności. Z drugiej strony szkoły zawodowe, przygotowujące młodzież do zawodu piekarza, narzekają na spa[...]

 Strona 1