Wyniki 1-1 spośród 1 dla zapytania: authorDesc:"Dominika Średnicka"

Syropy i melasy jako naturalne zamienniki cukru DOI:


  Najbardziej znaną substancją słodzącą dostępną na światowym rynku, jest sacharoza. Może być ona pozyskiwana z buraka cukrowego (Beta vulgaris ssp. vulgaris convar. crassa var. altissima L.) i występować jako cukier biały i cukier rafinowany lub z trzciny cukrowej (Saccharum spp.) jako Turbinado, Demerara, Muscovado [11, 12]. Jednak ze względu na coraz większą liczbę dowodów naukowych wskazujących na niekorzystny wpływ cukru dodanego do produktu spożywczego na powstawanie otyłości, próchnicy zębów i chorób przewlekłych opracowano wytyczne ograniczające jego spożywanie. Według Światowej Organizacji Zdrowia w celu zapobiegania schorzeniom wynikającym z nadmiernej konsumpcji tzw. cukru dodanego (na etapie wytwarzania produktu) należy ograniczyć jego spożycie poniżej 10% ogółu energii dostarczanej z dietą. Można to osiągnąć, zmniejszając konsumpcję żywności przetworzonej zawierającej cukier dodany oraz eliminując dosładzanie lub stosując zamienniki sacharozy [10]. Zamiennikami sacharozy dopuszczonymi do stosowania w Polsce są: ??substancje intensywnie słodzące zarówno naturalne, jak i syntetyczne (acesulfam K, aspartam, sól aspartamu i acesulfamu, neohesperydyna DC, sukraloza, taumatyna, neotam, glikozydy stewiolowe, adwantam, kwas cyklaminowy i jego sole: sodowa i wapniowa, sacharyna i jej sole: sodowa, potasowa i wapniowa), ??półsyntetyczne wypełniacze (sorbitole, mannitole, izomalt, maltitol, laktitol, ksylitol, erytrytol, syrop poliglucitolowy), ??nowa żywność i nowe składniki żywności (trehaloza, izomaltuloza, D-tagatoza i sukromalt) [18, 19]. W przemyśle spożywczym stosowane są również cukry, m.in.: glukoza, fruktoza, laktoza, maltoza, galaktoza, oraz cukry modyfikowane, z których najpopularniejsze są syropy skrobiowe (fruktozowe, glukozowe, maltozowe, wysokofruktozowe), inwert, maltodekstryny. Jako substancje słodzące stosowane są także takie produkty jak: miód, syropy słodowe (jęczmienne, pszeniczne, żytnie, ryżowe),[...]

 Strona 1