Wyniki 1-10 spośród 10 dla zapytania: authorDesc:"Andrzej Szydłowski"

UIB - Światowa Unia Piekarzy rozwija żagle

Czytaj za darmo! »

Peter Becker, nowy prezydent UIB wraz z prezydium i sekretariatem rozpoczęli - zapowiedzianą na mityngu UIB w Lucernie (5-6 kwietnia) 2009 roku - akcję wzmacniania kontaktów pomiędzy organizacjami piekarskimi i samymi piekarzami. Cel: udoskonalenie wymiany doświadczeń i informacji zawodowych. Służyć temu ma wprowadzony od maja br. comiesięczny UIB newsletter, dostępny w Internecie. Należy wejść na stronę Union Internationale de la Boulangerie, skierować strzałkę na Home, a potem po wyświetleniu tej strony na Newsletter.... Na posiedzeniu Prezydium i Zarządu UIB br. w Lucernie powołano i ustalono zakres pracy czterech komisji, tj. do spraw: [...]

Gdynia - stolicą żaglowców

Czytaj za darmo! »

Gdynia w dniach 2-5 lipca 2009 r. gościła największe żaglowce świata i ponad siedemdziesiąt małych jednostek w ramach zlotu i rajdu Tall Ships’Races 2009. Było to dla miasta wielkie święto i gigantyczne wydarzenie, a dla załóg żaglowców wielkie wyzwanie. Załogi intensywnie trenują, by na czas regat osiągnąć mistrzowską formę. Składają się głównie z młodych ludzi - uczniów i studentów szkół morskich - którzy, nie licząc dowódców i instruktorów, nie przekroczyli 23. roku życia. Główną ideą takich regat jest nauka i wychowanie przez żeglarstwo i współzawodnictwo na morzu. Już samo żeglowanie nie jest proste, a regaty to dodatkowe obciążenia. Każda szychta złożona z kilkunastu do kilkudziesięciu ludzi, aby odnieść sukces w swojej klasie żaglowców musi pracować na wysokich obrotach. Największe zainteresowanie wzbudzały żaglowce klasy A (22 jednostki) i klasy B (15 jednostek). Mniejszych jednostek (klas C i D) było razem 74. Spośród największych imponowały: polski "Dar Młodzieży", rosyjski "Sedov" (do 1990 roku największy żaglowiec na świecie o długości całkowitej 117,5 m) i niemiecki "Aleksander von Humboldt" - rozpoznawalny z daleka dzięki 25 żaglom i kadłubowi w zielonym kolorze. Żaglowce uczestniczące w regatach podzielone są na cztery klasy: A - to wszystkie żaglowce o ożaglowaniu rejowym oraz inne jednost[...]

Casablanca Eliminacje do Coupe Louis Lesaffre w Afryce

Czytaj za darmo! »

W dniach 22-24 marca w Casablance (Maroko) odbyły się afrykańskie eliminacje do Pucharu Świata w Piekarstwie im. Louisa Lesaff re’a. Do zawodów stanęli najlepsi, wybrani w konkursach krajowych, piekarze z Algierii, Maroka, Senegalu i Turcji. Zawody odbyły się podczas targów hotelarsko-restauracyjno-piekarskich i ciastkarskich Cremai, w olbrzymiej hali targowej usytuowanej na wprost gigantycznego i olśniewającego meczetu Hasana II. Do jury organizatorzy zaprosili [...]

Jak promować chleb i zawód piekarza?


  Podczas ostatniego spotkania członków UIB w Madrycie odbyły się posiedzenia czterech Komisji: organizacyjnej, kształcenia zawodowego, marketingu i reklamy oraz ekonomii i polityki socjalnej. Władze UIB stawiają sobie za cel zdobywanie nowych członków. Za realizację tego zadania w ramach państw bałtyckich (Litwa, Łotwa, Estonia) odpowiedzialny jest Anders Bondén - prezes Stowarzyszenia Piekarstwa Fińskiego (Finnish Bakery Association). Za rekrutację państw azjatyckich odpowiedzialny jest prezes UIB Peter Becker, a państw afrykańskich Christian Vabret (który na tym spotkaniu mógł się już pochwalić złożeniem podpisu w imieniu UIB na umowie przyjęcia Stowarzyszenia Piekarzy Rzemieślników Maroka). Przystąpienie Stowarzyszenia marokańskich piekarzy do UIB odbyło się podczas targów hotelarsko-restauracyjno-piekarskich Cremai w Casablance, w obecności Ministra Rolnictwa Maroka i innych marokańskich notabli oraz mediów. Stronę UIB reprezentowali Andrzej Szydłowski i Antonio Arias z Meksyku. Dużo miejsca poświęcono sprawie zmniejszania zawartości soli w chlebie. Prezes P. Becker przewiduje spotkanie członków prezydium UIB z prze[...]

Raj dla piekarzy i ciastkarzy


  W końcu ub. roku znaleźliśmy się w samym centrum niezwykłych piekarsko-ciastkarsko-gastronomicznych wydarzeń w południowo-wschodniej części Francji, jako obserwatorzy w III konkursie młodych piekarzy i w I konkursie o trofeum najlepszej sprzedawczyni wyrobów ciastkarskich i piekarskich. Imprezy rozegrały się w ośrodku szkolenia czeladników w Beausset, w departamencie Var (nazwanego tak od przepływającej tam rzeki). Jest w nim zarejestrowanych 625 piekarni i piekarnio-ciastkarni rzemieślniczych oraz 7 ośrodków kształcenia zawodowego dla potrzeb rzemiosła. Corocznie naukę kończy tu 4-5 tysięcy czeladników. W 2011 roku wykształcono już 475 młodych piekarzy i ciastkarzy, a także 130 sprzedawców produktów spożywczych. Centrum - wzór wart naśladowania Sylvie Revest - dyrektor Centrum Kształcenia Czeladników w Beausset (otwartego w 1974 r.) oprowadzała nas po wszystkich pracowniach i lab[...]

Chlebek św. Klemensa

Czytaj za darmo! »

Opracowując "Chlebek św. Klemensa" należało rozpatrzyć dwie zasadnicze kwestie: spulchnianie ciastai ewentualne uwzględnienie dodatków stosowanych w okresach braku zbóż. Praca św. Klemensa jako ucznia i czeladnika w opactwie Klosterbruck przypadła w okresie nieurodzaju i klęski głodu.Drożdże piekarskie prasowane zaczęto produkować w Europie Centralnej i Zachodniej w połowie XIX wieku. W XVII i XVIII wieku ciasto spulchniano głównie za pomocą zakwasu piekarskiego otrzymywanego przez wielokrotne odnawianie zaczątku pobieranego z dojrzałego ciasta, dodając niewielkie ilości mąki i wody bądź też dzieląc przedostatnią lub ostatnią fazę ciasta na dwie części: jedną do produkcji końcowego ciasta, drugą do bezpośredniego wypieku. W miejscowościach, gdzie produkowano piwo lub gorzałkę, [...]

 Strona 1