Wyniki 1-4 spośród 4 dla zapytania: authorDesc:"Maria Banasik"

PIERNIKI, SŁODKA SZOPKA I STU POMOCNIKÓW MIKOŁAJA

Czytaj za darmo! »

Najbardziej znanym z produkcji pierników polskim miastem jest Toruń. Ale i w Krakowie tradycje piernikarskie są żywe. Znane warsztaty piernikarskie działały niegdyś w takich miastach Małopolski jak Wadowice, Kęty, Stary Sącz, Oświęcim i oczywiście Kraków. Na 6 grudnia i na święta wiele pracowni cukierniczych przygotowuje okolicznościowe ozdobne wypieki. Niegdyś pikantne pierniki spełniały rolę przekąsek do miodu pitnego i wódki, miały też właściwości lecznicze. Jednak największą popularnością (szczególnie wśród dzieci) cieszyły się te słodkie i lukrowane, spełniające rolę smakołyka. I dziś dzieci szukają takich oryginalnych przysmaków w paczkach od św. Mikołaja. Dlatego też, jak co roku, uczniowie Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie wypiekli mnóstwo mikołajowych pier[...]

Dlaczego jest aż tak źle, skoro miało być lepiej


  Wielokrotnie w gronie osób zainteresowanych - mistrzów szkolących i nauczycieli przedmiotów zawodowych - dyskutowaliśmy o zapaści (i jej przyczynach), jaka dotknęła szkolnictwo zawodowe, piekarzy i cukierników. Na ten temat zorganizowaliśmy, wspólnie z Forum Piekarstwa i Cukiernictwa SITSpoż. Konferencję w Lublinie w 2009 r. I co? Jest gorzej. Im większe ambicje (żeby nie powiedzieć - zadęcie) szkolnictwa, tym gorsze efekty. Co robić? Przyszłość zawodu piekarza i cukiernika w dużym stopniu zależy od tego, jak dziś są kształceni młodzi adepci tych zawodów. Od kilku lat toczy się dyskusja na temat systemu kształcenia. Zapytaliśmy więc kilku nauczycieli z różnych rejonów Polski o to, czy w ich szkołach jest problem z naborem do klas kształcących piekarzy i cukierników, a jeśli tak, to w czym upatrują tego przyczyny. Popros[...]

 Strona 1