Wyniki 1-1 spośród 1 dla zapytania: authorDesc:"Dorota Teterycz"

Karczoch zwyczajny innowacyjny surowiec o szerokim zastosowaniu DOI:10.15199/65.2018.7.7


  Karczoch zwyczajny (Cynara scolymus) (rysunek 1), uważany za najstarsze warzywo świata, bardzo popularny w krajach śródziemnomorskich, coraz częściej doceniany jest także w Polsce. Polacy uwielbiają potrawy kuchni włoskiej czy hiszpańskiej, dzięki czemu to warzywo zaczyna pojawiać się na naszych stołach. Również w aptekach znajdziemy wiele ekstraktów z karczocha używanych w celach leczniczych, np. w dolegliwościach dyspeptycznych (poposiłkowe uczucie pełności w nadbrzuszu, zgaga), chorobach wątroby czy hipercholesterolemii. Warzywo to jednak ma dużo szersze zastosowanie. KARCZOCH ŹRÓDŁEM INULINY Inulina jest mieszaniną niejednorodnych polimerów fruktozy (fruktanów). Uznawana jest za rozpuszczalną frakcję błonnika pokarmowego. Nie jest trawiona ani wchłaniania w jelicie cienkim. Ulega fermentacji w okrężnicy, działając jako prebiotyk. Dzięki temu usprawnia pracę układu pokarmowego. Ponadto zwiększa wchłanianie magnezu i wapnia oraz obniża poziom cholesterolu i lipidów w surowicy krwi [10]. Inulina występuje głównie w kłączach, bulwach i korzeniach roślin, rzadko w liściach (np. w cebuli) [20]. Jest fruktanem, w którym cząsteczki glukozy są połączone wiązaniem β-2,1-glikozydowym. Na końcu każdego łańcucha fruktozy wiązaniem β-1,2 przyłączona jest glukoza (rysunek 2). Stopień polimeryzacji (DP) oraz rozgałęzienia cząsteczki inuliny znacząco wpływają na jej właściwości. DP inuliny nie przekracza 200, przy czym cząsteczki o najwyższym stopniu polimeryzacji zidentyfikowano właśnie w karczochu [7]. Im dłuższy łańcuch cząsteczki inuliny, tym jest ona mniej rozpuszczalna w wodzie. W świeżej masie karczocha znajduje się 3% inuliny, natomiast w suchej 36% [1, 10]. Jest to ilość znacząca, jednak mimo to nie pozyskuje się jej z tego źródła na skalę przemysłową. Prowadzone są badania nad ekstrakcją inuliny z odpadów z karczocha, które są tanim źródłem tego fruktanu. W przemysłowym przetwórstwie karczocha odpady stanowią ok. 7[...]

 Strona 1