Wyniki 1-2 spośród 2 dla zapytania: authorDesc:"Przemysław Dmowski"

Herbaty czarne jakość sensoryczna i ich właściwości przeciwutleniające DOI:10.15199/65.2018.7.8


  Rozwój gospodarki wolnorynkowej zmienił w istotny sposób pozycję współczesnego konsumenta, który jest postrzegany nie tylko jako użytkownik dóbr i usług, ale jest też kreatorem w procesie opracowywania i doskonalenia produktów. Obecnie konsument bardzo często określany jest mianem prosumenta, ceni sobie bowiem produkty zaspokajające jego szczególne oczekiwania pod względem ich właściwości prozdrowotnych, a także odpowiedniej atrakcyjności sensorycznej. Do tej szczególnej grupy produktów od wielu już lat należą herbaty, które dzięki swoim właściwościom cieszą się uznaniem dużego grona konsumentów. Polacy pod względem konsumpcji herbaty w ostatnim czasie znaleźli się w światowej czołówce [8], przeciętnie spożywają bowiem około 1 kg herbaty rocznie i w tym rankingu zajmują ósme miejsce na świecie, a czwarte w Europie. Na starym kontynencie wyprzedzali nas w konsumpcji tego naparu tylko mieszkańcy krajów uznawanych za tradycjonalistów. Należą do nich mieszkańcy Irlandii (2,2 kg), Wielkiej Brytanii (1,95 kg), a także Rosjanie (1,39 kg). Niekwestionowanym światowym liderem w konsumpcji herbaty od lat pozostają mieszkańcy Turcji (3,2 kg). Obecnie wielkość rocznego importu herbaty (w większości fermentowanej) do Polski kształtuje się na poziomie ok. 34,5 tys. t i jest o zdecydowanie większej wartości niż kilka lat temu (ok. 40 mln zł) [10]. Współczesne badania dowodzą bowiem, że katechiny zawarte w herbatach zielonych oraz teaflawiny i tearubiginy [7,20] w herbatach czarnych wykazują działanie antyoksydacyjne [9], antynowotworowe [16] i zmniejszają ryzyko rozwoju miażdżycy [22]. Ponadto zapobiegają osadzaniu się bakterii na szkliwie zębów, wspomagają kuracje obniżające poziom cholesterolu oraz wykazują działanie grzybo- i bakteriobójcze [23]. Przemiany zachodzące w liściach herbaty podczas procesu fermentacji wpływają na charakterystyczną bursztynową barwę, gorzki oraz tzw. ściągający smak naparów herbaty czarnej [15,] co ma wpły[...]

Wpływ warunków przechowywania na jakość wina DOI:10.15199/64.2016.12.3


  Celem badań było określenie wpływu dostępu światła dziennego, podczas przechowywania wina gronowego Messapo Primitivo di Manduria, na wybrane wyróżniki jakościowe. Oznaczeń dokonywano w trzech próbkach, cyklicznie przez 21 dni, zgodnie w wymaganiami zawartymi w Polskiej Normie PN-A-79122- 1996 Wino gronowe. Na podstawie uzyskanych wyników stwierdzono, iż dostęp światła podczas przechowywania produktu ma na niego destrukcyjny wpływ.Wstęp Historia uprawy winorośli i produkcji wina sięga najdawniejszych czasów. Najstarsze wzmianki o winie pochodzą z Gruzji sprzed ok. 6000 lat p.n.e. Dziką winorośl vitis silvestris odnajdywano w wykopaliskach sprzed milionów lat. Wino jest produktem rolnym, które charakteryzuje się wysokimi walorami smakowymi. Jest doskonałym przykładem produktu, w którym przy ocenie jakości decyduje przede wszystkim subiektywna ocena konsumentów, w mniejszym stopniu obiektywne wartości użytkowe. Czasy, kiedy wino traktowano jako napój gaszący pragnienie, minęły już dawno. Współcześnie wino pije się coraz częściej dla przyjemności, łącząc je ze sztuką kulinarną oraz przebywaniem w miłym towarzystwie. Dobre, drogie wina z różnych zakątków świata towarzyszą przyjęciom i spotkaniom biznesowym czy też obiadom wydawanym przez instytucje rządowe na cześć gości. Najdroższe wina zaspokajają popyt na rynku snobistycznym, jak podaje literatura [4], niektóre z nich są także przedmiotem inwestycji długookresowych. Wino znajduje zastosowanie w następujących obszarach: zz stosowanie w gastronomii jako dodatku do przygotowywanych potraw, zz konsumpcja bezpośrednia, ze względu na atrakcyjne walory smakowe, zz znaczenie prozdrowotne wina: wspomaga profilaktykę hipercholesterolemii, ze względu na wysoką zawartość polifenoli, które m.in. redukują utlenianie LDL i sty[...]

 Strona 1