Wyniki 1-1 spośród 1 dla zapytania: authorDesc:"Karol Zakrzewski"

Herbaty czarne jakość sensoryczna i ich właściwości przeciwutleniające DOI:10.15199/65.2018.7.8


  Rozwój gospodarki wolnorynkowej zmienił w istotny sposób pozycję współczesnego konsumenta, który jest postrzegany nie tylko jako użytkownik dóbr i usług, ale jest też kreatorem w procesie opracowywania i doskonalenia produktów. Obecnie konsument bardzo często określany jest mianem prosumenta, ceni sobie bowiem produkty zaspokajające jego szczególne oczekiwania pod względem ich właściwości prozdrowotnych, a także odpowiedniej atrakcyjności sensorycznej. Do tej szczególnej grupy produktów od wielu już lat należą herbaty, które dzięki swoim właściwościom cieszą się uznaniem dużego grona konsumentów. Polacy pod względem konsumpcji herbaty w ostatnim czasie znaleźli się w światowej czołówce [8], przeciętnie spożywają bowiem około 1 kg herbaty rocznie i w tym rankingu zajmują ósme miejsce na świecie, a czwarte w Europie. Na starym kontynencie wyprzedzali nas w konsumpcji tego naparu tylko mieszkańcy krajów uznawanych za tradycjonalistów. Należą do nich mieszkańcy Irlandii (2,2 kg), Wielkiej Brytanii (1,95 kg), a także Rosjanie (1,39 kg). Niekwestionowanym światowym liderem w konsumpcji herbaty od lat pozostają mieszkańcy Turcji (3,2 kg). Obecnie wielkość rocznego importu herbaty (w większości fermentowanej) do Polski kształtuje się na poziomie ok. 34,5 tys. t i jest o zdecydowanie większej wartości niż kilka lat temu (ok. 40 mln zł) [10]. Współczesne badania dowodzą bowiem, że katechiny zawarte w herbatach zielonych oraz teaflawiny i tearubiginy [7,20] w herbatach czarnych wykazują działanie antyoksydacyjne [9], antynowotworowe [16] i zmniejszają ryzyko rozwoju miażdżycy [22]. Ponadto zapobiegają osadzaniu się bakterii na szkliwie zębów, wspomagają kuracje obniżające poziom cholesterolu oraz wykazują działanie grzybo- i bakteriobójcze [23]. Przemiany zachodzące w liściach herbaty podczas procesu fermentacji wpływają na charakterystyczną bursztynową barwę, gorzki oraz tzw. ściągający smak naparów herbaty czarnej [15,] co ma wpły[...]

 Strona 1