Wyniki 1-1 spośród 1 dla zapytania: authorDesc:"MONIKA MAGDALIŃSKA"

Charakterystyka wybranych cech jakościowych maślanek naturalnych zakupionych w handlu detalicznym w czasie chłodniczego przechowywania


  Celem pracy było określenie wybranych cech jakościowych maślanek naturalnych, zakupionych w handlu detalicznym, w czasie chłodniczego przechowywania. W zakresie przeprowadzonych badań produkt doświadczalny poddano analizie sensorycznej, fizyko-chemicznej i reologicznej. Zakupione maślanki przechowywano w warunkach chłodniczych (5±1oC) przez trzy tygodnie i badano odpowiednio po 1, 3, 7, 14 i 21 dniu. Na podstawie uzyskanych wyników stwierdzono, że poddane ocenie maślanki różniły się cechami sensorycznymi oraz wybranymi wskaźnikami fizyko-chemicznymi i reologicznymi w czasie chłodniczego przechowywania. CHARACTERISTICS OF SELECTED QUALITY FEATURES OF NATURA BUTTERMILK PURCHASED IN RETAIL MARKET DURING REFRIGERATED STORAGE The aim of this study to evaluate selected quality attributes of natural buttermilk, purchased at retail market, during cold storage. Buttermilk samples were stored at 5±1oC for 3 week. The sensory properties of the buttermilk were assessed. Changes in the physicochemical and rheological features were measured. All analyses were performed on the 1st, 3rd, 7th, 14th and 21st days of storage. Based on the obtained results it was found that buttermilk had different sensory characteristics and the physicochemical and rheological features. Technologia przechowalnicza Wstęp W ostatnich latach w kraju w grupie mleka fermentowanego dużą popularnością i uznaniem wśród konsumentów cieszy się niskotłuszczowy, zwykle o 1,5% zawartości tłuszczu, naturalny napój mleczny o łagodnym i orzeźwiającym śmietankowo- orzechowym smaku - maślanka. Poza atrakcyjnymi cechami sensorycznymi maślanka, podobnie jak i inne napoje fermentowane otrzymane na bazie mleka, działa dobroczynnie na organizm ludzki. Przeciwdziała zaparciom, jak również hamuje rozwój bakterii gnilnych i fekalnych w przewodzie pokarmowym zawierając naturalne substancje antybakteryjne. Dzięki obecności lecytyny i witamin z grupy B wzmacnia układ nerwowy w war[...]

 Strona 1