Wyniki 1-5 spośród 5 dla zapytania: authorDesc:"M. Kot"

Mikrobiologiczne źródła DHA DOI:10.15199/65.2016.11.6


  Głównymi źródłami kwasu dokozaheksaenowego (DHA) w diecie człowieka jest mięso ryb. W artykule omówiono możliwości otrzymywania kwasu dokozaheksaenowego z komórek drobnoustrojów. Zdolność do syntezy DHA wykazują wszystkie mikroorganizmy. Najlepszymi producentami DHA są mikroalgi i to one znajdują zastosowanie w przemysłowej produkcji olejów bogatych w DHA. Wśród nich można wymienić heterotroficzny protist Crypthecodinium cohnii oraz szczepy mikroalg Schizochytrium. Zastosowanie oleju z mikroalg dopuszczono m.in. do produktów mlekopodobnych, tłuszczów do smarowania oraz suplementów diety. Należy przypuszczać, iż asortyment produktów spożywczych wzbogaconych w kwas dokozaheksaenowy pochodzenia mikrobiologicznego będzie coraz większy.Kwas dokozaheksaenowy (DHA) (nazwa systematyczna IUPAC: kwas (all Z) -4,7,10,13,16,19-dokozaheksaenowy) jest wielonienasyconym organicznym kwasem karboksylowym o wzorze sumarycznym C22H32O2, mającym sześć wiązań podwójnych. Należy do grupy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych ω-3 (omega-3). Głównymi źródłami kwasu dokozaheksaenowego w diecie człowieka jest mięso ryb. Duże ilości DHA stwierdzono m.in. w tłuszczu ryb: łososia hodowlanego, sardeli europejskiej (anchois), śledzia, szprotki, makreli, węgorza, sardynki, okonia morskiego, miecznika, tuńczyka [16]. Na przykład sardynki (Sardinops sagax) zawierają ok. 19 g DHA/kg ryb, śledzie (Clupea harengus) ponad 8 g/kg, łososie (Salmo salar) i ostroboki (Trachurus trachurus) ok 6 g/kg [9]. Stale rosnące skażenie wód śródlądowych oraz mórz i oceanów toksycznymi związkami, takimi jak dioksyny, polichlorowane bifenyle (PCB), oraz metalami ciężkimi - ołowiem czy rtęcią sprawia, że fauna morska stała się, niestety, źródłem związków szkodliwych dla zdrowia. Tradycyjne metody pozyskiwania kwasów omega-3 z ryb i owoców morza stały się więc dyskusyjne, istnieją także obawy co do ich wykorzystania. Niektóre kraje, np. USA, otwarcie zakazały używan[...]

Mikrobiologiczne źródła EPA DOI:10.15199/65.2016.12.6


  W artykule omówiono możliwości otrzymywania kwasu eikozapentaenowego (EPA) ze źródeł mikrobiologicznych. Przyczyną poszukiwania producentów EPA są zmniejszające się zasoby jego naturalnych źródeł - ryb i owoców morza. EPA może stanowić składnik suplementów diety i cenny dodatek do olejów jadalnych, margaryny, produktów przetwórstwa mięsnego i mleczarskiego oraz koncentratów spożywczych. Spośród drobnoustrojów pleśnie są najlepszymi producentami EPA, gdyż charakteryzują się zdolnością do wydajnej akumulacji tłuszczów z wysokim udziałem WNKT, w tym EPA.Niewielkie ilości EPA można znaleźć w tłuszczu ryb. Przeciętna zawartość EPA w śledziach (Clupea harengus) wynosi ponad 8 g/kg, w łososiu (Salmo salar) ok. 6 g/kg, a w gromadnikach (Mallotus villosus) ok. 3-4 g/kg [10]. Jego źródłem mogą być także skorupiaki: kraby, ostrygi, homary oraz omułki [4]. W wyniku postępującego skażenia wód, zmniejsza się populacja ryb morskich stanowiących główne źródła tego cennego kwasu omega-3. Obecność EPA w rybach i skorupiakach zależy bezpośrednio od sposobu ich odżywiania. Badania naukowe skoncentrowane są na analizie pożywienia ryb i skorupiaków, gdyż to ono może stanowić źródło jednokomórkowych organizmów bogatych w EPA. EPA W KOMÓRKACH mikroorganizmów Mikroorganizmy olejogenne to takie, które zdolne są do biosyntezy i akumulacji lipidów powyżej 20% s.m. [14]. Skład lipidów, udział wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (WNKT), w tym EPA, zależy od rodzaju drobnoustroju i warunków hodowli. Badania wskazują, że kwas eikozapentaenowy jest syntetyzowany przez grupy drobnoustrojów: grzyby strzępkowe (pleśnie), grzyby jednokomórkowe (drożdże), bakterie oraz mikroalgi [3]. W komórkach mikroorganizmów EPA powstaje z kwasu arachidonowego (AA, 20:3) pod wpływem działania desaturazy lub z kwasu α-linolenowego (ALA, 18:3) pod wpływem elongazy i desaturaz Δ6 oraz Δ5. EPA jest kumulowany w komórkach jako składnik triacylogliceroli [...]

 Strona 1