Wyniki 1-2 spośród 2 dla zapytania: authorDesc:"Anita Kukułowicz"

Wiedza konsumentów o aloesie i produktach aloesowych DOI:10.15199/65.2018.5.5


  Rodzaj Aloe zawiera ponad 400 różnych gatunków, z których Aloe barbadensis (zwany też Aloe vera), Aloe arborescens i Aloe chinensis są najpopularniejsze. Aloe barbadensis Miller jest uważany za gatunek charakteryzujący się najwyższą aktywnością biologiczną, tzw. cudowne zioło [6, 13]. Miazga i sok uzyskane z jego liści przetwarzane są na szeroką skalę na całym świecie. W przemyśle spożywczym są one wykorzystywane jako składniki żywności funkcjonalnej oraz jako komponenty dodawane w produkcji m.in. soków, napojów, jogurtów, a także whisky i jasnego chleba. Proszek z aloesu może być dodawany do lodów, herbatników, twarogu, słodyczy. W przemyśle kosmetycznym aloes najczęściej stosowany jest jako tzw. materiał bazowy do produkcji kremów, płynów kosmetycznych, mydła, szamponów, środków do mycia twarzy [7, 8]. W ostatnich latach aloes sprzedawany pod postacią soku i napoju zyskał w Polsce dużą popularność. Wiąże się to przede wszystkim ze składnikami odżywczymi aloesu, ale także z jego dostępnością oraz dużym wyborem produktów na półkach sklepowych. Źródła literaturowe podają, że miąższ liści aloesu składa się w 96%, a nawet do 99,5% z wody, natomiast w pozostałej części suchej masy stwierdza się stosunkowo dużą zawartość - od 75 nawet do 270 - składników o wysokiej aktywności biologicznej [5, 6, 10, 11]. Do składników tych należą m.in.: antrachinony (aloeemodyna, aloina A i B barbaloina, izobarbaloina, emodyna), węglowodany (czysty mannan, mannan acetylowany, galaktan), enzymy (amylaza, karboksypeptydaza, lipaza, oksydaza), związki nieorganiczne (cynk, wapń, magnez, żelazo), inne, w tym związki organiczne i lipidy (kwas arachidonowy, kwas γ-linolenowy, steroidy, ligniny), sacharydy (mannoza, glukoza, L-ramnoza), witaminy (B1, B2, B6, C, β-karoten, cholina), białka (lektyny) [5, 7, 10]. Konsumenci coraz częściej i chętniej sięgają po produkty aloesowe, pokładając dużą nadzieję w poprawie funkcjonowania swojego organiz[...]

Badanie właściwości biostatycznych polimerowych materiałów opakowaniowych względem bakterii i drożdży

Czytaj za darmo! »

Izabela Steinka, Anita Kukułowicz, Magda Morawska, Maria Rutkowska, Małgorzata Waleron, Krzysztof Waleron: Badanie właściwości biostatycznych polimerowych materiałów opakowaniowych względem bakterii i drożdży. Celem pracy była ocena możliwości tworzenia biofilmu na powierzchni opakowań z tworzyw sztucznych oraz sprawdzenie właściwości biostatycznych tych materiałów opakowaniowych. Badaniom poddano folie z laminatu poliamidowo/polietylenowego (PA/PE) oraz z polilaktydu (PLA) i polilaktydu pokrywanego SiOx (PLA/SiOx). Tworzenie biofilmu oraz hamowanie wzrostu drobnoustrojów przez polimery oceniano w stosunku do szczepów bakterii: Lactococcus sp., Proteus vulgaris, Enterococcus faecalis, Staphylococcus aureus i drożdży: Candida glabrata, Candida tropicalis, przy inoculum od 103 d[...]

 Strona 1