Wyniki 1-1 spośród 1 dla zapytania: authorDesc:"Damian Kawka"

Technologie mikrokapsułkowania - nowe trendy DOI:10.15199/65.2018.4.3


  Przemysł spożywczy na coraz większą skalę wykorzystuje mikrokapsułkowane składniki i dodatki do żywności. W ślad za dużym zainteresowaniem mikrokapsułkowanymi składnikami następuje rozwój technologii kapsułkowania. Prowadzone są intensywne badania nad optymalizacją parametrów już znanych procesów, szczególnie pod kątem zwiększenia wydajności, poprawy stabilności bioaktywnych składników, a także modyfikacji sposobu uwalniania się rdzenia (substancji aktywnej) z mikrokapsułek. Proponowane są też nowe technologie mikrokapsułkowania. Mikrokapsułkowanie jest definiowane jako proces, który polega na tworzeniu otoczki (ścianki, powłoki) wokół cząstek określonego związku (rdzenia, substancji aktywnej) w taki sposób, aby zawartość kapsułki uwalniała się w sposób kontrolowany, w określonych warunkach [30, 67, 70]. W procesie mikrokapsułkowania reaktywne, wrażliwe lub lotne substancje mogą być przekształcane w stabilne składniki żywności. Kontrolowanie pod względem czasu i miejsca uwalniania się substancji rdzenia poprawia efektywność działania dodatków do żywności, rozszerza zakres ich stosowania oraz gwarantuje optymalną dawkę [71]. Na rysunku przedstawiono przebieg procesu mikrokapsułkowania oraz podział metod zamykania substancji aktywnych w mikrokapsułkach. SUSZENIE ROZPYŁOWE Suszenie rozpyłowe jest jedną z najważniejszych i najpopularniejszych metod mikrokapsułkowania [28, 34]. W skrócie suszenie rozpyłowe polega na atomizacji emulsji przez specjalną dyszę, rozpyleniu powstałych kropel w komorze suszarki i błyskawicznym osuszeniu przez gorące powietrze [34]. Proces suszenia trwa od kilku milisekund do kilku sekund, stąd niewielka degradacja termolabilnych związków pomimo zastosowania stosunkowo wysokich wartości temperatury, zwykle w zakresie 150-220°C [27, 28, 34]. Otrzymany proszek oddziela się najczęściej przez zastosowanie cyklonu. Proces ten jest dobrze poznany, rozpowszechniony, względnie łatwy w zastosowaniu, tani, wyda[...]

 Strona 1