Wyniki 1-1 spośród 1 dla zapytania: authorDesc:"Alina Pacesz"

Komosa ryżowa nie tylko skarb Inków DOI:10.15199/65.2018.6.5


  Komosa ryżowa (Chenopodium quinoa Willd.) jest pseudozbożem o niewielkich wymaganiach pokarmowych, które wywodzi się z terenu Andów. Należy do roślin odpornych na zmienne warunki klimatyczne, dlatego może być uprawiana niemalże na całym świecie. Największe uprawy komosy znajdują się na terenie Ameryki Południowej. Komosa coraz częściej jest też uprawiana w Europie. Ze względu na długi okres wegetacji jej plonowanie w krajach europejskich nie jest tak wysokie jak w Ameryce Południowej. W celu poprawy efektywności produkcji komosy zostały opracowane europejskie odmiany tej rośliny. Odmiany te owocują szybciej i w naszym klimacie dają większe plony od odmian tradycyjnych [14]. W Polsce uprawą komosy zajmują się głównie gospodarstwa eksperymentalne. Plemiona zamieszkujące rejon Andów w Ameryce Południowej żywiły się ziarnami oraz liśćmi komosy prawdopodobnie już ok. 3000 r. p.n.e. [16]. Komosa szybko stała się podstawą diety tamtejszej ludności, do dzisiaj jest nazywana złotem Inków. Komosa odgrywała też ważną rolę w medycynie ludowej. Przez plemiona Inków była stosowana jako środek przeciwgorączkowy, przeciwbólowy oraz łagodzący schorzenia przewodu pokarmowego [26]. Całe rośliny komosy były z kolei wykorzystywane w żywieniu trzody chlewnej, bydła i drobiu. Obecnie w Peru i Boliwii z ziaren komosy są produkowane płatki śniadaniowe (w połączeniu ze zbożami) i wyroby ekspandowane. W krajach tych z komosy produkuje się także mąkę wykorzystywaną do wyrobu chleba i ciast, a także naleśników i tortilli [3]. Obecnie komosa jest składnikiem diety również mieszkańców innych części świata. DLACZEGO WARTO SPOŻYWAĆ produkty z komosy Komosa charakteryzuje się unikatowymi właściwościami odżywczymi. Nasiona tej rośliny są dobrze zbilansowanym źródłem wszystkich niezbędnych człowiekowi składników odżywczych (tabela 1, 2). Głównym materiałem zapasowym komosy ryżowej jest skrobia. Występuje ona w jej ziarnach w ilości 51-61% [21]. Skrobia w [...]

 Strona 1