Najpiękniejsze murawy kserotermiczne w okolicy Zamościa
P Muscari comosum olskie murawy kserotermiczne, z udziałem gatunków stepowych mają charakter ekstrazonalny. Odznaczają się wielkim bogactwem reliktowej flory i fauny. Oprócz kserofitów licznie występują mezofilne gatunki łąkowe i łąkowo-leśne, co zbliża je do wschodnioeuropejskich lasostepów. Najwięcej płatów z roślinnością termokalcifilną występuje w regionach południowych Wyżyny Małop[...]
Walory śródlądowych muraw psammofilnych
Murawy psammofilne (piaskowe) występują na sandrach, stożkach nasypowych, piaskach dolinowych, wydmach śródlądowych i piaskach akumulacji lodowcowej. Zajmują siedliska silnie nasłonecznione, suche i przepuszczalne. Woda w glebie utrzymuje się nieco dłużej tylko wiosną. Na siedliskach śródlądowych muraw piaskowych w składzie granulometrycznym gleb występuje domieszka części spławialnych, [...]
Chwasty na naszych polach uprawnych
Chwasty to wszystkie obce rośliny występujące w zasiewach roślin uprawnych. Wywodzą się głównie z obszarów stepowych południowo-wschodniej Europy, południowo-zachodniej Azji i regionów śródziemnomorskich, skąd przywędrowały do Polski z nasionami roślin uprawnych. Człowiek zmaga się z nimi od 6000 lat, od posadzenia pierwszej rośliny. Mimo ciągłej walki, chwasty ciągle występują na danym [...]
Różnorodność flory segetalnej i jej zagrożenia
Pola uprawne to agrosystemy, które podlegają wyjątkowo silnej presji człowieka. Presja ta dotyczy celowych zmian właściwości fizykochemicznych gleby, uprawy wysoko wydajnych gatunków i odmian roślin oraz upraszczania struktury biocenoz przez eliminację chwastów, szkodników i chorób. Spulchnianie gleby, zbiór plonów, pozostawianie ugorów sprzyja erozji wodnej i wietrznej. Nawożenie przycz[...]
Rośliny motylkowe - walory ekologiczne
Rośliny motylkowe, które należą do rodziny Fabaceae (Papilionaceae) - bobowate (motylkowate), mają ogromne znaczenie gospodarcze. Wśród nich są liczne gatunki, które dostarczają człowiekowi pożywienia o wysokiej wartości biologicznej, jak też paszy dla zwierząt. Na świecie znanych jest aż 18000 gatunków roślin motylkowych, w tym drzewa, krzewy, pnącza i rośliny zielne (byliny i gatunki roczne). Występują we wszystkich szerokościach geograficznych i różnorodnych warunkach klimatyczno-glebowych, z wyjątkiem jednak środowisk wodnych. W polskiej florze naczyniowej mamy 108 gatunków z rodziny Fabaceae, w tym większość dziko rosnących. Rośliny z tej rodziny mają kwiaty pięciopłatkowe (żagielek, 2-płatkowa łódeczka i 2 skrzydełka) o symetrii grzbiecistej i są na ogół okazałe i[...]
Rośliny motylkowe - walory estetyczne w krajobrazie
Rośliny motylkowe odznaczają się dużym zróżnicowaniem organów wegetatywnych: łodyg, liści i przylistków. Wśród nich występują rośliny o łodygach płożących (koniczyna biała Trifolium repens, koniczyna pogięta T. medium, komonica błotna Lotus uliginosus) łukowato wygiętych (koniczyna białoróżowa Trifolium hybridum), wyprostowanych (koniczyna czerwona Trifolium pratense, k. złocistożółta T. aureum), komonica zwyczajna Lotus corniculatus), czepnych (groszek łąkowy Lathyrus pratensis, wyka ptasia Vicia cracca) i oskrzydlonych (groszek błotny Lathyrus palustris). Najczęściej wykształcają liście nieparzysto złożone (trój-, pięcio- i wielolistkowe) oraz parzystozłożone, zakończone wąsami. Liście i przylistki różnią się kształtem, wielkością, kolorem oraz brakiem lub obecnością [...]
Rośliny motylkowe - walory użytkowe
Rośliny motylkowe, ze względu na dużą zawartość białka w nasionach oraz organach wegetatywnych, mają ogromne znaczenie w żywieniu człowieka i zwierząt. Wykorzystanie tych roślin jako paszy dla bydła pozwala na zmniejszenie zużycia pasz treściwych i nakładów na nawożenie azotowe, co jest jednym Rośliny motylkowe - walory użytkowe CZESŁAWA TRĄBA które zawierają ok. 40% białka (prawie dwukrotnie więcej niż nasiona innych roślin motylkowych) oraz około 20% tłuszczu. Przetworzone nasiona soi są niezastąpione w diecie wegetariańskiej. Wyjątkowo dużo tłuszczu, blisko 50%, znajduje się w prażonych nasionach orzachy (orzeszki ziemne) Arachis hypogaea. W Polsce dla celów żywieniowych uprawiane są fasola zwykła Phaseolus vulgaris, groch siewny Pisum sativum, bób Vicia faba i loka[...]
Znaczenie fenologii w rolnictwie ekologicznym
Badania fenologiczne możemy
wykorzystywać praktycznie,
np. fenologiczne dane i okresy,
w których przebiegają poszczególne
fazy rozwojowe od siewu do
zbioru roślin, mają istotne znaczenie do
wyznaczania tzw. okresów krytycznych,
czyli takich, w których dana roślina ma
największe zapotrzebowanie na dany
czynnik ograniczający. Fenologia pozwala
dokładnie określić warunki produkcyjne
siedliska. Dzięki niej możemy wyznaczyć
granice rejonów klimatycznych i na tej
podstawie oprzeć rejonizację, czyli rozmieszczenie
produkcji roślinnej i zwierzęcej.
Znajomość przebiegu i czasu trwania
poszczególnych pór roku ma szczególne
znaczenie w terenach górskich. Pozwala
ustalić nie tylko właściwe terminy zabiegów
agrotechnicznych w rolnictwie
i ogrodnictwie, ale także wyznaczyć terminy
kwitnienia poszczególnych gatunków
na różnych wysokościach.
Nieużytki przeznaczone do zagospodarowania,
nowe obiekty pod ogrody i sady
powinny być najpierw zbadane metodą
fenologiczną (w porównaniu z terenami
sąsiednimi). W ten sposób można wykryć
pewne partie nie nadające się pod uprawę,
takie, których zagospodarowanie nie da
korzyści, ale przyniesie straty (np. mro-zowiska). Dzięki fenologii możemy określić
terminy wkraczania na obszar Polski
przedwiośnia czy wiosny z zachodu bądź
natarcia zimy z północnego wschodu.
Daty te stanowią rzetelną podstawę do wyznaczenia
specyfi czności agroklimatycznych
Polski, co ma ogromne znaczenie
dla praktyki rolniczej. Możemy np. określić
na mapie krzywe siewu i zbioru zbóż
i przez to ułatwić pracę rolnikowi, a także
i[...]
Zwyczaj święcenia roślin na Matkę Boską Zielną
Wniebowzięcie Najświętszej
Marii Panny jest uważane
za najstarsze święto maryjne,
bardzo ważne zarówno
w obrzędach katolickich, jak i prawosławnych.
Przypada późnym latem, kiedy
ponownie kwitną łąki, dojrzewają jeżyny
i owoce w sadach, a na polach dobiegają
końca żniwa. Jarzębina i kalina mają
czerwone owoce, a grona bzu są czarne.
Święcenie ziół w tym dniu jest jednym
z najstarszych zwyczajów kulturowych
w tradycji ludowej do dziś. Wywodzi się
od starej chrześcijańskiej legendy, według
której apostołowie po otwarciu grobu Matki
Bożej nie znaleźli jej ciała, tylko same
zioła i kwiaty. Są one symbolem Najświętszej
Maryi Panny i jej cnót. Na pamiątkę
tego zdarzenia w święto Wniebowzięcia
NMP (w prawosławiu Uśpienia Bogurodzicy,
w Czechach Matki Boskiej Korzennej,
Kwietnej - w Niemczech, Żytniej w Estonii)
od dawna święci się bukiety, a dzień
ten nazywany jest świętem Matki Boskiej
Zielnej. Ma odległą tradycję sięgającą
pierwszych wieków chrześcijaństwa, gdy
cesarz bizantyjski Maurycjusz w VI wieku,
chcąc oddać cześć Matce Bożej, ustanowił
15 sierpnia dniem jej kultu. Pod koniec
VII wieku papież święty Sergiusz I postanowił
uświetnić to święto procesją. Nosiło
ono różne nazwy: Święto Śmierci, Zaśnięcia,
Odpocznienia, a dziś Wniebowzięcia
NMP.
Święcenie bukietów ziół 15 sierpnia
w dniu Matki Boskiej Zielnej zalicza się
do obrzędowości agrarnej, która dominuje
w naszym kraju. Jest znane w Europie Zachodniej
od X wieku. Bukiety lub wianki
wykonane z ziół, zbóż, warzyw, owoców
i kwiatów niesione są w tym dniu do kościoła,
zgodnie ze starym powiedzeniem:
"każdy kwiat w ten dzień woła: weź mnie
do kościoła". Święcenie ziela jest podziękowaniem
Bogu za zbiory, za to, co wyrosło
na polu i łące, "żeby na przyszły rok
się darzyło".
W latach 70. XX wieku w bukietach
święconych na Matkę Boską Zielną używano
w Polsce ogółem 120 gatunków ro-ślin. Najczęściej występowały kłosy podstawowych
zbóż, jabłka, główki kapusty,
marc[...]
Zastosowanie ziół w weterynarii ludowej
Na Rzeszowszczyźnie zioła
z wianków poświęconych
w oktawę Bożego Ciała dodawano
do pożywienia chorujących
zwierząt, niezależnie od schorzenia.
Ponadto stosowano sok z glistnika jaskółczego
ziela do nacierania wymion krów
przy chorobie nazywanej "żółwiem"
(spuchnięte wymiona). Wywar z kory
jarzębiny podawano bydłu na biegunkę.
Herbatą z kminku, a także naparem ze
świeżej lub suszonej kory kruszyny pojono
krowy przy wzdęciach. Okładami
ze świeżego ziela rozchodnika leczono
wrzody na wymionach krów. Ponadto
maścią z tej rośliny smarowano wymiona
przy stanach zapalnych. Rumianek pospolity
z innymi ziołami był podawany bydłu
przy braku apetytu, a wywarem obmywano
wymiona w stanie zapalnym. Karmę
zmieszaną z rumiankiem dawano prosiętom
przy zaparciach. Rośliną tą okadzano
też koński brzuch przy złym trawieniu,
a wywarem przemywano kopyta gnijące
od wewnątrz z powodu złego stanu sanitarnego
stajni. Zwierzętom mającym biegunkę
podawano odwar z kwiatostanów
tataraku. Świnie chore na różycę pojono
silnym wywarem z widłaka goździstego
zmieszanym z mlekiem. Napar z wrotyczu
podawano bydłu w bólach żołądka
i na przeczyszczenie. Nacierano nim także
chore kończyny zwierząt oraz przemywano
ropiejące oczy. Ziele wrotyczu posiekane z sieczką zadawano koniom przy
robaczycy. Wywar z wrzosu był środkiem
dla bydła chorego na pryszczycę, dawano
go też na przeczyszczenie. Liście żywokostu
[...]