Wyniki 1-1 spośród 1 dla zapytania: authorDesc:"MAŁGORZATA JANIAK"

Liofilizacja jako sposób utrwalania żywności

Czytaj za darmo! »

Liofilizacja łączy w sobie osiągnięcia biochemii, chemii, biologii oraz fizyki. Suszenie sublimacyjne jest sposobem usuwania wody z żywności, który zapewnia prawie idealne zachowanie właściwości chemicznych, biologicznych i fizycznych naturalnych surowców. Mała zawartość wody sprzyja długotrwałemu przechowywaniu żywności liofilizowanej. Wysokie koszty ograniczają szersze zastosowanie liofilizacji w przemyśle spożywczym. Krucha i stabilna struktura, stabilność barwy, zachowanie objętości i struktury oraz duża szybkość i stopień rehydratacji zapewniają dużą atrakcyjność suszonej liofilizacyjnie żywności w produktach typu instant. LYOPHILIZATION AS A FOOD PRESERVATION METHOD Lyophilization is a dehydration process that successfully combines achievements in the area of biochemistry, [...]

 Strona 1