Wyniki 1-10 spośród 22 dla zapytania: authorDesc:"Władysław MIGDAŁ"

Dobro zaklęte w kruszynie chleba (cz. I)

Czytaj za darmo! »

Tematem wiodącym Dni Jana Pawła II, odbywających się w dniach 5-9 listopada ub.r. corocznych spotkań naukowokulturalnych zainicjowanych przez Kolegium Rektorów Szkół Wyższych Krakowa, było "Dobro". Akademia Rolnicza m. Hugona Kołłątaja w Krakowie wpisując się w obchody tych Dni zaproponowała temat chleba jako synonimu Dobra. Dlatego też tematem naszych Warsztatów Naukowych były słowa "Być d[...]

Dobro zaklęte w kruszynie chleba (cz. II)

Czytaj za darmo! »

Na Ziemiach Polskich wypiekaniem chleba zajmowano się od dawna. Przełomu IX i X wieku po Chrystusie sięga legenda związana z polskim chlebem. Bolesław Chrobry, jadąc na spotkanie z Ottonem III, poczuł miły zapach. Gospodarz domostwa, z którego się on unosił, poczęstował króla chlebem, który tak smakował monarsze, że ten na pamiątkę wydarzenia, nazwał miejscowość Piekarami. W średniowieczu byl[...]

Mięso w diecie człowieka

Czytaj za darmo! »

Wśród mieszkańców Ziemi spotkamy grupy odżywiające się produktami pochodzenia zwierzęcego (Eskimosi, Masajowie czy Tunguzi), chętniej korzystających z pokarmów roślinnych (Buszmeni czy Pigmeje) oraz zdecydowaną większość, która preferuje mieszany model żywienia ze wzrastającą tendencją konsumpcji produktów zwierzęcych. Wegetarianie praktykują zupełnie odmienny, bezmięsny model żywienia, [...]

Mięso w diecie człowieka

Czytaj za darmo! »

Chociaż nam, Polakom, daleko do nadmiernego spożywania mięsa czerwonego na wzór amerykański, co Frances M. Lappe nazwała "amerykańską religią Wielkiego Befsztyka", to w naszej historii spotykamy opisy wielkich uczt i śmierci z przejedzenia. Obżarstwo było wręcz wrodzoną cechą Piastów. Piastowie należeli do ludzi otyłych, a kilku z nich nosiło przydomki Gruby (Otyły) lub Brzuchaty (książę[...]

Mięso w diecie człowieka

Czytaj za darmo! »

Mięso jest niezbędnym składnikiem diety człowieka ze względu na niepowtarzalny skład chemiczny, wartość odżywczą oraz zawartość pełnowartościowego białka o korzystnych proporcjach aminokwasów. Mięso składa się z różnych związków chemicznych decydujących o jego wartości odżywczej, strawności, przyswajalności, cechach organoleptycznych i przydatności technologicznej. W skład mięsa wchodzą;[...]

Mięso może dodać Ci skrzydeł

Czytaj za darmo! »

Mięso jest bogatym źródłem specyficznych aminokwasów, które przechodzą przez barierę krew/płyn mózgowordzeniowy. Tryptofan, fenyloalanina, kwas glutaminowy są prekursorami neuroprzekaźników regulujących funkcjonowanie centralnego układu nerwowego, których poziom sekrecji wpływa m.in. na stan emocjonalny i nastrój. W obrębie mózgu fenyloalanina przekształcana jest w L-tyrozynę, a ta w dop[...]

Dobro zaklęte w kruszynie chleba

Czytaj za darmo! »

Ile chlebowych symboli spotykamy w tradycji ludowej. Chleb, tzw. kukiełkę otrzymywało dziecko od chrzestnych w dniu chrztu, kładziono ją obok dziecka, aby rosło zdrowe i silne, by nigdy nie zaznało głodu. Rodzice, rodzice chrzestni i krewni dzielili ciasto i spożywali. Tak zwana kukiełka lub "Nowe Latko" - duże ok. metra długości, ważące 6-8 kg, słodkie ciasto drożdżowe z dodatkiem rodzynek i przypraw korzennych, plecione z kilku grubych warkoczy, ozdobione z wierzchu wężykami i guzkami z ciasta, posypane cukrem to na Ziemi Sądeckiej obowiązkowy dar matki chrzestnej dla dziecka na pierwszą rocznicę urodzin. Na kolejne urodziny dziecko otrzymywało małe kukiełki, które smakowały jak najlepsze rarytasy, a pachniały magicznie. Ta kukiełka, była najbardziej oczekiwanym prezentem. N[...]

Mięso egzotyczne

Czytaj za darmo! »

Wróżnych częściach świata mięso egzotycznych zwierząt i ich narządy są traktowane jako lek na potencję i gwarancję długowieczności lub panaceum na wszelkie zauroczenia. Pazury niedźwiedzia, którymi sprzedawcy tybetańscy handlują nawet na ulicach Pekinu, stosowane są jako lekarstwo na artretyzm, impotencję i choroby kości. Mięso pangolina - owadożernego kuzyna pancernika, uważa się za skuteczny lek na astmę. Narządy tego zwierzęcia, a nawet mocz, wykorzystywane są do leczenia hemofilii i raka prostaty. Penis tygrysa uchodzi za cudowny afrodyzjak, a jego kości namoczone w spirytusie wykorzystuje się jako lek na wzmocnienie. Wewnętrzne organy tygrysa mają tysiące zastosowań. "Z powodu tych cudownych właściwości" w dżungli północnych Chin przy życiu pozostało zaledwie kilka[...]

Zanieczyszczenia i skażenie mięsa

Czytaj za darmo! »

Obecność w mięsie toksycznych związków chemicznych jest spowodowana zanieczyszczeniem środowiska naturalnego, w wyniku świadomej lub przypadkowej działalności człowieka (pozostałości środków ochrony roślin, dioksyny). Zanieczyszczenia te przenikają do wszystkich ogniw łańcucha troficznego (w tym również do organizmu zwierząt). Coraz częściej pojawiają się doniesienia, że mięso i wyroby mięsne mogą być skażone dioksynami, polichlorowanymi bifenylami i metalami ciężkimi. Jest to prawda, ale mięso samo w sobie tych związków nie zawiera. Mogą one znaleźć się w mięsie na skutek działalności człowieka, który w sposób nieodpowiedzialny stosuje środki ochrony roślin czy też w żywieniu zwierząt stosuje produkty odpadowe. Przykładem takiego działania może być stwierdzona w roku 1[...]

Pieczywo obrzędowe

Czytaj za darmo! »

Poeta Władysław Syrokomla słowami wiersza najlepiej tłumaczy wielkość i uniwersalność chleba - pokarmu dla wszystkich.W polskiej tradycji spotykamy pieczywo obrzędowe. Obrzędowym pieczywem w kształcie pięciopalczastych łap ptasich, pieczonym do końca XIX w. na Podlasiu i Kurpiach na święto Zwiastowania Najświętszej Marii Panny i powitanie bociana, zwiastuna wiosny były tzw. busłowe (bocianie) łapy. Pieczywo to kładziono do gniazd bocianich, aby skłonić ptaki do powrotu, a tym samym przybliżyć nadejście wiosny, natomiast pierwszego bociana witano podniesieniem w górę tego pieczywa i okrzykami "busoł, busoł", co miało skłonić ptaka do założenia gniazda na kalenicy domu. Obrzędowym pieczywem noworocznym były również tzw. byśki lub stworzonka, w kształcie zwierząt hodowlanych, wypiek[...]

 Strona 1  Następna strona »