Wyniki 1-3 spośród 3 dla zapytania: authorDesc:"MARIA MIGDAŁ"

Dobry jak chleb

Czytaj za darmo! »

Chleb jest uniwersalnym, najprostszym pokarmem dla wszystkich, symbolem dostatku, dobrobytu i sytości w każdym domu, w każdym miejscu, w każdym czasie, prawie pod każdą szerokością geograficzną. Towarzyszy człowiekowi od narodzin do śmierci, jak radość i smutek, szczęście i cierpienie, ból, łzy i uśmiech. Często chleb towarzyszy człowiekowi i po śmierci, w ostatniej drodze, w Dzień Zadus[...]

Chleb nasz powszedni

Czytaj za darmo! »

Mówiąc o chlebie nie sposób pominąć jego roli społecznej, religijnoegzystencjalnej i symbolicznej. Funkcja społeczna chleba W Eposie o Gilgameszu - sprzed 4 tysięcy lat - opisującym poszukiwanie przez legendarnego (władcę Uruk) Gilgamesza tajemnicy nieśmiertelności, pojawia się stwierdzenie: "Skoro już zjadł chleb, stał się człowiekiem cywilizowanym". Już w starożytnym Egipcie chleb był [...]

Piec chlebowy, dzieża, pieczywo regionalne

Czytaj za darmo! »

Chleb pieczono w różny sposób. Początkowo placki wypiekano w popiele, ale były zabrudzone, więc zaczęto wypiekać je na czystych rozgrzanych kamieniach obłożonych żarem lub na glinianych tacach. Egipcjanie w XXV w. przed Chrystusem wyrobione ciasto wkładali do rozgrzanych form. Formy wypełnione ciastem nakrywano większymi formami i wstawiano do pieca. Asyryjczycy grube placki ulepione z c[...]

 Strona 1