Wyniki 1-2 spośród 2 dla zapytania: authorDesc:"EWELINA ŁAŃCZKOWSKA"

Zastosowanie różnorodnych technologii do mrożenia wadliwego mięsa wieprzowego (część 1)

Czytaj za darmo! »

Postęp, jaki dokonał się w zakresie przetwórstwa żywności spowodował, że na rynku żywca mamy coraz częściej zwierzęta odznaczające się wybitną mięsnością. Zwykle jednak wzrost mięsności kojarzony jest z pogorszeniem jakości. Przyczyną są wady mięśni, które stwierdza się w tuszach zwierząt po ich uboju. Powstające braki jakościowe mięsa wieprzowego i stale zwiększająca się ilość wad jakości mię[...]

Zastosowanie różnorodnych technologii do mrożenia wadliwego mięsa wieprzowego

Czytaj za darmo! »

Ograniczanie strat związanych z pogarszaniem jakości mięsa obejmuje osiągnięcia na drodze genetycznej, warunki postępowania z żywcem, czyli dobrostan zwierząt, ale również zależy od technologii mrożenia wadliwego mięsa wieprzowego. Stosowane tradycyjne metody mrożenia powodują duże ubytki w czasie zamrażania, składowania i rozmrażania mięsa. Dlatego należy poszukiwać takich metod mrożenia, któ[...]

 Strona 1