Wyniki 1-2 spośród 2 dla zapytania: authorDesc:"MIROSŁAW FIK"

Jakość mikrobiologiczna pierogów z mięsem i jej zmiany podczas chłodniczego przechowywania z zastosowaniem atmosfery modyfikowanej

Czytaj za darmo! »

Celem badań było określenie wpływu procesów technologicznych, temperatury przechowywania (1-2°C i 5-6°C) i modyfikowanej atmosfery na jakość mikrobiologiczną i trwałość pierogów z mięsem. Analizy dotyczyły zmian ogólnej liczby bakterii (TBC), bakterii kwasu mlekowego (LAB), mikroorganizmów z rodziny Enterobacteriaceae i bakterii z grupy coli. Badania wykazały, że produkowane przez zakład garma[...]

Wpływ blanszowania marchwi i gotowania mrożonek na zmiany zawartości karotenoidów i właściwości antyoksydacyjne

Czytaj za darmo! »

W pracy przedstawiono wyniki wpływu obróbki termicznej (blanszowanie w wodzie oraz w 0,1% roztworze kwasu cytrynowego, gotowanie w wodzie i na parze) oraz przechowywania zamrażalniczego na zawartość karotenoidów i aktywność przeciwutleniającą marchwi odmiany Monanta. Stwierdzono, że wszystkie stosowane w pracy procesy cieplne spowodowały nieznaczne zmniejszenie zawartości karotenoidów w badany[...]

 Strona 1