Wyniki 1-1 spośród 1 dla zapytania: authorDesc:"Roman KARCZMARCZUK"

"Płynne złoto" Homera


  Oliwka europejska (Olea europaea L.), drzewo należące do rodziny oliwkowatych (Oleaceae), dochodzi do wysokości 15 m i z wyglądu podobna jest do naszej wierzby. Jej lancetowate, wiecznie zielone, skórzaste liście są na wierzchniej stronie szarozielone, a na dolnej kutnerowate. Podczas silnej insolacji skierowują się krawędzią do słońca unikając przegrzania i nadmiernej utraty wody. Drobne białe kwiaty, zebrane w groniaste kwiatostany, powstają w czerwcu na rocznych pędach. Na starszych gałązkach nie występują i dlatego na plantacjach drzewa trzeba przycinać, aby zaczęły pojawiać się młode, kwitnące pędy. Owocem jest mały, owalny pestkowiec (dł. 3,5 cm), początkowo zielony, a w końcowym okresie dojrzewania (X-XII) - czarnoniebieski. W jego miąższu mieści się ponad 50% oleistego tłuszczu, zaś w nasieniu 15%. Są to przede wszystkim glicerydy kwasu olejowego, palmitynowego i linolowego. Oliwki zawierają ponadto sporo witaminy A, nieco białka, cukru oraz witaminy C. Aby uzyskać najlepszy surowiec, zbiera się ręcznie niezupełnie dojrzałe owoce. Po oczyszczeniu z liści i umyciu miele się je z pestkami, a następnie tłoczy na zimno w specjalnych prasach. Spływającą emulsję [...]

 Strona 1