Wyniki 1-1 spośród 1 dla zapytania: authorDesc:"PAULINA DĄBROWSKA"

Żywność genetycznie modyfikowana - szanse i zagrożenia dla konsumentów

Czytaj za darmo! »

Żywność modyfikowana genetycznie, nazywana żywnością transgeniczną lub żywnością GM jest to żywność powstała z roślin lub zwierząt zmienionych genetycznie [13]. Są to produkty, które składają się z organizmów modyfikowanych (GMO) lub ich części i zawierają białka lub DNA tych organizmów [2]. Ogólna wartość produkcji artykułów spożywczych otrzymywanych z zastosowaniem organizmów zmodyfikowanych genetycznie szacowana jest na ponad 100 mld USD i wykazuje tendencję wzrostową. Nowe cechy, jakie może posiadać żywność zmodyfikowana genetycznie to między innymi zmienione walory użytkowe, odżywcze, zdrowotne, technologiczne lub sensoryczne [12]. W pracach genetycznych prowadzonych w celu uzyskania żywności transgenicznej dominują trzy kierunki: 1. wzbogacanie żywności w składniki[...]

 Strona 1