Wyniki 1-1 spośród 1 dla zapytania: authorDesc:"Rafał CHOJNOWSKI"

Zdrowotne korzyści diety wegetariańskiej


  W świadomości społecznej wciąż jeszcze panuje opinia, że człowiek - aby zachować zdrowie i dobrze funkcjonować - musi jeść mięso. Czy tak jest w istocie? Na początek spójrzmy na gatunek ludzki pod kątem naszej biologicznej budowy i zastanówmy się, do jakiego typu diety przystosowaliśmy się na ścieżce ewolucyjnej. Uzębienie człowieka cechują dobrze rozwinięte siekacze, zęby trzonowe natomiast przystosowane są do rozgniatania roślin. Co prawda mamy kły, ale to nie świadczy o naszej mięsożerności, gdyż małpa czy wielbłąd mają je również, a przecież mięsa nie jedzą. Zwierzęta mięsożerne charakteryzują się posiadaniem słabo rozwiniętych siekaczy, trzonowce są ostre, długie i szpiczaste i nie przystosowane do rozcierania. Człowiek, jak zwierzęta roślinożerne, ma dobrze rozwinięte gruczoły ślinowe, potrzebne do wstępnego trawienia zbóż i owoców, ślina ma odczyn zasadowy z dużą ilością ptialiny służącej do trawienia skrobi z ziarna. Zwierzęta mięsożerne mają małe gruczoły ślinowe, ślina natomiast ma odczyn kwaśny i nie zawiera ptialiny. Jelita człowieka podobnie jak u roślinożernych są 10 do 12 razy dłuższe niż tułów, a u zwierząt żywiących się mięsem 3 razy dłuższe. Kolejnym istotnym elementem upodabniającym nas do świata zwierząt roślinożernych jest budowa żołądka. Nasz ma kształt podłużny o złożonej strukturze, zwinięty z dwunastnicą i wydziela 10 razy mniej kwasu solnego niż żołądek mięsożernych, potrzebnego do trawienia mięsa oraz kości. Inną różniącą nas cechą są palce przystosowane do zrywania i chwytania owoców nie mające twardych i ostrych pazurów. Ponadto natura obdarzyła nas językiem gładkim w przeciwieństwie do drapieżnikó[...]

 Strona 1