Wyniki 1-10 spośród 326 dla zapytania: authorDesc:"winny maniak"

PORADNIK Wino dla inżyniera

Czytaj za darmo! »

Życie jest niestety tak urządzone, że najpierw trzeba się uczyć teorii, żeby potem czerpać więcej przyjemności z praktyki. Dotyczy to i wina; dlatego, zamiast pisać teraz np. o rozkoszach degustowania Amarone, muszę wrócić do "suchej" lekcji o szczepach winorośli. Dziś - o tych na wina czerwone, a dokładniej o dwóch pierwszych z nich: Cabernet Sauvignon i Merlot. Szczep Cabernet Sauvign[...]

PORADNIK - Wino dla inżyniera

Czytaj za darmo! »

Winiarstwo nie kończy się na Francji i Nowym Świecie. Poza tym są jeszcze Włochy, Hiszpania czy Portugalia - i dziś przede wszystkim o tam uprawianych szczepach na wina czerwone. Na pierwszy ogień idą Nebbiolo i Sangiovese - główne "podpory" dwóch największych regionów winiarskich Italii - Piemontu i Toskanii. Piemoncki szczep Nebbiolo słabo udaje się poza północnymi Włochami, ale właśn[...]

PORADNIK - Wino dla inżyniera

Czytaj za darmo! »

Cabernet Sauvignon - król szczepów na wina czerwone - uważany jest przez winiarzy za zawsze rozsądny wybór, bo daje dobre, niezmienne, godne zaufania wino, które nie sprawia zbyt wielu problemów producentowi i może osiągać naprawdę wysoką jakość. Jego przeciwieństwem jest Pinot Noir (w odmianach niemieckich nazywany również Blauburgunder i Spätburgunder) - winorośl "wymyślona przez diabła[...]

PORADNIK Wino dla inżyniera

Czytaj za darmo! »

Moja mama mawiała, że nawet z tego samego mięsa dwie różne gospodynie nie ugotują takiego samego rosołu. Podobnie jest i z winem - nawet sąsiednie, identycznie obsadzone winnice w tym samym roku mogą dać zupełnie różne wina. Wiem, wiem - tu już zapewne Czytelnik, zmęczony przynudzaniem o terroir, rocznikach i szczepach winorośli, pomyśli sobie "Dość!". Przecież jeśli ktoś chce się napić [...]

PORADNIK Wino dla inżyniera

Czytaj za darmo! »

Kiedy po winobraniu kiście winogron trafiają do wytwórni, zaczyna się Wielka Tajemnica, granicząca - zdaniem niektórych - z cudami średniowiecznych alchemików. Koneserzy wina mają często romantyczne wyobrażenia o produkcji tego trunku: małe kamienno-drewniane chateau, drewniane prasy ze śladami używania przez setki lat, piwnice o omszałych ścianach, beczki pokryte pajęczyną, duchy winemak[...]

PORADNIK Wino dla inżyniera

Czytaj za darmo! »

Jak mawiają znawcy, wino po fermentacji musi się ustatkować, nabrać ogłady, w pełni "zakwitnąć" i przygotować na spotkanie ze światem. Temu właśnie służy jego dojrzewanie, odbywające się zazwyczaj w beczkach dębowych o pojemności 225-270 l i trwające od trzech miesięcy do pięciu lat. Czy jednak wszystkie wina podlegają dojrzewaniu? Nie, bo np. spora część win białych go nie potrzebuje, [...]

PORADNIK Wino dla inżyniera

Czytaj za darmo! »

Wybraliśmy butelkę wina, otworzyliśmy ją i co dalej? Wydawałoby się, że to proste: wystarczy nalać wino z butelki do kieliszka. Okazuje się jednak, że można osiągnąć wyraźną poprawę smaku, korzystając tu ze specjalnych nalewaków - przyrządów zapewniających natlenienie trunku z uwolnieniem w efekcie jego wszystkich aromatów i smaków. I właśnie od nalewaków zacznę. Starożytni Grecy używali [...]

PORADNIK Wino dla inżyniera (18)

Czytaj za darmo! »

O tym, że do każdego wina należy podać odpowiedni kieliszek, wie każdy. Mało kto jest jednak świadom, jak bardzo kształt i wielkość kieliszka wpływają na smak wina. Niewielu wie również, że źle dobrany kieliszek może wręcz "zabić" wino (tzn. odebrać mu cały aromat i smak). Już od ponad 400 lat są prowadzone badania nad związkiem wina ze szkłem, studia nad działaniem kubków smakowych i a[...]

PORADNIK - Wino dla inżyniera

Czytaj za darmo! »

Czytelnicy moich felietonów przemierzyli już wraz ze mną drogę od terroir do kieliszka, ale nadal nie uzyskali odpowiedzi na pytanie: jakie wino pić kiedy i gdzie? Nie odpowiem na nie wyczerpująco; dziś zaznaczę tylko, że dla mnie wina dzielą się na letnie oraz jesiennozimowe - i właśnie o tych drugich słów kilka w tym odcinku cyklu. W chłodne, wilgotne dni człowiek szuka raczej ciepła ni[...]

PORADNIK - Wino dla inżyniera

Czytaj za darmo! »

Picie wina samo w sobie jest czynnością łatwą, przyjemną i nie wymagającą obudowywania teorią. Niestety, tak prosto przestaje być, kiedy zaczyna się myśleć o łączeniu wina z potrawami - zwłaszcza przy okazji Świąt Bożego Narodzenia. Najpierw trzeba zdać sobie sprawę, że jedzenie może nadmiernie uwypuklić charakter wina albo odwrotnie - przytłumić go. Niektóre, źle dobrane kombinacje win[...]

 Strona 1  Następna strona »