Wyniki 1-10 spośród 46 dla zapytania: authorDesc:"Ewa Ceborska-Scheiterbauer"

Pieczywo w diecie ucznia


  Każdy uczeń musi sprostać dość dużemu wyzwaniu, idąc do szkoły. Jak donosi prasa - przeładowany materiał, zajęcia pozalekcyjne, długie godziny odrabiania prac domowych. Jak można mu pomóc w tym niełatwym zadaniu? Śniadanie to podstawa Odpowiednio skomponowane śniadanie to podstawa do tego, aby dziecko mogło się skupić na nauce i przyswoić nową wiedzę. Warto więc zadbać od samego rana o to, aby uczeń otrzymał posiłek składający się z pełnoziarnistego pieczywa, niewielkiej ilości masła lub margaryny kanapkowej dobrej jakości, chudego źródła białka, np. wędliny czy twarożku z dodatkiem świeżych warzyw, np. pomidor, sałata, rzodkiewki itd. Pełnoziarniste pieczywo dostarcza organizmowi węglowodanów, z których stopniowo będzie uwalniała się glukoza. Glukoza natomiast jest bezpośrednim paliwem dla mózgu. Ważne jest, a[...]

Jesienne kanapki


  Za oknem coraz krótsze dni, noce coraz chłodniejsze. Przyszła jesień, a z nią - nie tylko złote liście opadające na wietrze, ale także deszczowe dni oraz okres infekcji i przeziębień. Co zrobić, aby na czas zwiększyć odporność organizmu, a także ominąć lub przynajmniej skrócić czas przeziębienia? Śniadanie to podstawa Będziemy to wciąż powtarzać, ale jest to naprawdę bardzo ważne. Odpowiednio zbilansowane śniadanie na początku każdego dnia daje nam siłę nie tylko do pracy, ale także do obrony przed bakteriami i wirusami, które są najczęściej odpowiedzialne za przeziębienia, grypy i inne sezonowe choroby. Badania pokazują, że dzieci i młodzież, które regularnie spożywają śniadania dużo rzadziej zapadają na jesienne infekcje. Regularność posiłków Spożywanie posiłków co 3-4 godziny w ciągu dnia to także istotny czynnik, aby łatwo wzmocnić pracę układu odpornościowego, ale także aby poprawić nastrój. Jesienna [...]

Pieczywo a odchudzanie


  Wokół pieczywa narosło bardzo wiele mitów. Najpopularniejszy to ten, że skuteczna dieta odchudzająca powinna obywać się bez chleba i bułeczek. Nic bardziej mylnego! Węglowodany złożone są podstawą piramidy żywieniowej zarówno dla osób o prawidłowej masie ciała, jak i dla tych borykających się z nadmiernymi kilogramami. Są bowiem podstawowym źródłem energii w większości diet. Ważne jest jednak ile ich spożywamy i w jakiej formie, a także z jakimi dodatkami. Niski indeks glikemiczny podstawą w odchudzaniu Indeks glikemiczny (IG) to wartość, która określa jak szybko po spożyciu posiłku zwiększa się stężenie glukozy we krwi. Im niższy IG tym wolniej stężenie cukrów we krwi wzrasta, im wyższy IG - tym oczywiście szybciej. Nagłe skoki glukozy we krwi są bardzo niekorzystne. Głównie z tego względu, że produkowane są większe ilości insuliny, a co z tym związane -[...]

Dlaczego pieczywo jest zdrowe?


  Pieczywo oprócz tego, że jest bardzo dobrym źródłem węglowodanów niesie za sobą wiele innych korzyści zdrowotnych dla organizmu. Dlatego warto je wykorzystywać jako stały element naszej diety. Pamiętajmy bowiem, że to właśnie węglowodany są podstawą piramidy żywieniowej, talerza zdrowia lub innych dietetycznych diagramów. Węglowodany mogą pochodzić z płatków śniadaniowych, makaronów, brązowego ryżu czy właśnie z pieczywa. My Polacy lubimy posiłki z kanapkami w roli głównej. Są one bowiem łatwe do przygotowania, a także łatwe do zabrania ze sobą wszędzie. Błonnik pokarmowy Pieczywo jest bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Pod warunkiem, że wybierzemy chleb razowy, gruboziarnisty lub graham. Może być z mąki pszennej, orkiszowej lub żytniej (a także z różnych mieszanek ziaren). Zawartość błonnika zwi[...]

Ferie a zdrowe odżywianie


  Ferie zimowe mają to do siebie, że często spędzamy je na stokach narciarskich. Uprawiając zimowe sporty spędzamy dużo czasu na świeżym, niekiedy mroźnym powietrzu. Wszystko to zao strza apetyt i usypia naszą żywieniową czujność. Ponadto, przemarznięci po całym dniu sięgamy po grzane piwno czy wino, duży treściwy obiad. Efektem tego jest kilka dodatkowych kilogramów po zimowych wakacjach. Z obserwacji własnych wynika, że przeciętny narciarz w ciągu tygodniowych ferii przybiera na wadze 2-3 kg. Jak tego uniknąć? Przede wszystkim warto przyjrzeć się co jemy i jak często. Regularne jedzenie w dużej mierze chroni nas bowiem przed pojawieniem się nadmiernych kilogramów. Po około 30 minutach od wstania powinno się zjeść [...]

Wiosenne oczyszczanie Dobry czy zły pomysł ?

Czytaj za darmo! »

Na wiosnę wielu z nas lubi przeprowadzić tzw. oczyszczanie organizmu po zimowym jedzeniu. Jest wiele metod i technik, aby przeprowadzić taki wiosenny porządek w swoim organizmie. Najpopularniejsze z nich są głodówki - przez kilka dni pije się jedynie wodę lub świeże soki. Inne metody to jedzenie wyłącznie warzyw lub owoców albo rezygnacja z mięsa lub jedynie słodyczy i używek (kawy, alkoholu). Jaka metoda jest najlepsza i czy na pewno takie wiosenne oczyszczanie jest nam potrzebne? Oczyszczanie nie jest konieczne Zacznijmy od tego, że organizm, który otrzymuje codziennie zbilansowaną dietę bazującą na mało przetworzonych produktach, takich jak np. prawdziwy razowy chleb, warzywa, owoce[...]

Celiakia a gluten

Czytaj za darmo! »

Celiakia - zwana inaczej chorobą trzewną - to poważna jednostka chorobowa o podłożu autoimmunologicznym. Polega na występowaniu zaburzeń trawienia i wchłaniania jelitowego związanych z nietolerancją glutenu. Z celiakii nie da się wyleczyć, ani wyrosnąć. Jedynym dobrym i skutecznym rozwiązaniem jest stosowanie diety bezglutenowej.Występowanie celiakii jest niestety coraz bardziej powszechne. Diagnozuje się ją także coraz częściej nawet u osób dorosłych. Szczególnie często pierwsze objawy pojawiają się w okresie osłabionej odporności, np. po ciężkiej infekcji, operacji itd. Objawami celiakii są najczęściej ból brzucha, biegunki wodniste i/lub tłuszczowe, złe samopoczucie, niedobory składników poka[...]

Odchudzanie z chlebem


  Jednym z największych błędów przy odchudzaniu się jest całkowita rezygnacja z produktów bogatych w węglowodany, w tym z chleba i bułek. Często zapominamy, że to właśnie ta grupa produktów leży u podstawy piramidy żywieniowej. To dzięki całoziarnowym produktom zbożowym łatwiej nam przetrwać reżim diety redukcyjnej. Owszem stosując dietę odchudzającą bez udziału węglowodanów mamy szansę na dość szybki efekt. Jednak jest to bardzo krótkotrwała radość, bo waga szybko wraca, gdy tylko wróci się do standardowego odżywiania. Dlaczego pieczywo jest ważne przy odchudzaniu - Pieczywo całoziarnowe daje długo uczucie sytości. Na jednej kanapce można "wytrzymać" spokojnie około 2-3 godzin bez uczucia głodu. - Pieczywo jest nam potrzebne do wytwarzania się w organizmie serotoniny, a więc hormonu [...]

Pieczywo posmarowane słońcem

Czytaj za darmo! »

Lato trwa. Warto zatem zaprosić słońce także do naszego jadłospisu. Tym razem zachęcamy do komponowania zdrowych, lekkich past na kanapki. W ciepłe letnie dni nie sprawdza się bowiem nic lepszego niż pyszna kanapka. Lato to także dobry czas na odkwaszenie organizmu, odżywienie go pełnowartościowymi daniami. Na początek jednak przypomnijmy jakie pieczywo jest dobre dla naszego organizmu. Jakie pieczywo wybierać Pieczywo, które pomoże nam oczyścić organizm z zalegających w jelitach toksyn to przede wszystkim pieczywo razowe, pełnoziarniste. Pieczywo takie powinno być zwarte, dość twarde (jak naciśnie się bochenek) i oczywiście smaczne. Można wybrać bochenek Czys[...]

Pieczywo w diecie dziecka


  W 7. miesiącu życia dziecko zaczyna uczyć się gryźć i formować kęsy. To jest dobry czas, aby wprowadzić pieczywo, chrupki lub miękkie herbatniki. Pierwsze samodzielne próby gryzienia powinny zawsze odbywać się pod bacznym okiem opiekuna. Nieumiejętne gryzienie może bowiem prowadzić do niebezpiecznego zakrztuszenia się i zadławienia. Jednak najczęściej przygoda z pieczywem zaczyna się w drugim półroczu życia dziecka i trwa całe życie. Warto więc zadbać o dobry start. Jakie pierwsze pieczywo? Na samym początku, około 7. miesiąca życia dziecka, można wprowadzić niewielkie ilości zwykłej kajzerki. Jest ona lekkostrawna i miękka, a przez to dziecko ma szansę zachęcić się do spożywania posiłków i produktów innych niż kaszki lub przemielone obiadki i zupki. Pamiętajmy jednak, że typowa kajzerka upieczona jes[...]

 Strona 1  Następna strona »