Wyniki 1-10 spośród 1224 dla zapytania: piwo

Nawarzyć sobie piwa

Czytaj za darmo! »

Piwo jest gazowanym napojem niskoalkoholowym (1,5-7% alkoholu), choć niektóre mocne piwa mogą zawierać nawet 10% alkoholu. Proces produkcji piwa obejmuje kolejne etapy: warzenie, fermentację, leżakowanie i filtrację.Piwo produkuje się ze słodu, czyli skiełkowanego, wysuszonego i zmielonego ziarna, najczęściej jęczmienia. Niektóre gatunki ciemnego piwa wytwarza się ze słodu poddanego karmelizacji. Przykładem są angielskie piwa typu ale. Poza oryginalną barwą cechuje je specyficzny bukiet smakowo-zapachowy. Do produkcji niektórych piw zamiast jęczmienia używa się pszenicy. Powstają wówczas tzw. piwa pszeniczne (Weizenbier). Do ich wytwarzania stosuje się słód jęczmienny i słód pszeniczny. Ze słodu jęczmiennego z 35% dodatkiem pszenicy produkuje się piwo typu lambic, pop[...]

Wyniki Konsumenckiego Konkursu Piw – Chmielaki Krasnostawskie 2012

Czytaj za darmo! »

Kategoria I - Piwo jasne pełne o zawartości ekstraktu w brzeczce 10,1-11,0 °Blg 1. Konstancin Lekki - Browar Konstancin 2. Skalak Rezany - Pivovar Rohozec 3. Svijansky Maz Niepasteryzowany - Pivovar Svijany Kategoria II - Piwo jasne pełne o zawartości ekstraktu w brzeczce 11,1-12,0 °Blg 1. Lech Pils - Kompania Piwowarska 2. Lobkowicz Premium - Pivovar Platan 3. Lech P[...]

Lokalny smak

Czytaj za darmo! »

Powiedział kiedyś ktoś mądry, że poezji i gastronomii nie da się upaństwowić. Było to w czasach, kiedy większość restauracji była w rękach państwa i we wszystkich podawano standardowe menu. Ze względu na "permanentne braki w zaopatrzeniu" wybór nie mógł być nazbyt bogaty, a jak z kolegami wpadaliśmy po koncercie do którejś knajpy, i jeśli któryś krzyknął "jest!" - to chodziło o piwo, które oczywiście jeśli było, to mniej lub bardziej podłe, ale wyboru już nie było. System polityczny nam się zmienił i początkowo bałem się o gastronomię, bo rosły jak grzyby po deszczu wszelkiego rodzaju pizzerie, kebaby, a najlepsza polska restauracja [...]

Piwo i elegancja

Czytaj za darmo! »

Konsumenci zaciskają pasa, a słynni szefowie w eleganckich restauracjach wprowadzają piwo do listy napojów.Daniel Boulud jest jednym z najbardziej znanych szefów w Nowym Jorku i pewnie na całym świecie. Jego restauracje kojarzą się z wytwornymi potrawami i starannie dobranymi do nich winami. Tymczasem tej wiosny czterogwiazdkowy szef próbuje podawać coś innego. Po pierwsze otwiera nowy lokal - brasserie. Będzie on w założeniu mniej "pluszowy" niż inne, a w dodatku podawane tam będą potrawy, które doskonale komponują się z piwem. Aby tę nowość zaprezentować swoim dotychczasowym gościom, Daniel Boulud urządza w swojej najsłynniejszej restauracji pierwsze testowanie piwa połączone z kolacją. D. Boulud przyznaje, że nie jest ekspertem od piwa i właśnie ma nadzieję popra[...]

Historia piwa

Czytaj za darmo! »

W kolebce Europy. Grecy poznali piwo ok. 2700 lat temu, a dwa stulecia później rozpoczęli jego produkcję. Napój nie cieszył się dużą popularnością i początkowo nie miał nawet nazwy, lecz z czasem z egipskiego "Zythum" przyjęto nazwę "Zythos" [15]. Piwo w Grecji uznawano za napój niższych sfer. Mimo to Grekom zawdzięczamy pierwsze naukowe podejście do piwa - Arystoteles zaobserwował bowiem, że[...]

PIWO ROKU 2013

Czytaj za darmo! »

Zgodnie z 13-letnią już tradycją, na początku każdego roku Towarzystwo Promocji Kultury Piwa Bractwo Piwne przyznaje prestiżowy tytuł Piwo Roku. Od 3 lat wybierane są także: Restauracyjne Piwo Roku i Piwowar Domowy Roku. Uroczystość odbywa się w pięknych eklektycznych wnętrzach pałacu, który obecnie jest siedzibą Muzeum Kinematografii w Łodzi, a kiedyś należał do "króla bawełny" Karola Scheiblera. Zaszczytny tytuł Piwo Roku 2013 przypadło piwu KSIĄŻĘCE CIEMNE ŁAGO[...]

 Strona 1  Następna strona »