Wyniki 1-10 spośród 1082 dla zapytania: magnez

Korozja magnezu i stopu AZ91 w wodnych roztworach jonów chlorkowych i siarczanowych


  Magnez i stop magnezu AZ91 ulegają aktywnemu roztwarzaniu w wodnych roztworach zawierających jony chlorkowe. Stop magnezu AZ91 dzięki obecności fazy β-Mg17Al12 ma lepszą odporność na korozję niż czysty magnez. Faza β-Mg17Al12 ulega pasywacji, co utrudnia korozję materiału. Badania chronoamperometryczne wykazały, że na korozję najbardziej podatna jest osnowa α-Mg. Słowa kluczowe: magnez, AZ91, mikrostruktura, korozja lokalna Corrosion behaviour of magnesium and AZ91 alloy in aqueous solution containing chloride and sulfates ions Magnesium and magnesium alloy AZ91 undergo the active dissolution in the aqueous solution containing the chloride and sulfate ions. The higher corrosion resistance of AZ91 alloy than pure magnesium is related with the presence of β-Mg17Al12 phase. This phase easily undergoes the passivation process and hinder the corrosion of alloy. Chronoaperometry measurements have revealed that the matrix α-Mg is the most susceptible to corrosion 0.1M Na2SO4. Keywords: magnesium, AZ91, microstructure, local corrosion ochrona przed korozja 7/2011 1. Wstęp Stopy magnezu ze względu na stosunkowo dobre właściwości mechaniczne i małą gęstość, znajdują zastosowanie głównie w przemyśle samochodowym, lotniczym, elektronice itp. Pomimo dobrych właściwości mechanicznych, stopy magnezu wykazują wysoką podatność na korozję, co jest przyczyną [...]

Owoc niezakazany


  Prawidłowo zbilansowana dieta wegetariańska powinna bazować przede wszystkim na produktach pochodzenia roślinnego, do których zaliczają się również owoce. Odmianą tego sposobu żywienia, według której owoce stanowią podstawę posiłków, jest frutarianizm. Jest to dieta wegańska bazująca na owocach, orzechach, nasionach i pestkach.Warzywa zakwalifikowane przez botanikę jako owoce, czyli awokado i pomidor, są powszechnie spożywane przez frutarian. Wykluczone z ich diety są zaś inne warzywa, zboża, rośliny strączkowe i produkty pochodzenia zwierzęcego. Frutarianie 75% pożywienia przyjmują w formie nieprzetworzonej, na surowo. Wielu frutarian dodatkowo spożywa jedynie[...]

Go Sport - doskonałe pieczywo dla wszystkich, którzy dbają o zróżnicowany i zrównoważony sposób odżywiania się i prawidłowy, pro-sportowy styl życia. DOI:

Czytaj za darmo! »

Premiera.Podczas Targów Expo Sweet 2016 Bakels Polska prezentowała po raz pierwszy absolutną nowość na rynku - Chleb Go Sport. To niepowtarzalne pieczywo o wyśmienitym smaku i bogatym składzie można uzyskać stosując autorską recepturę opartą o markową mieszankę piekarniczą. Coś więcej niż chleb.Chleb Go Sport to nie tylko kolejny rodzaj pieczywa dostępnego na półce sklepowej. Jego skład, smakowitość oraz jakość użytkowa wychodzi naprzeciw wciąż rosnącym oczekiwaniom konsumentów. Chleb Go Sport to pieczywo o wysokiej zawartości błonnika pokarmowe[...]

Wpływ pierwiastków magnezu i wapnia na proces fermentacji winiarskiej


  Magnez jest pierwiastkiem, który odpowiada za wiele istotnych funkcji fizjologicznych w komórkach i działa ochronnie na drożdże w warunkach stresu etanolowego. W dostępnej literaturze brak jest doniesień o wpływie magnezu na proces fermentacji winiarskiej nastawów wysokocukrowych. W naszych wcześniejszych badaniach stwierdziliśmy, że dodatek magnezu w ilości 240 mg/dm3 do nastawów o zawartości cukrów ok. 320 g/dm3 wpływa korzystnie na proces fermentacji. W niniejszej pracy stwierdzono, że dodatek magnezu w ilości 160 mg/dm3 zwiększa ilość wytworzonego etanolu w winie, wydajność procesu fermentacji i aktywność życiową drożdży. Drożdże, jak każdy żywy organizm, do optymalnego wzrostu i prawidłowego funkcjonowania, w tym m.in. fermentacji, wymagają nie tylko podstawowych składników podłoża, ale również mikro- i milimolowych ilości różnych jonów nieorganicznych. Odpowiednie stężenia tych jonów w środowisku fermentacyjnym pozwalają na przyspieszenie wzrostu komórek, powiększenie wydajności biomasy i produkcji etanolu. Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z 2 maja 2005 r. do nastawów fermentowanych napojów winiarskich można wprowadzać dwa pierwiastki ważne z technologicznego punktu widzenia - magnez oraz wapń. Drugi z nich stosuje się w postaci siarczynu i wodorosiarczynu wapnia, których główny[...]

Nowości - Informacje

Czytaj za darmo! »

SKUTECZNA OCHRONA PRZED KOROZJĄ ZA POMOCĄ NANOPOWŁOK W ramach wspieranego przez Unię Europejską projektu "Multiprotect" opracowywane są bezchromowe, przeciwkorozyjne powłoki na bazie nanokompozytów. Elementy ze stali, aluminium i magnezu dla przemysłu lotniczego, dotychczas obrabiane powierzchniowo za pomocą technologii opartych na szkodliwym dla zdrowia chromie (VI), powlekane będą specjal[...]

Evaluation of selected systems chelating agricultural micronutrients. Ocena wybranych układów chelatujących mikroelementy rolnicze


  Mg ions were complexed with lysine (1:3) from aq. soln. of MgSO4 in presence of CaO at 20-60°C. The Mg complexation degree decreased with increasing the reaction temp. (79.8% at 25°C). The Mg complex produced was stable for days in soln. Celem badań był dobór optymalnych warunków prowadzenia reakcji otrzymywania chelatu lizyny z magnezem. W celu określenia ilości jonów magnezu wykorzystano metodę kompleksometrycznego miareczkowania. Określenie ilości niezwiązanych jonów magnezu i wapnia pozwala na określenie wpływu obecności jonów siarczanowych lub osadu siarczanu(VI) wapnia, a także temperatury na reakcję kompleksowania magnezu lizyną. Przedstawiono wyniki reakcji kompleksowania dla różnych stosunków metal-ligand (1:2, 1:3) oraz określono trwałość otrzymanych kompleksów. Okazało się, że podczas prowadzenia reakcji bardzo ważne jest zastosowanie optymalnych warunków: temperatury, stosunku metal-ligand i zawartości siarczanów. Zmiana parametrów prowadzenia reakcji zwiększa konkurencyjność procesu kompleksowania jonów magnezu i jonów wapnia zastosowanego do strącenia anionów siarczanowych. W produktach nawozowych i dodatkach paszowych wykorzystywanych w rolnictwie ważny jest stopień ich przyswajalności przez organizmy żywe i rośliny, toksyczność oraz trwałość. Rozwój branży związanej z otrzymywaniem produktów o coraz lepszych właściwościach jakościowych oraz związane z tym korzyści finansowe spowodowały wzrost znaczenia stosowania chelatów w branży paszowej i nawozowej. Cechą charakterystyczną chelatów, mającą znaczenie w ich zastosowaniu, jest swoista inertność wobec wodorotlenków, fosforanów, węglanów i tlenków1). W przemyśle dodatków paszowych najczęściej stosuje się chelaty mikroelementów z aminokwasami. Aminokwasy, jako ligandy wpływają na przyswajalność metalu, stanowią materiał budulcowy białek, pełnią funkcję metaboliczną, a także zmniejszają ilość [...]

Dieta na ziarnku grochu


  Rośliny strączkowe, chociaż odgrywają rolę drugoplanową w polskiej diecie, są powszechnie stosowane w innych kuchniach. Należą do nich: gotowane i suszone fasole (fasola adzuki, fasola anasazi, czarna fasola, biała fasola nakrapiana, fasola cannellini, ciecierzyca, bób, fasola biała typu great northern, fasola czerwona, fasola lomejska, fasola biała, fasola pinto, soja), soczewica, groch, łuskany groch i soja. Rośliny strączkowe, to też okra i groch cukrowy.Zgodnie z definicją, warzywo strączkowe to owoc lub nasienie każdej rośliny bobowatej/ motylkowej, którego strąk pęka dwoma szwami, a ziarno znajduje się w jednym z rozdzielonych fragmentów. Suche nasiona roślin strączkowych stanowią zamiennik mięsa nie tylko w dietach wegeteriańskich. Produkty te są dobrym źródłem pełnowartościowego białka roślinnego, błonnika, potasu, fosforu, magnezu, cynku, żelaza[...]

Inteligentne powłoki DOI:

Czytaj za darmo! »

Badania nad technologiami antykorozyjnymi, którymi od lat zajmuje się Instytut Mechaniki Precyzyjnej, przynoszą niezwykłe aplikacje. W 2014 r. na wystawach światowych tryumfy święcił "Innowacyjny funkcjonalny system powłokowy dla stopów Mg przeznaczonych na implanty wchłaniane". Jest to dzieło Zakładu Korozji i Technologii Antykorozyjnej pod kierunkiem dr. inż. Lecha Kwiatkowskiego.Wyzwaniem dla technologów implantów medycznych są substancje biodegradowalne bez skutków ubocznych dla organizmu. Chodzi o to, by implant sam się "rozpuścił" po pewnym czasie, by nie trzeba było po raz kolejny operować pacjenta, by ten implant wyjąć, kiedy już spełni swoje zadanie. Do kategorii takich implantów należą wzmocnienia kości wykonane z magnezu[...]

Naturalne dodatki do piwa Cz. 1. Piwa orzeźwiające


  Wszystko, co podnosi wizerunek piwa i zwiększa jego reputację jako napoju wszechstronnego jest dobre - takie motto może przyświecać producentom piw, którzy tworzą tak oryginalne smaki, jak piwo o smaku musztardy, pizzy czy ostrygowym. Piwa smakowe powstają w procesie mieszania piwa klasycznego z różnymi składnikami naturalnymi i naturalnymi aromatami lub tylko z aromatami w celu uzyskania nowych kompozycji smakowych. Z każdym rokiem zapotrzebowanie na nie wśród konsumentów zwiększa się, a nowe smaki również rozszerzają ich grono o tych, którzy nie są fanami goryczki piwnej, ale mogą zaakceptować smak piwa złagodzony dodatkami. Modne staje się również kojarzenie piw smakowych z posiłkami, np. śliwkowe, cięższe w smaku - do pieczonego mięsa, a truskawkowe - do deseru. Piwa smakowe zawierają 40-50 % mniej alkoholu, a główną grupę docelową klientów stanowią kobiety i dorastająca młodzież, chociaż coraz więcej mężczyzn pijących piwo klasyczne również sięga po piwa smakowe. W tej części artykułu omówione zostaną składniki wykorzystywane do komponowania piw orzeźwiających. Trawa cytrynowa - palczatka cytrynowa (Cymbopogon citratus) jest rośliną uprawianą w krajach tropikalnych. Jej liście i łodygi mają silny cytrynowy smak oraz zapach. Nalewka i napar z trawy cytrynowej działają przeciwdepresyjnie, usprawniają procesy kojarzenia i zapamiętywania. Po[...]

 Strona 1  Następna strona »