Wyniki 1-10 spośród 414 dla zapytania: soja

Ryzykowna soja

Czytaj za darmo! »

Soja, soja owłosiona, Glicine max (G. hispida) jest rośliną jednoroczną z rodziny motylkowatych. Pochodzi z Azji, ale 55 proc. światowej produkcji wywodzi się z USA. Pozostali najwięksi producenci to Brazylia, Argentyna, Chiny oraz Indie. Jak podaje dietetyk Kaayal Daniel autor "Th e Whole Story of Soya) (Forum 38, 2006) soja, pierwotnie uprawiana w Chinach, przeznaczona była na zielony nawóz[...]

Soja do zadań specjalnych

Czytaj za darmo! »

Spożycie soi na świecie jest wciąż bardzo niskie i stanowi około 0,5% dziennego zapotrzebowania energetycznego. W Azji, Afryce i Ameryce Środkowej soja zapewnia 4,9% dziennego zapotrzebowania na energię i aż 15% na białko. Roślina ta w ostatnich latach zyskała większą uwagę konsumentów, naukowców i mediów. Szacuje się, że około 12 000 produktów spożywczych dostępnych na rynku zawiera białko sojowe, a sprzedaż napojów sojowych wzrosła o 82% od 1999 r. Średnia zawartość białka w tej roślinie wynosi 37 g na 100 g suchego ziarna. Realizuje ono w pełni wzorce zapotrzebowania na aminokwasy egzogenne. W porównaniu z białkiem pochodzenia zwierzęcego, charakteryzuje się niższą zawartością metioniny i cysteiny, k[...]

Dieta na ziarnku grochu


  Rośliny strączkowe, chociaż odgrywają rolę drugoplanową w polskiej diecie, są powszechnie stosowane w innych kuchniach. Należą do nich: gotowane i suszone fasole (fasola adzuki, fasola anasazi, czarna fasola, biała fasola nakrapiana, fasola cannellini, ciecierzyca, bób, fasola biała typu great northern, fasola czerwona, fasola lomejska, fasola biała, fasola pinto, soja), soczewica, groch, łuskany groch i soja. Rośliny strączkowe, to też okra i groch cukrowy.Zgodnie z definicją, warzywo strączkowe to owoc lub nasienie każdej rośliny bobowatej/ motylkowej, którego strąk pęka dwoma szwami, a ziarno znajduje się w jednym z rozdzielonych fragmentów. Suche nasiona roślin strączkowych stanowią zamiennik mięsa nie tylko w dietach wegeteriańskich. Produkty te są dobrym źródłem pełnowartościowego białka roślinnego, błonnika, potasu, fosforu, magnezu, cynku, żelaza[...]

Mali roślinożercy

Czytaj za darmo! »

Według raportu Amerykańskiej Akademii Żywienia i Dietetyki dobrze zbilansowane diety - wegańska, laktowegetariańska i laktoowowegetariańska - mogą być stosowane w wieku rozwojowym. Jedynie frutarianizm i dieta makrobiotyczna powodują znaczne niedobory żywieniowe oraz zaburzenia wzrostu i przyrostu masy ciała.Nie jest znana dokładna liczba dzieci, które stosują dietę bezmięsną. Szacuje się, że w USA w 2005 r. dieta wegetari[...]

Wszystkie odmiany roślin uprawnych są genetycznie zmodyfikowane

Czytaj za darmo! »

Człowiek zmienia rośliny uprawne od czasu, kiedy z koczowniczego trybu życia przeszedł na osiadły, to znaczy od początku istnienia rolnictwa, czyli od około 10 tysięcy lat. Starał się, aby wybrane gatunki roślin, ewolucyjnie przystosowane do przeżycia w warunkach konkurencji i zmiennego środowiska, dawały w uprawie, czyli przy stworzeniu im optymalnych warunków, dużo użytecznej masy o do[...]

Sytuacja w uprawie zbóż w USA

Czytaj za darmo! »

Niemal wszystkie szacunki prognozują, że aby zaspokoić popyt na produkty rolne ze strony rosnącej liczby ludności na świecie, produkcja rolnicza do 2050 r. powinna się co najmniej podwoić. Stany Zjednoczone należą do ścisłej czołówki producentów rolnych (w tym zbóż), dlatego bardzo interesujący jest raport, pierwszy w swoim rodzaju, na temat efektywności uprawy głównych roślin przemysłowych w tym kraju, tj. kukurydzy, soi, pszenicy i bawełny, które w 2007 r. zajmowały 69% całego areału uprawnego uSA, a łączna wartość ich zbiorów przekroczyła 98 mld uSD. raport dotyczy okresu 1987-2007 i analizuje pięć wskaźników środowiskowych efektywności uprawy, a mianowicie: stopień wykorzystania powierzchni, wielkość erozji gleby, zużycie wody do nawadniania, zużycie energii i emisja gazó[...]

Jedz ryby nie tylko od święta


  Haiku to zwięzły japoński wiersz i takie właśnie jest sushi - drobne i fi nezyjne, a w nim cały ogród wrażeń, harmonia składników, wyrafi nowany smak. Sushi to najbardziej znana na świecie japońska potrawa. Danie to sporządza się z zakwaszonego ryżu i różnorakich dodatków, którymi mogą być: ryby, owoce morza, warzywa, kawior, omlet oraz wiele innych. Słowo sushi wywodzi się od sumeshi: su to sos vinegar, a meshi - ryż. Wskutek zbyt szybkiej wymowy, nazwę tę skrócono do sushi. Historia sushi - od funa-zushi do sushi Przeważająca większość serwo[...]

 Strona 1  Następna strona »