Wyniki 1-10 spośród 241 dla zapytania: konserwanty

Konserwanty - niebezpieczne substancje w produktach spożywczych


  Każdego dnia mamy coraz mniej czasu. Jesteśmy zabiegani i wszystko co robimy, robimy bardzo szybko, także codzienne zakupy. Często wkładamy do koszyka produkty nie analizując ich składu. Niestety bardzo wiele z tych produktów zawiera substancje konserwujące, które negatywnie wpływają na zdrowie naszych dzieci i nas samych. Wywołują alergie, astmę, migreny, a nawet zaburzają pracę układu nerwowego. O tym negatywnym wpływie konserwantów na organizm człowieka dyskutowało znakomite grono ekspertów podczas specjalnej debaty poświęconej substancjom konserwującym i ich negatywnemu wpływowi na nasze zdrowie. Czym są konserwanty? Konserwanty to substancje wydłużające okres trwałości artykułów spożywczych. Są dodawane po to, aby zabezpieczyć żywność przed grzybami drożdżowymi lub pleśniowymi czy bakteriami. Można je znaleźć w bardzo wielu produktach spożywczych, często w takich, w których się ich wcale nie spodziewamy. Jak twierdzą eksperci, substancje konserwujące wcale nie są obojętne dla naszego zdrowia - mogą mieć bardzo negatywny wpływ na organizm dzieci i dorosłych. Dlatego specjaliści radzą ograniczanie spożywania produktów je zawierających, a wybieranie tych, których długi okres przyd[...]

"Karton zamiast konserwantów" - kampania informacyjna firmy Tetra Pak

Czytaj za darmo! »

Co piją Polacy? - odpowiedzi na to pytanie udzielili eksperci podczas konferencji prasowej 7 maja, inaugurującej kampanię edukacyjno-informacyjną prowadzoną przez Tetra Pak. Wśród nich ekspert w dziedzinie oceny surowców, przechowalnictwa i przetwórstwa owoców prof. Witold Płocharski, doradca żywieniowy i dietetyk mgr inż. Alicja Kalińska oraz Tomasz Sobierajski z SMG/KRC Millword/ Brown. Celem kampanii jest dostarczenie Polakom informacji o alternatywnych wobec konserwantów rozwiązaniach, a dzięki temu umożliwienie dokonywania świadomych i korzystnych dla zdrowia wyborów konsumenckich. Podczas kampanii upowszechniana będzie wśród Po[...]

Zastosowanie substancji konserwujących w przetworach zbożowych


  Trwałość żywności zależy od surowców, sposobów przetwarzania i zastosowanych technologii oraz od warunków przechowywania żywności. Pod wpływem działania wody, światła, tlenu oraz głównie z powodu obecności drobnoustrojów trwałość żywności może się zmniejszać. Produkty spożywcze mogą zmieniać barwę, zapach, smak i strukturę, mogą śluzowacieć, a w niektórych wypadkach mogą stać się szkodliwe dla zdrowia. Zadaniem utrwalania żywności jest przede wszystkim niszczenie drobnoustrojów oraz zahamowanie spowodowanych ich działaniem niekorzystnych przemian biochemicznych, fizycznych i chemicznych, zachodzących w przechowywanych produktach. Dlaczego konserwuje się pieczywo? Konsumenci coraz częściej poszukują żywności atrakcyjnej pod względem smaku, łatwości i szybkości w przygotowaniu, a jednocześnie żywności bezpiecznej. Rodzajem takiej żywności wygodnej jest pakowane pieczywo. Opakowania o małej przepuszczalności pary wodnej chronią pieczywo przed wysychaniem i opóźniają czerstwienie. Niestety, nie ograniczają ulatniania się pary wodnej i przyczyniają się do nagromadzenie się wilgoci na powierzchni pieczywa, bezpośrednio pod opakowaniem. Tworzą się w ten sposób dobre warunki dla rozwoju drobnoustrojów, przede wszystkim zarodników pleśni, które po wypieku gromadzą się na powierzchni chleba. W efekcie pieczywo może pleśnieć. Tak więc zastosowanie opakowania do pieczywa nie wysta[...]

Nowe trendy w dodatkach

Czytaj za darmo! »

Marcin Bianga - specjalista ds. technologii WIPOL Mając na uwadze prozdrowotne tendencje w produkcji żywności, działania naszej firmy skierowane są na dostarczanie klientom dodatków do produkcji zapewniających absolutne bezpieczeństwo żywności. Dotyczy to oczywiście mikrobiologii oraz ograniczenia zawartości m.in. azotanów, azotynów, soli, alergenów itp. W przypadku asortymentów można zaobserwować zwiększone zainteresowanie zarówno wyrobami regionalnymi, jak i do szybkiego przygotowania (żywność wygodna). Adam Kostecki - dyrektor R&D AMCO Z punktu widzenia konsumentów najważniejsza jest eliminacja szkodliwych substancji dodatkowych działających przewlekle i mogących odkład[...]

Jakie napoje piją Polacy

Czytaj za darmo! »

Jeszcze kilkanaście lat temu Polacy zapytani o ulubione napoje odpowiedzieliby zgodnym chórem: "Pijemy herbatę lub kompot!". Zamiłowanie do herbaty do tej pory wyróżnia Polaków na mapie Europy. Może jeszcze tylko Rosjanie piją jej więcej od nas. Włochom czy Francuzom picie herbaty kojarzy się głównie z leczeniem niestrawności. Wprawdzie wzorem zachodnich społeczeństw rozkochaliśmy się w kawie, to jednak ciągle co piąty Polak regularnie pije herbatę. Co dziś Polacy piją najczęściej? Wyniki badań SMG/KRC Millword/ Brown pt. "Co piją Polacy" przeprowadzone w kwietniu 2010 r. na reprezentatywnej próbie Polaków powyżej 15. roku życia wskazują, że wśród ulubionych napojów znajdują się: woda, soki 100% i napoje gazowane. WODA GASZĄCA PRAGNIENIE Polacy najczęściej piją wodę (ponad połowa - codziennie), jednak nie dla jej zalet smakowych, ale by ugasić prag[...]

Parlament 492 milionów

Czytaj za darmo! »

Parlament Europejski zatwierdził dodatkową pomoc dla projektów energetycznych: 2,4 mld euro na rozwój infrastruktury elektroenergetycznej i gazowej,0,56 mld euro dla morskich siłowni wiatrowych oraz 1 mld euro na budowę instalacji przechwytywania i składowania dwutlenku węgla.ENErgETyczNE DOfiNaNsOWaNiE TajEmNica krEmu Uzgodniony z państwami członkowskimi projekt rozporządzenia przewiduje finansowanie wybranych projektów w dziedzinie energetyki. I tak instalacje do przechwytywania CO2 będą mogły uzyskać nawet 80% dofinansowania z pieniędzy Wspólnoty. Unia Europejska pokryje też połowę kosztów budowy nowych elektrowni wiatrowych. Niektóre z tych inwestycji będą realizowane w Polsce - 80 mln euro przeznaczono na budowę terminala do odbioru skroplonego gazu (LNG) w Świnoujści[...]

Z KRAJU I ZE ŚWIATA

Czytaj za darmo! »

Czerwony olej palmowy cennym barwnikiem naturalnym.Konsumenci coraz częściej unikają produktów spożywczych zawierających sztuczne konserwanty, aromaty oraz barwniki, a eksperci są zgodni, że takie tendencje panujące na rynku żywności nie są sprawą przejściowej mody i będą się umacniać. Aby sprostać oczekiwaniom konsumentów, producenci żywności energicznie poszukują naturalnych zamienników stosowanych dotąd powszechnie sztucznych doda[...]

Akademia Sokowa, czyli cała prawda o sokach DOI:

Czytaj za darmo! »

Wśród wszystkich produktów spożywczych i napojów soki i nektary owocowe i warzywne są wyrobami poddanymi najbardziej restrykcyjnym przepisom, określającym w najdrobniejszych szczegółach nie tylko ich cechy fizykochemiczne, mikrobiologiczne i organoleptyczne, ale także wymogi stawiane surowcom, dozwolonym elementom procesu produkcyjnego, a także sposobom znakowania. Na swoisty paradoks zakrawa więc to, że jedne z najwartościowszych, zarówno ze względu na wartości odżywcze, jak i jakość, produktów przemys[...]

 Strona 1  Następna strona »